Πλήττεται η δημοκρατία και η τοπική αυτοδιοίκηση με τον νέο νόμο για την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΥΡΙΑΓΚΟΥ

Κυρίαρχος, στη Δημοκρατία, είναι ο λαός. Στο όνομα του γίνονται τα πάντα που έχουν σχέση με το Δημοκρατικό πολίτευμα. Εκφράζεται με την ψήφο του και η “λαϊκή ετυμηγορία” γίνεται σεβαστή από όλους.
Ο Δήμος έχει τον Δήμαρχο που δεν ψηφίζει αλλά εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο που είναι το κυρίαρχο και αποφασιστικό όργανο και τους Προέδρους με τους Συμβούλους των Τοπικών Κοινοτήτων.
Αυτό είναι το θεσμικό οικοδόμημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πρόσφατα στις 26/5/2019 ο λαός αποφάσισε, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ¨ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ¨ Ν. 4555/2018, ότι ο Δήμαρχος,οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Πρόεδροι με τους Συμβούλους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου θα είναι όλοι εκείνοι που εκλέχτηκαν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και θα υπηρετήσουν τον τόπο τους μέσα από συγκεκριμένες θεσμικές λειτουργίες.
Δυστυχώς δεν θα ισχύσουν αυτά.
Έχουμε δύο πρόσφατα παραδείγματα ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ της λαϊκής βούλησης. Το ένα συνέβη με το δημοψήφισμα του 2015, όπου το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού έγινε ΝΑΙ και το δεύτερο προετοιμάζεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα όπου το εκλογικό αποτέλεσμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών της 26/5/2019 θα ανατραπεί και θα ακυρωθεί με τις νέες διατάξεις περί Κυβερνησιμότητας των Δήμων και Περιφερειών.

Πιο συγκεκριμένα:

Όλοι οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι κατέβηκαν στις εκλογές, γνωρίζοντας ότι θα υπάρχουν υποχρεωτικές συνεργασίες μετεκλογικά λόγω του Νόμου της απλής αναλογικής. Οι δημότες τίμησαν και εξέλεξαν συνδυασμούς και υποψηφίους γνωρίζοντας όλα αυτά. Μέχρι αυτές τις εκλογές, για πολλές δεκαετίες ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική των 3/5, δηλαδή ο Δήμαρχος που εκλέγεται θα έχει τα 3/5 σε αριθμό των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις εκλογές του 2010 με την ενισχυμένη αναλογική των 3/5, στα 41 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου, τα 25 τα είχε η παράταξη του εκλεγέντος Δημάρχου,ενώ τώρα με την απλή αναλογική θα έχει τα 12. Με την απλή αναλογική άλλαξαν πολλά και ο κάθε εκλεγμένος Δήμαρχος έχει πολύ λιγότερους Δημοτικούς Συμβούλους (Δ.Σ), με ακραίο παράδειγμα τον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου στους 49 Δ.Σ ο Δήμαρχος θα έχει τους 7 μόνο. Με την ενισχυμένη αναλογική θα είχε 29. Η απλή αναλογική απαιτεί συνεργασία, συνεννόηση και αυτοδιοικητική κουλτούρα πρός όφελος των δημοτών.

Όλη η Ευρώπη λειτουργεί και έχει Κυβερνήσεις συνεργασίας, πολύ δε περισσότερο η Τ.Α.  Είναι σίγουρο ότι η ωριμότητα των Δ.Σ θα έβρισκε τις λύσεις και τις συνεργασίες, διότι όλοι λογοδοτούν στον λαό που τους εκλέγει.

Έρχεται η περίφημη Κυβερνησιμότητα του νέου Νόμου που θα ψηφιστεί και δίνει με μεγάλη άνεση των νέων διατάξεων που θα ισχύσουν, στους 7 Δ.Σ του Δήμου Θεσσαλονίκης, υποχρεωτικά την πλειοψηφία των 3/5 οι οποίοι θα λειτουργούν ως να είναι οι 29 Δ.Σ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των 7 θα είναι υποχρεωτικά ο Πρόεδρος του Δ.Σ, ο οποίος δεν μπορεί να συμμετέχει σε καμία άλλη θέση.

