Καταδικάσθηκαν 17 από τους 26 για το ρατσιστικό πογκρόμ στην Λέσβο, το 2018

Δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά για τα αδικήματα της διατάραξης ειρήνης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης και τα ρατσιστικά κίνητρα. 

Με ποινές από 1 έως 6 χρόνια καταδικάστηκαν οι περισσότεροι από τους 26 κατηγορούμενους για το βίαιο ρατσιστικό πογκρόμ που είχε καταγραφεί στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο, τον Απρίλιο του 2018.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο το ρατσιστικό κίνητρο για τους τέσσερις που καταδικάστηκαν για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Δύο εξ αυτών έλαβαν ποινή έξι ετών και οι άλλοι δύο ποινή 5 ετών και εννέα μηνών. Οι ποινές έχουν τριετή αναστολή και είναι εξαγοράσιμες προς 5 ευρώ τη μέρα.

Δεκαεπτά από τους 26 κρίθηκαν ένοχοι για διατάραξη κοινής ειρήνης και έλαβαν ποινή φυλάκισης ενός έτους, ενώ πέντε άτομα απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες.

Εκείνο το βράδυ τον Απρίλη του 2018 η Λέσβος έζησε πρωτοφανείς στιγμές βίας με περισσότερα από 100 άτομα (ακροδεξιοί οργανωμένοι και μη) να επιτίθενται σε πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαπφούς

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν τότε για τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο κράτησης της Μόριας, έπειτα και από τον θάνατο ενός πρόσφυγα λόγω ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης.

Ο όχλος πέταξε πέτρες, μπουκάλια, κροτίδες με συνεχείς ρατσιστικές ύβρεις με τα βίαια επεισόδια να λήγουν τα ξημερώματα.

Η σημερινή ολοκλήρωση της δίκης έγινε στη σκιά της πρωτοφανούς διάταξης του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία φιμώνεται η δημοσιογραφική μετάδοση σημαντικών δικών. Χθες, η έδρα του τριμελούς πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης ήταν ήδη ενήμερη για την απόφαση και ζήτησε να σταματήσει η καταγραφή της διαδικασίας.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR