Υποψήφιος προστασίας ο Κάμπος

O Κάμπος της Χίου είναι ανάμεσα στις 14 περιοχές υποψήφιες για το πρόγραμμα του οργανισμού πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, Europa Nostra, με τις 7 ευρωπαϊκές που απειλούνται από καταστροφές το 2016.

Οι 14 υποψήφιες περιοχές αναδείχθηκαν από μια διεθνή επιτροπή ειδικών από διαφορετικούς κλάδους και είναι οι εξής:

1&2. Ο αρχαιολογικός Χώρος Ererouyk και το χωριό Ani Pemza στην Αρμενία

3. Palace of Justice στις Βρυξέλλες, Βέλγιο

4. Patarei Sea Fortress στο Ταλίν, Εσθονία

5. Αεροδρόμιο Ελσίνκι-Μαλμι, Φινλανδία

6. Colbert Swing Bridge στη Διέππη, Νορμανδία, Γαλλία

7. Κάμπος Χίου, Ελλάδα

8. Λιμνοθάλασσα της Βενετιας, Ιταλία

9. Castle Rijswijk, Gelderland Province, Ολλανδία

10. Y-block, Government Quarter, Όσλο, Νορβηγία

11. Valflores Palace and Estate, κοντά στη Λισαβόνα, Πορτογαλία

12. Convent of St. Anthony of Padua, Extremadura, Ισπανία

13.Αρχαία πόλη Hasankeyf, Τουρκία

14. Mavisbank House, κοντά στο Εδιμβούργο, Σκωτία, Ην. Βασίλειο

Ο Κάμπος της Χίου

Ο Κάμπος Χίου είναι μια ημιαγροτική περιοχή μέσα στα όρια της χώρας της Χίου που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνύπαρξης αρχιτεκτονικών στυλ από το Βυζάντιο, των Γενουατών και των ντόπιων. Κάποτε αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από περισσότερ από 200 κτήματα με οπωρώνες, αρχοντικά και εκκλησίες.

Ο υπάρχων αστικός ιστός περιλαμβάνει κτίρια από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα καθώς και νεοκλασσικά από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Η περιοχή βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο λόγω της αδυναμίας των ιδιοκτητών να διατηρήσουν τις περιουσίες τους και λόγω των ακατάλληλων χρήσεων που εισήχθησαν το 2008 από το αστικό σχέδιο για τη Χίο.

Η Ελληνική Εταιρία για το Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά σε συνεργασία με την Κοινότητα Φίλων του Κάμπου Χίου πήραν την πρωτοβουλία για τη συμμετοχή της περιοχής ως υποψήφιας στο πρόγραμμα, προωθώντας σειρά ενεργειών για τη διατήρηση και τη βελτίωσή της.

Περιοχές σε κίνδυνο

Μερικές από τις περιοχές, κινδυνεύουν εξαιτίας της αμέλειας ή του ανεπαρκούς σχεδιασμού/ ανάπτυξης, και άλλες λόγω της έλλειψης πόρων ή εξειδικευμένης γνώσης.

Η λίστα με τις 7 που θα προκριθούν στο πρόγραμμα, θα ανακοινωθούν σε δημόσια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου 2016, στη Βενετία.

Ειδικοί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα επισκεφθούν και θα διεξάγουν έρευνες στις 7 περιοχές που θα προκριθούν συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ρεαλιστικών στρατηγικών. “Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει οτι η συμβολή εθνικών και τοπικών φορέων είναι κρίσιμης σημασίας για την κινητοποιήση των μηχανισμών διάσωσης επιλεγμένων περιοχών που κινδυνεύουν με καταστροφές”, επισήμανε ο κοσμήτορας του Ινστιντούτου της EIB, Guy Clausse.

ΠΗΓΗ: TORNOSNEWS.GR

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια