Όλο και πιο κοντά στο εδώλιο πάνω από 10 άτομα για ρατσιστικές αναρτήσεις

Τρία και πλέον χρόνια μετά φαίνεται να παίρνει τον δρόμο προς καταλογισμό ευθυνών και απόδοση δικαιοσύνης η πολύκροτη υπόθεση με τις ρατσιστικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, κυρίως σε προφίλ στο Facebook, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, κατά την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο 2016 – 2017.

Εκείνη την περίοδο, όπως είχαμε αποκαλύψει με ρεπορτάζ μας στις 4 Οκτωβρίου 2017, υπό τον τίτλο «Έρχονται διώξεις για τις ρατσιστικές αναρτήσεις», στο στόχαστρο της εισαγγελίας Χίου, με εισαγγελέα την κα Σπυριδούλα Σταυράτη,  είχαν μπει περί τα δέκα έως 15 άτομα, που «αλώνιζαν» με συνεχείς ρατσιστικές και ξενοφοβικές αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως γράφαμε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, από τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ογκωδέστατη δικογραφία που σχηματίσθηκε έχει διαβιβασθεί στην αστυνομική διεύθυνση Χίου και καλούνται – στο πλαίσιο προκαταρκτικής – για παροχή εξηγήσεων, ουσιαστικά για απολογία των όσων τους καταλογίζονται, περισσότερα από 10 άτομα, οι περισσότεροι Χιώτες, μεταξύ δε τούτων κάποιοι ιδιαίτερα δραστήριοι και επώνυμοι στον χώρο του διαδικτύου.

Μετά την (τότε) κίνηση της εισαγγελίας Χίου αρκετοί από αυτούς είχαν κυριολεκτικά εξαφανισθεί από την δημοσίευση αναρτήσεων, διαισθανόμενοι – αφού είχαν πληροφορηθεί για τις εισαγγελικές ενέργειες – ότι η τσιμπίδα του νόμου και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του αντιρατσιστικού τους πλησιάζει επικίνδυνα.

Η υπόθεση από την εισαγγελία έφτασε στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, η οποία κατόρθωσε να εντοπίσει τα ίχνη των φερόμενων ως δραστών, να εξασφαλίσει το επιλήψιμο υλικό των αναρτήσεων κι όλα αυτά να «δεθούν» σε ποινικά κολάσιμες πράξεις (δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους κ.ά.).

Σε επόμενο χρόνο και μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν η υπόθεση αυτή φτάσει τελικά στο ακροατήριο και με πόσους κατηγορούμενους.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια