Πανωπροίκια 6,7 εκατ. ευρώ και παράταση προθεσμίας για τα ΚΥΤ Λέρου και Κω

Φαίνεται πως τα 120 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των… χρυσών και κλειστών κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης Σάμου, Λέρου και Κω, που ανέλαβε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να κατασκευάσει η εταιρεία Μυτιληναίος Α.Ε. δεν ήταν αρκετά.

Όπως κι ότι δεν ήταν και αρκετός ο χρόνος για την κατασκευή τους, ωσάν να επρόκειτο για εξεζητημένες κατασκευές, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι πρόκειται κατά βάση για χωματουργικές εργασίες, μπετά και τοποθέτηση προκάτ κτιρίων, για την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και τις άλλες λειτουργίες των κέντρων.

Έτσι, λοιπόν, η μια παράταση διαδέχεται την άλλη, όπως έγινε με το ΚΥΤ Σάμου, που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα και ως φαίνεται την ίδια προοπτική θα έχουν και τα ΚΥΤ Λέρου και Κω.

Δεν είναι, όμως, μόνον η παράταση της προθεσμίας και θα έλεγε κανείς ότι αυτή είναι σύνηθες φαινόμενο στα δημόσια έργα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή συνοδεύεται απαραιτήτως και με επαύξηση του αρχικού προϋπολογισμού, αφού σε όλες τις σχετικές περιπτώσεις οι καθυστερήσεις που γίνεται επίκλησή τους στις σχετικές αποφάσεις δεν είναι ευθύνη του αναδόχου, αλλά συνήθως του… κακού καιρού.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο ΚΥΤ Σάμου παίρνουν σειρά τα άλλα δύο, με την εξ αρχής παράταση της προθεσμίας παράδοσής τους έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 (αλυσίδα πάνε αυτά, αφού τα έχει αναλάβει μία εταιρεία και πώς θα τρέχει από το ένα νησί στο άλλο), με απόφαση που υπέγραψε στις 29 Οκτωβρίου 2021 ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Σημειώνεται ότι η ολική προθεσμία της σύμβασης και για τα τρία κέντρα ήταν η 31η Οκτωβρίου 2021. Αν υπολογίσει κανείς ότι σχεδόν ένα χρόνο κράτησε η κατασκευή του ΚΥΤ Σάμου εύκολα γίνεται αντιληπτό πότε θα τελειώσουν τα άλλα δύο.

Στην ίδια απόφαση του κ. Γεωργιάδη εγκρίνεται η 1η συμπληρωματική σύμβαση εργασιών και προσαυξάνεται το οικονομικό αντικείμενο του έργου κατά 5.213.210,68 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ (6.099.455,70 με ΦΠΑ 17%). Τώρα, έναν χρόνο μετά τι πρόσθετες εργασίες έχουν προκύψει θα φανεί. Αναπροσαρμόζεται, τέλος, στο 17% από 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για όλη την σύμβαση του έργου.

Κι άλλες 620.000 για συμβουλίες από την Planet

Με άλλη απόφαση του κ. Γεωργιάδη (27 Οκτωβρίου 2021) τροποποιείται η συμφωνία – πλαίσιο παροχής συμβουλών από την εταιρεία Planet για το έργο των τριών ΚΥΤ, λόγω παράτασης της συνολικής προθεσμίας και χρηματοδότησης του έργου και εγκρίνεται πρόσθετη αμοιβή 620.000 ευρώ (500.000 χωρίς ΦΠΑ).

Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε αναλάβει με μηδενική έκπτωση σε υποτιθέμενη ανταγωνιστική διαδικασία την «παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τις συμβάσεις κατασκευής δομών του άρθρου 8 του ν. 4375/2016», με αμοιβή 6,2 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν οι αποφάσεις για τα επιπλέον 6,7 εκατ ευρώ σε Μυτιληναίος Α.Ε. και Planet Α.Ε.

mitilinaios_paratasi planet_27.10.2021