Η Χίος ως παγκόσμιος γεωλογικός προορισμός

Του Γιάννη Μακριδάκη

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Χίου το περασμένο Σάββατο με θέμα τα γεωλογικά μνημεία της Χίου, την προστασία και την προβολή τους, θυμηθήκαμε ξανά ότι το νησί μας αποτελεί παράδεισο για τους ανά την υφήλιο γεωλόγους, αφού διαθέτει πετρώματα και μνημεία που το καθιστούν ξεχωριστή γωνιά στον πλανήτη. Ουσιαστικά ζούμε και πατούμε πάνω στην γεωλογική ιστορία της γης, που είναι ολόκληρη εμφανής στο σώμα αυτού του νησιού. Αυτό φυσικά είναι γνωστό στους επιστήμονες, εξ ου και η ύπαρξη πολλών μελετών και διδακτορικών, ειδικά σε γερμανικά πανεπιστήμια, περί της γεωλογίας της Χίου, των απολιθωμάτων της κ.α.

Στην εκδήλωση όμως αυτή ειπώθηκε κάτι πολύ κομβικό από τον Γιώργο Πλακωτάρη, που έθεσε το ζήτημα της ευρωπαικης χρηματοδότησης, κατά τα πρότυπα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, έργων ανάδειξης, προστασίας και μελέτης της γεωλογικής κληρονομιάς της Χίου. Είπε λοιπόν ο κ. Πλακωτάρης ότι είναι καιρός πλέον να βρούμε από πού θα αρχίσουμε, να κάνουμε ένα πλάνο και να προχωρήσουμε σε έργα αφού οι χρηματοδοτήσεις για αυτά θεωρούνται δεδομένες.

Πάνω σε αυτό το ερώτημα λοιπόν του Γ. Πλακωτάρη, το «από πού θα αρχίσουμε», προσωπικά έχω να προτείνω κάτι:

Το 2006 η ομάδα συνεργατών του Κέντρου Χιακών Μελετών Πελινναίο με επικεφαλής τον Κώστα Μάγκο χαρτογραφήσαμε και σχεδιάσαμε ένα γεωπάρκο απολιθωμάτων στον Κορακάρη, καλέσαμε δε και τον διδάκτορα Τσελεπίδη, το διδακτορικό του οποίου στην Γερμανία είναι επί των απολιθωμάτων αμμωνιτών του Κορακάρη Χίου και έκανε μια διάλεξη για να υποστηρίξει την ιδέα και την πρότασή μας για την δημιουργία ενός επισκέψιμου πάρκου απολιθωμάτων στην εν λόγω περιοχή.

Ιδού λοιπόν πεδίο λαμπρό για να αναλάβει δράση ο Δήμος. Η πρόταση είναι έτοιμη, δημοσιευμένη στο Πελινναίο τ.36, τα απολιθώματα είναι στη θέση τους, ο Κορακάρης στο σημείο εκείνο αποτελεί δημόσια γη, το έργο προστασίας, ανάδειξης απολιθωμάτων αμμωνιτών και κατασκευής γεωπάρκου στην περιοχή είναι σήμερα πιο ώριμο από ποτέ και η χρηματοδότησή του μέσω της Περιφέρειας και της Ευρώπης εξασφαλισμένη.

Αυτό το γεωπάρκο σε συνδυασμό με τα επισκέψιμα τουριστικά σπήλαια Αγίου Γάλακτος και Ολύμπων αλλά και με το επισκέψιμο μόνον υπό ειδικές συνθήκες και έμπειρους μελετητές σπήλαιο Συκιάς Λιθίου, το οποίο η ομάδα του Κέντρου Χιακών Μελετών Πελινναίο σε συνεργασία με τον ΣΠΕΛΕΟ εξερεύνησε και χαρτογράφησε πλήρως πριν πολλά χρόνια, αλλά και σε συνδυασμό με τα άλλα μοναδικά απολιθώματα μαστόδοντων που βρέθηκαν στα Κεραμεία και εκτίθενται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο στην Αθήνα, θα αποτελέσει την απαρχή της παγκόσμιας προβολής της γεωλογικής σημαντικότητας του νησιού μας, της δημιουργίας ρεύματος γεωλογικού τουρισμού και επιστημόνων από την παγκόσμια κοινότητα στη Χίο αλλά και έναν ακόμη λόγο για να διεκδικήσουμε την δημιουργία Παραρτήματος του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ελλάδος στη Χίο και την μεταφορά των απολιθωμάτων ξανά πίσω στο νησί μας.

Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη γεωλογικά μνημεία στη Χίο, όπως τα μεταλλεία αντιμονίου στην Κέραμο, τα ορυχεία άνθρακα σστα Νένητα, στο Μερσυνίδι και αλλού και πολλές ακόμη τοποθεσίες ενδιαφέροντος, που θα μπορούν στη συνέχεια, αν γίνει η καλή αρχή με όλα τα παραπάνω, να πάρουν και αυτά την σειρά τους.