ΟΙ φλόγες έσβησαν, έλεγχος μέτρο μέτρο στην καμένη έκταση της Κατάβασης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:25 Η μεγάλη «δύναμη πυρός» εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων και του προσωπικού τους αποσόβησαν τα χειρότερα στην περιοχή της Κατάβασης που γειτνιάζει με πυκνό δάσος από τα λίγα που έχουν μείνει στη Χίο και σε μια περιοχή που συχνά πυκνά αντιμετωπίζει προβλήματα με τις πυρκαγιές.

Αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, 8 Ιουλίου 2021, έπεσαν και οι τελευταίες φλόγες και τα πεζοπόρα τμήματα άρχισαν να ελέγχουν μέτρο μέτρο όλη την περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, προκειμένου να κλείσουν και την παραμικρή πιθανότητα αναζωπύρωσης, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το μόνο θετικό υπό μίαν έννοια ήταν ότι φυσούσαν άνεμοι βόρειας κατεύθυνσης που κατηύθυναν την φωτιά κυρίως προς τα καμένα από το 2016 τμήματα της ευρύτερης περιοχής προς την Σιδηρούντα.

Οι τελευταίες μάχες των εναέριων μέσων έγιναν στην περιοχή Αψηλές, όπου έπεσαν δεκάδες τόνοι νερού σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς το συμπαγές δάσος της περιοχής. Και φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι ο στόχος επετεύχθη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκε προσωπικό με έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, το πυροσβεστικό ρωσικό «θηρίο» αεροπλάνο τύπου Beriev Be-200, τέσσερα ελικόπτερα και 22 οχήματα. Επίσης, 80 άτομα από τη πυροσβεστική υπηρεσία Χίου, καθώς και πεζοπόρα τμήματα 25 ατόμων από την Θεσσαλονίκη και 10 από την Σάμο.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε δασικές εκτάσεις, τμήματα δάσους και χαμηλής βλάστησης, καθώς και καλλιέργειες κυρίως ελαιόδενδρα στην Κατάβαση και τα Διευχά.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:59 Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από αέρος και εδάφους στην ευρύτερη περιοχή της Κατάβασης Χίου, προκειμένου να ελέγξουν την φωτιά που έχει προκαλέσει ζημιές σε μεγάλη έκταση, ευτυχώς όχι σε ανθρώπους ή σπίτια.

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή Αψηλές, όπου υπάρχει συμπαγές δάσος κι εκεί δίνεται μεγάλη μάχη προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:12 Στην μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κατάβαση της Χίου ρίχθηκε πριν λίγη ώρα και το ρωσικό «θηρίο» πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου Beriev Be-200.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά  κινείται προς την περιοχή του Γιαννάκη, όπου υπάρχει πυκνή δασική βλάστηση.

\

Δηλώσεις αντιπεριφερειάρχη Χίου και δημάρχου Χίου από την περιοχή της πυρκαγιάς

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:52  Έξι αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου επιχειρούν για να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης, 8 Ιουλίου 2021, στην Κατάβαση της Χίου.

Στην περιοχή σπεύδει, επίσης, ένα θηριώδες εναέριο πυροσβεστικό μέσον το ρωσικό πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου Beriev Be-200 πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να μεταφέρει 12 τόνους νερού.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν την περιοχή υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης και του ελέγχου της φωτιάς.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:09 Εκκένωση της Σιδηρούντας, προς την οποία κατευθύνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης 8 Ιουλίου 2021 στην Κατάβαση Χίου, είναι η τελευταία εξέλιξη από το μέτωπο της περιοχής.

Οι δυνατοί άνεμοι σπρώχνουν προς εκείνη την πλευρά την φωτιά και παρά το γεγονός ότι είχε καεί όλη η περιοχή στην πυρκαγιά του 2016 η φωτιά βρίσκει έδαφος και καύσιμη ύλη και προχωρά.

Στη περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι με ένταση 7 έως οκτώ μποφόρ.

Εκτός από τα εναέρια μέσα που συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον έλεγχο της φωτιάς, επιχειρούν και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ αναμένονται ενισχύσεις με πεζοπόρα πυροσβεστικά τμήματα από Σάμο και Μακεδονία.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:33 Δεν φαίνεται από την πρώτη εκτίμηση και τις πληροφορίες που φτάνουν να έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια μέσα στο χωριό της Κατάβασης, παρά την ισχυρή ένταση της πυρκαγιάς που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στην κεντρική φωτογραφία η εικόνα από την πλευρά της Σιδηρούντας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:12 Επιχειρούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Κατάβαση Χίου, χωρίς – ωστόσο – να ελέγχεται προσώρας η κατάσταση.

Ο αέρας σπρώχνει την φωτιά προς την πλευρά της Σιδηρούντας, όπου – ωστόσο – δεν υπάρχει βλάστηση, επειδή η περιοχή είχε καεί στην μεγάλη πυρκαγιά του 2016.

Καλύτερη είναι, επίσης, η εικόνα προς την πλευρά των Διευχών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08:24 Μέσα στο χωριό της Κατάβασης βρίσκεται η πυρκαγιά καίγοντας κυρίως χαμηλή βλάστηση σε κενούς χώρους, ενώ είναι πολύ πιθανόν να έχουν καεί και κτίσματα, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές, λόγω των πυκνών καπνών που υπάρχουν σε όλη την περιοχή.

Το πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί πάνω από το χωριό, ενώ καθ΄ οδόν βρίσκονται τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Σε όλη την περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στην περιοχή πνέουν δυνατοί βόρειοι άνεμοι, που κατευθύνουν την φωτιά προς την πλευρά της Σιδηρούντας, ωστόσο λόγω της πυκνής βλάστησης σε όλη την περιοχή η φωτιά μετακινείται σιγά σιγά και προς το διπλανό χωριό Διευχά, οι κάτοικοι του οποίου έχουν ήδη ετοιμασθεί για το ενδεχόμενο εκκένωσης του χωριού.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 07:43

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 6.45 το πρωί της Πέμπτης 8 Ιουλίου 2021 στην  Κατάβαση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε πάνω από τα καταστήματα στον επαρχιακό δρόμο και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Ήδη έχει δοθεί εντολή για εκκένωση του χωριού αφού η φωτιά απειλεί τα πρώτα σπίτια, ενώ υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να εκκενωθούν και τα Διευχά.

Ηδη στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας

Να σημειωθεί ότι για σήμερα λόγω των ισχυρών ανέμων το νησί βρίσκεται σε βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιά νούμερο 4 δηλαδή, στα κόκκινα.

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια