Πιάστηκε πάλι… με την γίδα στην πλάτη – Ψευδή στοιχεία στον διαγωνισμό για τα πλυντήρια του νοσοκομείου Χίου

Σε ψευδή στοιχεία φαίνεται ότι στηρίχθηκε καθοριστικά το αφήγημα της διοικήτριας του νοσοκομείου Χίου κας Ελένης Κανταράκη, η οποία προωθεί τον διαγωνισμό για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας – πλύσης – σιδερώματος ιματισμού του νοσοκομείου Χίου σε ιδιώτη εργολάβο.

Ένα από τα επιχειρήματα για να φανεί ότι είναι φθηνότερος (κατά 2.000 ευρώ) ο ιδιώτης σε σύγκριση με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού είναι η ακόλουθη αναφορά, που περιλαμβάνεται στην οικονομοτεχνική μελέτη:

«Στον ανάδοχο δεν έχει υπολογιστεί το μισθολογικό κόστος του ανθυγιεινού επιδόματος που τυχόν δικαιούνται οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου κλάδου, καθώς τόσο ο επιθεωρητής εργασιακών σχέσεων Χίου, όσο και ο ΕΦΚΑ Χίου δήλωσαν αναρμόδιοι να απαντήσουν».

Να σημειώσουμε ότι ακριβώς το ίδιο είχε επικαλεσθεί η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου και στον διαγωνισμό για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτη.

Διαψεύδει ο επιθεωρητής εργασίας – Ουδέποτε μας ρώτησαν

Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός αποδεικνύεται ψευδής, καθώς ο επιθεωρητής εργασίας σε σχετικό ρώτημα που υπεβλήθη από τον astraparis.gr, διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε ρωτήθηκε και φυσικά ουδεμία σχετική απάντηση εδόθη στο νοσοκομείο Χίου.

Αναλυτικά, η απάντηση την οποία υπογράφει ο κ. Δημήτρης Φραγκομίχαλος, επιθεωρητής εργασιακών σχέσεων ΣΕΠΕ –ΤΕΕΣ Χίου, έχει ως εξής:

«Σχετικά με το ερώτημα που μας θέσατε, διευκρινίζουμε ότι το τμήμα μας ουδέποτε ρωτήθηκε από το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου για το αν δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας οι εργαζόμενοι/-ες σε υπηρεσίες καθαρισμού, πλύσης και σιδερώματος ιματισμού, και φυσικά δεν δήλωσε αναρμόδιο να απαντήσει.

Η ίδια εσφαλμένη αναφορά περιεχόταν και στην οικονομοτεχνική μελέτη του Σκυλίτσειου για το προσωπικό καθαριότητας.

Όμως, όπως είχαμε σημειώσει στο σχετικό δελτίο εργατικής διαφοράς, όπως το δημοσιεύσατε στις 13/4/2021, το ερώτημα που μας είχε τεθεί τότε από το Σκυλίτσειο ήταν στην πραγματικότητα αν οι καθαριστές/καθαρίστριες υπάγονται ασφαλιστικά στα βαρέα – ανθυγιεινά επαγγέλματα, δηλαδή ένα σαφώς διαφορετικό θέμα για το οποίο αρμόδιος είναι ο ΕΦΚΑ και όχι το ΣΕΠΕ».

Η αποκάλυψη αυτή, ότι δηλαδή χρησιμοποιήθηκαν ψευδή στοιχεία για να υποστηριχθεί η αναγκαιότητα του επίμαχου διαγωνισμού, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα για την διοίκηση του νοσοκομείου Χίου και αναμένεται με ενδιαφέρον αν κάποια από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές επέμβουν στην υπόθεση.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια