Όχι στις αλλαγές του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ, από την ΕΛΜΕ Χίου

Την άμεση απόσυρση από το Υπουργείο Παιδείας, όλων των μέτρων που αφορούν στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ που θέσπισε το υπουργείο εν μέσω πανδημίας και μεσούσης της σχολικής χρονιάς και θα ισχύσουν από φέτος, ζητά η ΕΛΜΕ Χίου.

Οι βασικές αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

τα Πανεπιστημιακά Τμήματα θα καθορίζουν τα ίδια την ελάχιστη βάση εισαγωγής των υποψηφίων σε αυτά. Η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα τμήματα, θα καθορίζεται από δύο παράγοντες: α) από το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου και β) από συντελεστή που θα ορίζει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω από το μέσο όρο των υποψηφίων. Δημιουργείται έτσι ένα ακόμα φίλτρο που θα αποκλείσει χιλιάδες μαθητές από τα Πανεπιστήμια.

οι υποψήφιοι θα έχουν πλέονπεριορισμένο αριθμό επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου (15 το πολύ 20 τμήματα) και η διαδικασία εισαγωγής θα γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα εισάγονται στις σχολές όσοι τα καταφέρουν κι ενώ θα έχουν δηλώσει πολύ περιορισμένο αριθμό επιλογών . Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης, οι μη εισαχθέντες θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ξανά τμήματα επιλέγοντας ανάμεσα σε εκείνα που έχουν μείνει κενές θέσεις από την πρώτη φάση”, σημειώει η ΕΛΜΕ Χίου, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι αλλαγές και η χρονική στιγμή που επιλέγονται να εφαρμοστούν, δείχνουν την αναλγησία της κυβέρνησης αλλά και την απόσταση του υπουργείου από την εκπιαδευτική πραγματικότητα.

Αποτέλεσμα αυτών των μέτρων και σε συνδυασμό με την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με τα ΑΕΙ, η ΕΛΜΕ υποστηρίζει ότι θα είναι ο αποκλεισμός χιλιάδων μαθητών, ειδικά αυτών από τα λαΙκά στρώματα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αύξηση της “πελατείας” στα ιδιωτικά κολέγια, περικοπή κάθε ελευθερίας στην επιλογή τμήματος από τους μαθητές, αφού όσοι δεν περάσουν με την πρώτη στις λιγοστές επιλογές τους, θα παίρνουν κυριολεκτικά “ό,τι περισσέψει”, αν “περισσέψει”, και πιθανότατα όχι αυτό που επιθυμούν και κλείσιμο Πανεπιστημιακών Τμημάτων, με πρώτα αυτά των περιφερειακών Πανεπιστημίων, λόγω περιορισμένου αριθμού φοιτητών.

Οι μαθητές της φετινής Γ΄ Λυκείου δίνουν τη μάχη αυτή κάτω από πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες. Τα προβλήματα της «τηλεκπαίδευσης» και οι ανισοτιμίες οξύνονται, ο εγκλεισμός χιλιάδων εφήβων μεγαλώνει το άγχος και την πίεση. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς στηρίζουμε καθημερινά τα παιδιά μας να κρατηθούν όρθια, να διατηρήσουν την ηρεμία και την ισορροπία που απαιτείται για να ανταποκριθούν στη δοκιμασία των εξετάσεων.

Θεωρούμε ανέντιμο προς τα παιδιά αυτά, τον αγώνα που δίνουν και τις οικογένειές τους κάθε μέτρο που αλλάζει το καθεστώς εισαγωγής τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο μέσο της χρονιάς και εν μέσω καραντίνας. Οποιαδήποτε μεταβολή θα έπρεπε να είχε μπει σε δημόσιο διάλογο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες χρειάζονται ηρεμία και όχι αιφνιδιασμούς .

Με τις αλλαγές που κάνει το ΥΠΑΙΘ, στη μέση της χρονιάς ετοιμάζει, για τους σχολάρχες των ιδιωτικών κολλεγίων, την «πελατεία» τους, αφού  για αυτά δεν υπάρχει βάση εισαγωγής.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των μέτρων που αφορούν στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια