Παίρνουν φωτιά τα καζάνια για σούμα σε Χίο και Δυτική Λέσβο

Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα καζάνια για την σούμα στη Χίο και στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου, μια διαδικασία που συνάμα αποτελεί ιεροτελεστία, για τους ρέκτες της σούμας και του καζανίσματος.

Αν και εφέτος οι συνθήκες είναι εξαιρετικές, λόγω των μέτρων κατά το κορονοϊού, που σημαίνει ότι θα είναι περιορισμένες οι καθιερωμένες κοινωνικές συναθροίσεις – σουμοκατανύξεις με φόντο τα καζάνια, η διαδικασία θα εξακολουθήσει να έχει το ενδιαφέρον της στα χωριά της Χίου.

Η απόφαση για την απόσταξη σύκων και αποσύκων από μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) των δημοτικών ενοτήτων Καμποχώρων, Καρδαμύλων, Αγίου Μηνά, Αμανής, Μαστιχοχωρίων, Ομηρούπολης και Ιωνίας, του δήμου Χίου, καθώς και περιοχών του δήμου Δυτικής Λέσβου, υπεγράφη από τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή χθες Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 4893/Β΄/6.11.2020).

Από την προσεχή Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020, το τελωνείο Χίου θα χορηγήσει στους αποσταγματοποιούς τις προβλεπόμενες άδειες απόσταξης και τα καζάνια, που έχουν ήδη κάνει την προθέρμανση με το τσίπουρο θα πάρουν κυριολεκτικά φωτιά.

Ακολουθεί το ΦΕΚ με τις αποφάσεις για Χίο και Δυτική Λέσβο

souma_fek1