Πεθαίνουν αβοήθητοι στα βουνά της Χίου πρόσφυγες και μετανάστες

Την περασμένη Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 βρέθηκε νεκρή μέσα σε χωράφι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Καρδαμύλων Χίου μία πρόσφυγας, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, οι πιθανότητες να πρόκειται για μία πρόσφυγα από την άφιξη της 29ης Ιουνίου 2022 στον Γιόσωνα Καρδαμύλων είναι σφόδρα πιθανές, δεδομένου ότι δύο ημέρες αργότερα αποκτήσαμε πρόσβαση σε πληροφορίες και στοιχεία που μιλούσαν για την παρουσία περίπου 30 προσφύγων και μεταναστών στα βουνά της περιοχής.

Το τραγικό περιστατικό της Παρασκευής και οι πληροφορίες που σταδιακά έρχονται στον astraparis.gr επιβεβαιώνουν ότι η άτυχη γυναίκα ήταν μέσα στην μεγάλη ομάδα των 30 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι στην πορεία είχαν χωριστεί σε μικρότερες ομάδες. Ο στόχος τους ήταν να μην γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές, προκειμένου να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Ένας αριθμός εξ αυτών και συγκεκριμένα 20 άτομα φαίνεται ότι εντοπίσθηκαν την 1η και 2α Ιουλίου και μεταφέρθηκαν στην δομή καραντίνας για covid στην Λευκωνιά. Η τύχη των υπολοίπων αγνοείτο μέχρι την Παρασκευή, οπότε και προέκυψε το τραγικό περιστατικό.

Σήμερα, Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, ο ιατροδικαστής του νοσοκομείου Χίου επρόκειτο να επιληφθεί του περιστατικού, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου, καθώς και ο χρόνος που επήλθε.

Άλλες δύο γυναίκες πιθανόν να βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο

Οι τελευταίες πληροφορίες που μας έρχονται αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη γυναίκα μαζί με άλλες δύο και έναν άνδρα αποτελούσαν μια μικρή ομάδα, που για ευνόητους λόγους κρύβονταν στην περιοχή, ενώ άλλοι από το σύνολο των 30 εντοπίσθηκαν και μεταφέρθηκα στην Λευκωνιά. Άλλων, επίσης, μέχρι του αριθμού των 30 η τύχη εξακολουθεί να αγνοείται.

Το ενδιαφέρον στοιχείο σε όλη την υπόθεση επικεντρώνεται στις άλλες δύο γυναίκες, ενώ για τον άνδρα της ίδια ομάδας ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίσθηκε μεν από την αστυνομία, πλην – όμως – ουδείς επισήμως αναφέρει πού μπορεί να βρίσκεται σήμερα. Είναι δε πολύ πιθανόν να έχει επαναπροωθηθεί στην Τουρκία μαζί με άλλους από την ίδια άφιξη.

Με βάση αυτά τα στοιχεία και με κάθε επιφύλαξη όλων των πληροφοριών που αναφέρονται, εκεί έξω στα βουνά της περιοχής των Καρδαμύλων φαίνεται να βρίσκονται ακόμα δύο γυναίκες σίγουρα σε μείζονα ανάγκη και αναπόδραστο κίνδυνο, ενώ κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το μοιραίο.

Λιμενικό και αστυνομία παρακολουθούν εξ αποστάσεως

Το ρεπορτάζ του astraparis.gr την 1η Ιουλίου 2022 έδινε στίγμα για το πού μπορεί να βρίσκονταν οι 30 πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους φέρεται να είχαν δοθεί οδηγίες για το πώς θα μπορούσαν να μεταβούν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός. Προφανώς, κάποιοι τα κατάφεραν.

Είναι, επίσης, σε γνώση μας, όπως επισήμως μας διαβεβαίωσαν αρμόδιες αρχές, ότι από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς και από πολίτες, δόθηκαν προς την αστυνομία και το λιμεναρχείο Χίου συγκεκριμένες αναφορές και πληροφορίες για το σημείο στο οποίο φέρεται να βρίσκονταν οι 30 πρόσφυγες και μετανάστες, με την έκκληση να ξεκινήσει επιχείρηση για τον εντοπισμό τους.

