Οι αντικειμενικές τιμές… Μυκόνου ήρθαν για να μείνουν στη Χίο (βίντεο)

Οι εξωφρενικά υψηλές αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, που εφαρμόσθηκαν από εφέτος, κυρίως στην περιφέρεια της Χίου (χωριά), φαίνεται ότι θα παραμείνουν, καθώς η κυβέρνηση δεν έδειξε ούτε διάθεση… μεταμέλειας, ούτε πρόθεση επαναφοράς τους στην πραγματικότητα του νησιού με την οποία ουδεμία έχει σχέση η κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Το θέμα έφερε στην Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος αντί επί της ουσίας απαντήσεως εισέπραξε από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο γενικόλογες προπαγανδιστικές κορόνες για το πόσο μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ στη Χίο. Για το επίδικο, δηλαδή την αναθεώρηση των τιμών, ουδεμία απάντηση.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε αρχικά από τον κ. Μιχαηλίδη ότι λόγω της αύξησης της τιμής εκκίνησης και της ταυτόχρονης μείωσης του δείκτη παλαιότητας των κτισμάτων έχουν προκύψει σημαντικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, τονίζοντας πως πρόκειται κατά πλειοψηφία για «παλιές αγροικίες και όχι για βίλες της Μυκόνου». Πέραν τούτου, σημείωσε, παρατηρούνται ανισότητες και αδικίες, δίνοντας μια σειρά παραδειγμάτων, όπως την υψηλότερη τιμή ζώνης που ισχύει στο Πυργί, μαστιχοχώρι της νότιας Χίου, σε σχέση με γειτονιές της ίδιας της πόλης της Χίου.

Ως προς το πρώτο ερώτημα που έθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, για το αν ελήφθησαν δηλαδή υπόψη οι απόψεις του δήμου, καθώς και της ΔΟΥ Χίου, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος αναλώθηκε στην περιγραφή της διαδικασίας καθορισμού των αντικειμενικών αξιών, απαντώντας ουσιαστικά ότι το ύψος τους ορίστηκε από τους πιστοποιημένους εκτιμητές ιδιώτες του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς δηλαδή να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των φορέων που γνωρίζουν καλύτερα την τοπική πραγματικότητα.

Ως προς το, πιο επείγον, δεύτερο ερώτημα του κ. Μιχαηλίδη για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να διορθώσει τις αδικίες και αστοχίες που έχουν προκύψει με τις αντικειμενικές αξίες στη Χίο, ο κ. Βεσυρόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπονται παρεμβάσεις της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των αδικιών. Αναφέρθηκε, μάλιστα, με θριαμβευτικό τρόπο στο κλείσιμο της ομιλίας του στην μείωση του συνολικού ποσού ΕΝΦΙΑ που έχει καταλογιστεί φέτος στη Χίο, παραγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα (και το θέμα της ερώτησης) αφορά εκείνες τις κατηγορίες, κυρίως χαμηλότερων εισοδημάτων, που έχουν αδικηθεί.

Σε αυτό το πνεύμα αγνόησης των αναγκών των πιο φτωχών νοικοκυριών, δεν σχολίασε καν την επισήμανση του κ. Μιχαηλίδη πως λόγω της πλασματικής αύξησης των αντικειμενικών αξιών, πολλές οικογένειες έχουν αποκλειστεί από κοινωνικά επιδόματα και βοηθήματα.