Με αοριστολογίες απαντά στον Καμίνη ο Μηταράκης για Θόλος και ΒΙΑΛ

Απέφυγε να δεσμευτεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης ότι η νέα δομή υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή Θόλος της Χίου θα είναι αποκλειστικά κέντρο καταγραφής με ανώτερη χωρητικότητα 500 ατόμων, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτής επικρατείας και τομεάρχη μετανάστευσης και ασύλου του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργου Καμίνη.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, ζήτησε με επιτακτικό τρόπο το χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος του υφιστάμενου κέντρου της ΒΙΑΛ, για το οποίο, όπως είπε, υπάρχει μια πρωτοφανής συμφωνία στην τοπική κοινωνία “από τον μητροπολίτη μέχρι την αριστερά”. Επανέφερε επίσης το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών, που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους από το 2016 και μετά.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η νέα δομή που σχεδιάζεται στη Χίο θα αποτελέσει μια «δομή ακορντεόν», που θα γεμίζει και θα αδειάζει ανάλογα με τις διαθέσεις της Τουρκίας. «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τη σημερινή κανονικότητα, αλλά και τις έκτακτες καταστάσεις. Αυτή είναι η εγγενής αντίφαση της πολιτικής σας».

Από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης επανέλαβε τα περί ανάκτησης του ελέγχου στο μεταναστευτικό και τα μετρήσιμα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «πετύχαμε την ουσιαστική μείωση ροών, καθώς το τελευταίο 12μηνο έχουν μειωθεί κατά 96%».

Συμπλήρωσε ότι «ο στόχος μας στα νησιά είναι να διατηρήσουμε τις χαμηλές ροές, να κλείσουμε τις παλιές δομές, να δημιουργήσουμε μία δομή σε κάθε σημείο εισόδου – τα σημεία εισόδου είναι δεδομένα εδώ και πολλές δεκαετίες – και αυτή η νέα δομή να προσφέρει αφενός αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αφετέρου το αίσθημα ασφάλειας που ζητούν και οι ωφελούμενοι και το προσωπικό μας και οι τοπικές κοινωνίες».

Αναφερόμενος, τέλος, στην ΒΙΑΛ είπε ότι «θα κλείσει αμέσως μόλις λειτουργήσει η νέα δομή».

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια