Νέες καταγγελίες για τον θάνατο του 58χρονου στην μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας

Κρίσιμα ερωτήματα για τις ευθύνες που οδήγησαν στον θάνατο του 58χρονου αλιεργάτη, το πρωί της Τρίτης, 19 Μαρτίου 2024, θέτουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, το Εργατικό Κέντρο Χίου και το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες νομού Χίου.

Αναλυτικά, αναφέρουν τα ακόλουθα:

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες νομού Χίου καταγγέλλει το θάνατο αλιεργάτη εν ώρα εργασίας στην εταιρία ΦΟΡΚΥΣ. Πρόκειται για εργάτη αιγυπτιακής καταγωγής 58 ετών. Δούλευε 20 χρόνια στην εταιρεία. Το σωματείο μας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το χαμό του συναδέλφου μας.

Άλλος ένας συνάδελφός  μας δεν γύρισε σπίτι του.

Άλλος ένας συνάδελφος έχασε τη ζωή του για το μεροκάματο. Μπροστά σ’ αυτό το νέο δυστύχημα δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν είναι μόνο ο Αμπντούλ. Είναι και ο Διαμαντής. Είναι και ο Ελισσαίος. Είμαστε κι όλοι εμείς που σακατευόμαστε καθημερινά για να κερδίζουν πάνω στα δικά μας κορμιά και στην ασφάλειά μας. 

Αρνούμαστε να παίζουν με τις ζωές μας.

Δεν ήταν η κακιά η ώρα. Το σωματείο μας είχε πραγματοποιήσει παρεμβάσεις για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Το νομικό πλαίσιο όμως που έχει διαμορφωθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις λύνει τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων μειώνοντας τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 

Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουμε να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα: 

Κάτω από ποιες συνθήκες έγινε το δυστύχημα;  

Mε ποια ειδικότητα του επέτρεπε να βρίσκεται στη θάλασσα για τη συγκεκριμένη εργασία; 

Ποιος έδωσε την εντολή να σηκωθεί το δίχτυ που πήρε μαζί του στη θάλασσα τον κλωβό, το σκάφος και έπνιξε τον εργάτη;

Ο χειριστής του μηχανήματος είχε την απαιτούμενη άδεια;

Εάν στους εργαζόμενους έχουν χορηγηθεί από την εταιρεία ατομικά σωσίβια και εάν ο υπεύθυνος της μονάδας έλεγξε ότι γίνεται χρήση τους καθημερινά, ως όφειλε.

Ταυτόχρονα απαιτούμε: 

Τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας. Καμιά δουλειά να μην πραγματοποιείται αν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί αυτό.

Προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ανάκληση των απολύσεων.

Να επανδρωθούν όλες οι υπηρεσίες για να μπορούν να διεξάγουν ελέγχους. Όπου εμπλέκεται το Λιμενικό να έχει στη διάθεση των εκπροσώπων των εργαζομένων ό,τι στοιχεία αφορούν τους χώρους δουλειάς.

Ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά.