Σχολείο του δάσους στην Καλλιμασιά

Μαστιχάκι ονομάζεται το σχολείο του δάσους που θα λειτουργήσει για το υπόλοιπο του Ιούλη και τον Αύγουστο στην Καλλιμασιά.

Τα Σχολεία του Δάσους βασίζονται στην Παιδαγωγική του Δάσους η οποία αναπτύχθηκε στη Σκανδιναβία στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Η Παιδαγωγική του Δάσους είναι μια προσέγγιση που έγκειται στη σημασία της μάθησης μέσω του παιχνιδιού, της ανάληψης κινδύνων σε λογικά πλαίσια, της εξερεύνησης, της δημιουργικότητας, της συναισθηματικής ανθεκτικότητας, των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και του μαθησιακού ταξιδιού αντί του μαθησιακού αποτελέσματος. Μια μακρόχρονη διαδικασία μάθησης που πραγματοποιείται σε ένα φυσικό / υπαίθριο περιβάλλον, χωρίς τοίχους και είναι προσβάσιμη από παιδιά όλων των ηλικιών, αναπτυξιακών σταδίων και ικανοτήτων. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που συμμετείχαν σε ολοκληρωμένα προγράμματα στα Σχολεία του Δάσους έχουν αναπτύξει θεμελιώδεις δεξιότητες όπως:

Αυτοπεποίθηση

Κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες

Γλώσσα και επικοινωνία

Κίνητρα και συγκέντρωση

Επίλυση προβλημάτων

Αυτοεκτίμηση

Κινητικές δεξιότητες

Γνώση και κατανόηση

Θετική συμπεριφορά

Σχολείο του Δάσους και  Οικολογικές επιπτώσεις:

Για όσο χρονικό διάστημα θα χρησιμοποιούμε τον δασικό χώρο για το Σχολείου του Δάσους,

θα προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε την πρόκληση των ενδεχόμενων παρεμβάσεων

στην τοπική χλωρίδα και πανίδα. Βασικός μας στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα υψηλό

επίπεδο σεβασμού ως προς το φυσικό περιβάλλον και όλοι οι συμμετέχοντες να

συναποφασίζουμε σχετικά με την ασφάλεια αυτού.

Διαδικασίες μίας τυπικής συνεδρίας στο Μαστιχάκι:


Πριν από κάθε συνεδρία:

Πριν την πραγματοποίηση κάθε συνεδρείας γίνεται έλεγχος του χώρου από τους υπεύθυνους για τυχόν απορρίμματα, γυαλιά, περιττώματα ζώων κλπ. Έλεγχος των δέντρων για τυχόν σπασμένα ή νεκρά κλαδιά που μπορεί να πέσουν. Έλεγχος των καιρικών συνθηκών. Προετοιμασία εξοπλισμού, εκπαιδευτικών υλικών και φαρμακείου πρώτων βοηθειών.

Έναρξη συνεδρίας:

  • Επιβεβαίωση του αριθμού συμμετεχόντων σε περίπτωση εκπαιδευτικού προγράμματος.
  • Αναφορά των γενικών κινδύνων όπως τα φυτά που αποφεύγουμε να αγγίζουμε (π.χ. τσουκνίδες)

ή τα έντομα που προσέχουμε να μην μας τσιμπήσουν (π.χ. μέλισσες).

  • Τα παιδιά πραγματοποιούν μόνα τους έναν έλεγχο ασφάλειας του χώρου και επιστρέφουν στην βάση για να συζητήσουν πώς θα διαχειριστούν τους πιθανούς κινδύνους.
  • Συζήτηση για την οριοθέτηση του χώρου του ΣτΔ Μαστιχάκι
  • Αναφορά στους γενικούς κανόνες του ΣτΔ Μαστιχάκι.
  • Παρουσίαση των προτεινόμενων δραστηριοτήτων της ημέρας και υπενθύμιση προηγούμενων δραστηριοτήτων και διαθέσιμου υλικού για ελεύθερες δραστηριότητες.
  • Παιχνίδι γνωριμίας (για νέες ομάδες)/παιχνίδι ή ασκήσεις warming up.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας:

  • Οι πρώτες δραστηριότητες είναι δομημένες με τη μεγαλύτερη ελευθερία δυνατή. Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τι επιθυμούν να κάνουν μέσα στον χώρο και πώς θέλουν να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες.
  • Τα δομημένα παιχνίδια μπορούν να περιλαμβάνουν δραστηριότητες με λάσπη ή ξύλο, κατασκευές με φυσικά υλικά, και την αναγνώριση της χλωρίδας και της πανίδας του χώρου.
  • Διάλειμμα για σνακ στην μέση,
  • Κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη δραστηριότητα που το ενδιαφέρει περισσότερο. Ενώ κάποια παιδιά ενδέχεται να χρειάζονται κάποια καθοδήγηση στις πρώτες συνεδρίες, σε ομαδικές δραστηριότητες συμμετέχει όποιο παιδί επιθυμεί. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, οι εκπαιδευτικοί παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση, ενθαρρύνοντας την αυτο-έκφραση και την εξερεύνηση. Το Σχολείο του Δάσους είναι ένας χώρος όπου το παιχνίδι, η ανακάλυψη και η φαντασία συναντούν τη φύση, προσφέροντας μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία για κάθε παιδί.

Περισσότερες πληροφορίες για το σχολείο του δάσους και τις ώρες και μέρες λειτουργίας του στο Βιβλιοπωλείο “Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί” στην Καλλιμασιά και

1)Στην σελίδα στο facebook: Μαστιχάκι- Σχολείο του Δάσους

2) Στο email: [email protected]

3) Στο τηλέφωνο: 6947730595