Μύλος στην Ν.Δ. για το Predator – «Φωτιές» άναψε το δημοσίευμα των NYT – Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέα διάσταση φαίνεται να παίρνει η σοβούσα εδώ και καιρό κρίση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τις παρακολουθήσεις – αφού ακόμα και υπουργοί φέρεται να παρακολουθούνται – ακόμα και με την άμεση εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών και κυβερνητικών στελεχών.

Το χθεσινό, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο των Εξωτερικών έδωσε τον Νοέμβριου του 2021 άδεια στην εταιρεία Intellexa για την εξαγωγή του λογισμικού Predator στην Μαδαγασκάρη, κυριολεκτικά ανάβει φωτιές στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το υπουργείο έδωσε χθες στην δημοσιότητα την επίσημη πλήρη απάντηση προς τους NYT με την οποία «δίνει στεγνά» τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Διπλωματίας και Διαφάνειας του ΥΠΕΞ κ. Γιάννη Σμυρλή, που φέρεται να είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, πηγές του ΥΠΕΞ, που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέρουν ότι ο υπουργός κ. Νίκος Δένδιας δεν γνώριζε για το θέμα των αδειών στην Intellexa, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Κώστα Φραγκογιάννη για την υπόθεση αυτή.

ΣΥΡΙΖΑ: «Είχε την έγκριση της ΕΥΠ και από ποιον η άδεια της κυβέρνησης για εξαγωγή του Predator;»

Στην υπόθεση παρενέβη σήμερα, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει «πώς είναι δυνατόν ο ίδιος να ισχυρίζεται πως δεν ξέρει ποιοι έχουν το Predator, το οποίο ουδέποτε διαψεύσθηκε ότι λειτουργούσε στο ΚΕΤΥΑΚ με αποσπασμένους αστυνομικούς στην ΕΥΠ, αλλά την ίδια ώρα στενός συνεργάτης του στο υπουργείο Εξωτερικών να έχει υπογράψει άδεια για εξαγωγή του από την Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου του 2021;».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ως εξής:

«Η άτακτη φυγή του κ. Μητσοτάκη για να μην απαντήσει στο απλό ερώτημα εάν παρακολουθούνταν ή όχι ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Φλώρος από την ΕΥΠ, απλά επιβεβαίωσε πλήρως τις αποκαλύψεις.

Αφού ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, τουλάχιστον περιμένουμε να μας απαντήσει πώς είναι δυνατόν ο ίδιος να ισχυρίζεται πως δεν ξέρει ποιοι έχουν το Predator, το οποίο ουδέποτε διαψεύσθηκε ότι λειτουργούσε στο ΚΕΤΥΑΚ με αποσπασμένους αστυνομικούς στην ΕΥΠ, αλλά την ίδια ώρα στενός συνεργάτης του στο Υπουργείο Εξωτερικών να έχει υπογράψει άδεια για εξαγωγή του από την Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου του 2021;

Για να τον διευκολύνουμε, του θυμίζουμε ότι ο κ. Δεμίρης είχε πει στην Εξεταστική Επιτροπή πως για να δώσει άδεια εξαγωγής το ΥΠΕΞ για τέτοια λογισμικά πρέπει να έχει την έγκριση της ΕΥΠ. Είχε λοιπόν την έγκριση της ΕΥΠ και από ποιον ο κ. Σμυρλής όταν παρείχε άδεια εξαγωγής για το Predator;».