
Μουσικό εργαστήρι νέων Χίου, ό,τι πιο ελπιδοφόρο για το κλείσιμο του χρόνου
Στων ημερών μας την κακομοιριά και τη μιζέρια υπάρχει ένα μουσικό παράθυρο ελπίδας που ακούει στο όνομα Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου.
Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία, για την ακρίβεια είναι και γονεϊκή πρωτοβουλία που γεννήθηκε από την ανάγκη να παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική να έχουν μια παραπάνω εκπαίδευση μια ακόμη δυνατότητα να ασχοληθούν εμπεριστατωμένα με αυτό που αγαπούν και που σκοπεύουν να ακολουθήσουν ξεπερνώντας τις δυσχέρειες στις οποίες τους εντάσσει η μόνιμη κατοικία τους σε ένα νησί.
Ο σπόρος για τη δημιουργία του μουσικού εργαστηρίου νέων έπεσε και φύτρωσε το 2017-2018 όταν ως καθηγητής μουσικής στο Μουσικό σχολείο Χίου ο μουσικός κ. Θεολόγος Μιχελλής είχε την πρώτη επαφή με τους μαθητές του.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς η ομάδα έδεσε, τα παιδιά ήθελαν να ασχοληθούν παραπάνω και επιζητούσαν και το κάτι παραπάνω στην εκπαίδευση τους και στο μουσικό τους ταξίδι. Ο κ. Μιχελλής αξιοποίησε τα μουσικά σύνολα παραδοσιακής μουσικής και τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής και έδωσαν δυο συναυλίες στο τέλος της χρονιάς.
Με αυτόν τον τρόπο μπήκε το σποράκι και σιγά- σιγά όταν συνειδητοποίησαν γονείς και παιδιά ότι η προσπάθεια άξιζε και έπρεπε να έχει και συνέχεια και με ιδιωτική πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το Μουσικό εργαστήρι νέων Χίου.
«Θέλαμε να επαναληφθεί αυτό που ζήσαμε μέσα από τις δυο συναυλίες κι έτσι δημιουργήσαμε το μουσικό εργαστήρι», αναφέρει ο κ. Μιχελλής.

Έκτοτε δυο Κυριακές του μήνα πάνω από 20 παιδιά, με τα μουσικά τους όργανα μαζί με τον μαέστρο μαζεύονται στην «Οδύσσεια» του Σιδερή Χαλλιορή και ξανοίγονται στις μουσικές θάλασσες της παραδοσιακής μας μουσικής, έχοντας παράλληλα τη ευκαιρία να διδαχτούν και από μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Κυριάκος Κουβέντας, ο Ιορδάνης Κουζινόπουλος, ο Γιάννης Πλαγιανάκος κ.αλ.
«Ο ρόλος μας είναι κατά βάση εκπαιδευτικός. Παίζουμε μουσικές της θάλασσας και των παραλίων αφού η μουσική δεν έχει σύνορα. Δεν θα παίξουμε εμπορικά τραγούδια. Η επιλογή του ρεπερτορίου μας γίνεται με βάση την ποιότητα και νομίζω ότι σε μια εποχή που υπάρχει κρίση αξιών, τα παιδιά μας είναι αυτό ακριβώς που χρειάζονται.» σημειώνει ο κ. Μιχελλής στο astraparis.gr.
Το μουσικό εργαστήρι νέων αποτελείται από 20 παιδιά ηλικίας 13-17 ετών που παίζουν βιολί, λαούτο, κιθάρα, σαντούρι, κρουστά, κλαρίνο, ούτι, κανονάκι και ακορντεόν. «Μέσα από τη διαδικασία της ορχήστρας τα παιδιά εξελίσσονται καλλιτεχνικά, τους ανοίγονται νέοι ορίζοντες, ξεφεύγουν από τα τοπικά δεδομένα», αναφέρει ο κ.Γιάννης Βενέτης ένας από τους πολλούς γονείς που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια επιθυμώντας μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία τα παιδιά να εξελιχτούν μουσικά και να αποκτήσουν επιπλέον εφόδια.
Επίσης το Εργαστήρι ξεκίνησε τη συνεργασία με τον καθηγητή μουσικής -λαούτου κ. Σταύρο Παπασταύρου και άλλη μια σύμπραξη με την καθηγήτρια σαντουριού κ. Θεοδώρα Παπαδοπούλου.

Στο τέλος κάθε χρονιάς το Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου πραγματοποιεί μια με δυο εμφανίσεις παρουσιάζοντας τη δουλειά του.
Πέρσι το καλοκαίρι τα παιδιά εμφανίστηκαν στο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και μουσικής της Πάτμου, παρουσιάζοντας σκοπούς και τραγούδια της Χίου και της Σμύρνης, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια, ενώ φέτος βρίσκονται σε συζητήσεις για συνεργασία με μια χορωδία στη Σάμο, συμμετοχή στο Φεστιβάλ προς τιμή της Δόμνας Σαμίου, «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα» καθώς και για μια συμμετοχή εκτός Ελλάδας.
«Η εποχή μας είναι πολύ δύσκολη, υπάρχει χημεία και εμπιστοσύνη μεταξύ παιδιών και δασκάλων, γονιών και δασκάλων και γενικά η ποιότητα της δουλειάς μας φαίνεται από τα αποτελέσματα της και είναι κι αυτή που κάνει γνωστό το εργαστήριο παντού και προσελκύει και άλλα παιδιά κοντά του» υποστηρίζει ο κ. Βενέτης, μην παραλείποντας να αναφερθεί ξεχωριστά στο σύνολο όλων των χορηγών που στηρίζουν την προσπάθεια, αλλά και του Σιδερή Χαλλιορή που φιλοξενεί το Εργαστήρι στον χώρο του.
Αν κάποιος θέλει να ενταχθεί στην ομάδα του Μουσικού Εργαστηρίου Χίου χρειάζεται να έχει γενική γνώση μουσικής, να διαβάζει παρτιτούρες σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Υπάρχει βέβαια η σκέψη για τη δημιουργία και ομάδας αρχαρίων. Περισσότερες πληροφορίες, στα τηλέφωνα 6972316794 και 694534590.
Στα μέχρι σήμερα επιτεύγματα του μουσικού εργαστηρίου νέων πρέπει να προστεθούν η παραγωγή βίντεο κλιπ με τραγούδια της Χίου που βιντεοσκόπησαν σε διάφορα σημεία του νησιού προβάλλοντας τη μουσική μας παράδοση και κληρονομιά αλλά και τις ομορφιές του τόπου μας.