Ποσό 1,5 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών

Δύο έργα στον τομέα της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου.

Πρόκειται για τα ακόλουθα έργα:

  • Συντήρηση και ανάδειξη απολιθωμένου δάσους Λέσβου, με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 900 χιλ. ευρώ και δικαιούχο το μουσείο φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου.
  • Παρουσίαση και ανάδειξη των οικοσυστημάτων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 600 χιλ. ευρώ και δικαιούχο την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Το δεύτερο έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχει σκοπό να αναδείξει τα οικοσυστήματα των νησιών που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα.

Περιλαμβάνει τέσσερις ημικυκλικούς θόλους, εκ των οποίων τρεις θα εγκατασταθούν σε κτίρια της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο πρώτος στην Λέσβο, στο κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης Καλλονής, ο δεύτερος στη Χίο, στο εκθεσιακό κέντρο Καλουτά και ο τρίτος στην Σάμο, στο επικούρειο πολιτιστικό κέντρο. Ο τέταρτος θόλος, ο οποίος θα είναι μεταφερόμενος, θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε περίπτερα εκθέσεων και γενικά για λόγους προβολής των μοναδικών οικοσυστημάτων των νησιών.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει και την προμήθεια ειδικών γυαλιών τεχνολογίας 3D, με τα οποία σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, θα προβάλλονται διάφορα σενάρια, με διαδραστικά παιχνίδια και βίντεο για το περιβάλλον των νησιών.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και η παραγωγή ειδικά διαμορφωμένων βίντεο, κατάλληλων για προβολή σε περιβάλλοντα θόλου, προκειμένου να δημιουργηθεί μια μοναδική εμπειρία εμβύθισης στο προβαλλόμενο περιβάλλον που θα δώσει τη δυνατότητα της εικονικής περιήγησης σε αυτό. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να αναπτυχθούν τρισδιάστατα βίντεο με σενάρια για τα υποθαλάσσια οικοσυστήματα του κόλπου Καλλονής, για το απολιθωμένο δάσος Λέσβου, για την πανίδα και ορνιθοπανίδα των νησιών, για την χλωρίδα και τα φυσικά οικοσυστήματα, την βλάστηση και τις καλλιέργειες των νησιών.