Ήρθε η ώρα να βγουν οι κουκούλες για τα έκτροπα των ΜΑΤ στη Χίο

Αντίστροφα άρχισε να μετράει ο χρόνος για την αποκάλυψη της ταυτότητας των ανδρών των ΜΑΤ, που – τον περασμένο Φεβρουάριο κατά την επέλασή τους στη Χίο – κακοποίησαν πολίτες και προξένησαν φθορές σε ιδιωτικές περιουσίες, με αποκορύφωμα τα πρωτοφανή έκτροπα και τον χουλιγκανισμό που επέδειξαν στο λιμάνι των Μεστών κατά την αναχώρησή τους από το νησί.

Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στις 6 Νοεμβρίου 2020 στον εισαγγελέα Χίου δέκα επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και άλλοι πολίτες της Χίου διαβιβάσθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (υποδιεύθυνση διοικητικών εξετάσεων), προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι καταγγελλόμενοι ως δράστες των βιαιοπραγιών σε βάρος πολιτών και των περιουσιών τους.

Αυτή με την σειρά της απέστειλε έγγραφο στην αστυνομική διεύθυνση Χίου και ζητά – στο πλαίσιο της ένορκης διοικητικής εξέτασης που διενεργείται σε βάρος των δραστών – να κληθούν για κατάθεση και οι δέκα που υπογράφουν την μηνυτήρια αναφορά, καθώς και οι δέκα προτεινόμενοι μάρτυρες, για τις αναφερόμενες επίμεμπτες πράξεις ανδρών των ΜΑΤ.

Προς έρευνα είναι οι κατωτέρω παράνομες πράξεις των δραστών:

1. Επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού (άρθρο 309 του ποινικού κώδικα)

2. Σωματικές βλάβες από αμέλεια (314 Π.Κ.).

3. Φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού (378 Π.Κ.).

Μάλιστα, το έγγραφο της ΓΑΔΑ περιέχει συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τους υπό εξέταση, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

– Επιβεβαιώνετε το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς;

– Γνωρίζετε συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις;

– Σε ποιες από αυτές τις αξιόποινες πράξεις ήσασταν παρών;

– Σε όσες ήσασταν παρών τι αντιληφθήκατε για τα καταγγελλόμενα;

Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει για τις καταγγελίες που αφορούν τα ληγμένα και επικίνδυνα χημικά που ερρίφθησαν με την ερώτηση να είναι αν γνωρίζετε τον χρόνο και τον τόπο.

Στο έγγραφο της ΓΑΔΑ γίνεται, τέλος, αναφορά στην μήνυση που έχουν καταθέσει κατά των ΜΑΤ αστυνομικοί της Χίου και θα ερωτηθούν σχετικά οι υπό εξέταση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του astraparis.gr, τις αμέσως προσεχείς ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 θα αρχίσει η διαδικασία των καταθέσεων στον αξιωματικό που θα ορίσει προς τούτο η αστυνομική διεύθυνση Χίου και ο οποίος – όπως σημειώνεται στο έγγραφο της ΓΑΔΑ – δεν πρέπει να έχει σχέση με τα γεγονότα υπό οιανδήποτε έννοια.