Οι 6 Δ.Σ που απομένουν στον Δήμαρχο θα πρέπει να στελεχώσουν τις θέσεις των Αντιδημάρχων που είναι 8, της οικονομικής επιτροπής όπου θα έχουν τα 3/5, της επιτροπής ποιότητας ζωής όπου θα έχουν τα 3/5, των προέδρων και μελών των Νομικών προσώπων όπου θα έχουν τα 3/5 και ένα σωρό άλλων θεσμικών επιτροπών όπου θα έχουν επίσης τα 3/5. Ο αριθμός 7 παραμένει 7 αλλά οι λειτουργίες και οι θέσεις θα είναι για 29. Ούτε ο μάγος Χουντίνι θα τα κατάφερνε τόσο καλά. Οι 7 Δ.Σ θα γυρνούν γύρω γύρω σε Διοικητικά Συμβούλια, συνεδριάσεις και θα εκτελούν παράλληλα χρέη Αντιδημάρχων και Προέδρων Νομικών Προσώπων.
Εντυπωσιακό και υπεράνθρωπο! Πώς θα γίνει αυτό; Με το έτσι θέλω του Υπουργού και όσων ψηφίσουν τις διατάξεις αυτές.
Δηλαδή επαναφέρεται ΜΕΤΑ τις εκλογές η ΥΠΕΡΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ αναλογική, εξαπατώντας τους ψηφοφόρους και καταπατώντας κάθε ίχνος Δημοκρατίας και σεβασμού στην λαϊκή ετυμηγορία.
Τα δε Τοπικά Συμβούλια θα έχουν διακοσμητικό μόνο ρόλο, αφαιρώντας τους τις εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Οι 650 υποψήφιοι Δήμαρχοι,Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Χίου και οι χιλιάδες υποψήφιοι στην υπόλοιπη Ελλάδα κρίμα στον αγώνα που έδωσαν.
Θα υπάρξει Δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα που θα θέλει συνεργασία με άλλες παρατάξεις, αφού ο νέος νόμος του δίνει τα πάντα με πλειοψηφία 3/5 χωρίς πονοκέφαλο;
Ασφαλώς ΟΧΙ.
Πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξει Δημοτικό Συμβούλιο σε όλη την Ελλάδα στο οποίο θα συμμετέχουν οι Δ.Σ από τις παρατάξεις, πλην του Δημάρχου, χωρίς ρόλο και ουσιαστικές αρμοδιότητες; Να πηγαίνουν να κάνουν τι;
Θα υπάρχει απαρτία στις συνεδριάσεις των Δ.Σ; Οι 7 της Θεσσαλονίκης, ως ακραίο παράδειγμα,θα αποφασίζουν για τα πάντα νομιμότατα, όπου βεβαίως υπάρχει απαρτία.
Επειδή τα σαθρά επιχειρήματα περί κυβερνησιμότητας των Δήμων πρέπει να καταρριφθούν, σημειώστε ότι στο Δήμο Χίου από τις 1.100 αποφάσεις του Δ.Σ ετησίως, οι 1.000 ψηφίζονται ομόφωνα.
Η λαϊκή βούληση δεν ανατρέπεται με νομοθετικά τερτίπια και θα το βρουν μπροστά τους όσοι το επιχειρήσουν.
Οι Δ.Σ όλων των παρατάξεων ξέρουν ποιο είναι το καλό του τόπου τους και ως υπεύθυνοι άνθρωποι ξέρουν τι να κάνουν.
Το ίδιο θα γίνονταν και τώρα, δηλαδή συνεργασίες με προγραμματικές συγκλίσεις και πρόσωπα κοινής αποδοχής για όλες τις θεσμικές λειτουργίες και θέσεις.
Η αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου σίγουρα θα κριθεί από την δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποβαθμίσουν και να διαλύσουν τον σπουδαιότερο και λαϊκότερο θεσμό, που είναι ο Δήμος.
Αυτό που επιχειρείται να γίνει στη νέα Δημοτική θητεία είναι μια πρόβα, με την λειτουργία του εκάστοτε Δημάρχου όσο ικανός κι αν είναι, ως μοναδικού εκφραστή του λαού.
Στον Δήμαρχο και κυρίως στον παντοδύναμο Προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας (Π.Ο.Υ) μεταφέρεται πλέον όλη η λειτουργία των ΟΤΑ.
Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει σωφροσύνη κατά την ψήφιση του νέου νόμου και δεν θα είναι η τελευταία πράξη για τον θεσμό της Τ.Α έως ότου δοθεί η λειτουργία του Δήμου σε ένα μάνατζερ που θα τον ορίζει η εκάστοτε Κυβέρνηση, με ένα διακοσμητικό όργανο δίπλα του να παίζει το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