Το λιμεναρχείο Χίου, μετά το τραγικό περιστατικό, επισήμως μας έκανε γνωστό ότι δεν επελήφθη της έρευνας στα βουνά της περιοχής των Καρδαμύλων, με το πρόσχημα ότι ήταν εκτός της ζώνης ευθύνης τους! Ενώ, βέβαια, είναι γνωστό ότι σε άπειρες περιπτώσεις δυνάμεις του λιμενικού χτενίζουν κυριολεκτικά τα βουνά και τα λαγκάδια, από το Πυργί και τα Νένητα, μέχρι τον Καταρράκτη και την Καλλιμασιά, ακόμα και μέχρι τα Αγιάσματα στην Βόρεια Χίο, αναζητώντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Από την πλευρά της αστυνομίας και ειδικότερα από την γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Βορείου Αιγαίου μας δηλώθηκε ότι «οι έρευνες συνεχίζονται», χωρίς – ωστόσο – να διευκρινισθεί αν το συνεχίζονται αφορά την τρέχουσα χρονική περίοδο ή αν οι έρευνες ήταν αδιάλειπτες από τις 29 Ιουνίου μέχρι σήμερα, κάτι που από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε δεν φαίνεται να ισχύει.

Το βέβαιον είναι, κρίνοντας εκ του τραγικού αποτελέσματος, ότι δεν έγινε συστηματική επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, παρά το γεγονός ότι στο ρεπορτάζ μας της 1ης Ιουλίου 2022, είχαμε κρούσει των κώδωνα ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο, έχοντας – μάλιστα – στην διάθεσή μας οπτικοακουστικό υλικό, που φαινόταν να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

Το τραγικό περιστατικό αποδεικνύει ότι μετά από τόσες ημέρες κάποιοι άνθρωποι πέθαιναν πάνω στα βουνά αβοήθητοι, κρυμμένοι, προφανώς τρομαγμένοι. Προς το παρόν μετράμε ένα θύμα και όλοι ευχόμαστε να μην υπάρχει άλλο.

Έρχεται στην Ελλάδα συγγενής μιάς εκ των τριών προσφύγων;

Μία ακόμα πληροφορία που έφτασε στον astraparis.gr αναφέρει ότι ο διαμένων σε ευρωπαϊκή χώρα αδελφός μιάς εκ των τριών γυναικών προσφύγων, άγνωστο προσώρας ποιάς, ενδεχομένως της θανούσας, ενδεχομένως κάποιας άλλης εκ των δύο που αγνοείται προσώρας η τύχη τους, ευθύς ως περιήλθε σε γνώση του το τραγικό περιστατικό του θανάτου εξεδήλωσε την πρόθεσή του να έρθει στην Ελλάδα, όπου και αναμένεται σήμερα και ενδεχομένως στη Χίο αύριο Τρίτη 12 Ιουλίου 2022. Η παρουσία του προφανώς κρίνεται κρίσιμη, ειδικότερα δε αν πρόκειται για την θανούσα, ώστε να συνεισφέρει στην αναγνώριση και ταυτοποίησή της.

Κάθε περαιτέρω ολιγωρία ισοδυναμεί με έγκλημα

Για το περιστατικό αυτό όφειλαν οι αρμόδιες αρχές αμέσως μετά την ενημέρωσή τους να ξεκινήσουν έρευνα και διάσωση, όπως ακριβώς γίνεται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις.

Σήμερα, έτσι όπως έχουν φαίνεται να εξελίσσονται τα πράγματα, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Χίου οφείλει άμεσα να δώσει εντολή στην αστυνομία και το λιμενικό, να ξεκινήσουν οι έρευνες αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει, οι οποίες αν είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες κατά τον τρόπο που επιβαλλόταν, ίσως να μην είχαμε το θλιβερό αυτό περιστατικό του θανάτου, που αποτελεί κόλαφο για τον πολιτισμό μας και διασύρει διεθνώς τη χώρα.

Σχόλια