Σφυροκόπημα Κάρμαντζη για τις «προσλήψεις εξπρές», τόσκασε από το συμβούλιο

Δεν άντεξε την κριτική και δεν είχε απαντήσεις για τις περιβόητες «προσλήψεις εξπρές» στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Χίου ο δήμαρχος κ. Σταμάτης Κάρμαντζης και αποχώρησε από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, όταν οι αντιπολιτεύσεις έθεσαν το θέμα για να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης.

Το συγκεκριμένο θέμα, που αποκάλυψε και ανέδειξε ο astraparis.gr με δύο κεντρικά δημοσιεύματά του, στις 22 Φεβρουαρίου (Νέα… στρατιά 93 συμβασιούχων στον δήμο Χίου με πρόσχημα τον covid) και στις 25 Φεβρουαρίου 2021 (Με διαδικασίες «εξπρές» οι 92 προσλήψεις στην καθαριότητα [κατάλογος]), προκάλεσε αίσθηση στην κοινωνία της Χίου και ως εκ τούτου ήταν απολύτως φυσιολογική η εξέλιξη να τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην διαδικασία των ερωτήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Πάνος Αναγνώστου συνόψισε στην απάντησή του ότι τούτο το θέμα ξύνισε τις αντιπολιτεύσεις επειδή εφέτος έγιναν μαζεμένες όλες οι προσλήψεις κι όχι λίγες λίγες, κάτι για το οποίο τους είχαν ασκήσει κριτική το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Για δε την ταχύτητα της διαδικασίας την δικαιολόγησε ότι έληγε σήμερα Παρασκευή η εκ του νόμου σχετική προθεσμία.

Ο δήμαρχος επέμεινε στο μότο ότι όλα έγιναν νομότυπα, η διαδικασία ήταν νόμιμη και κάλεσε όποιους έχουν διαφορετική άποψη να προσφύγουν στα ελεγκτικά όργανα. Δήλωσε δε ότι η παράταξή του θα αποχωρήσει από την συζήτηση του θέματος, που μπήκε ως εκτός ημερησίας διάταξης στην συνεδρίαση.

Στην διάρκεια της συζήτησης οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων κατήγγειλαν ότι οι προσλήψεις έγιναν χωρίς κριτήρια, παρά μόνον με τις σχέσεις που είχαν (συγγενική, φιλική ή πολιτική) με την δημοτική αρχή, αναδεικνύοντας το ανήθικο της διαδικασίας.

Μετά την συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο Χίου κατέληξε στην ακόλουθη απόφαση:

«Το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του με πρακτικές, όπως αυτές που ακολουθήθηκαν κατά την διαδικασία προκήρυξης και πρόσληψης των 93 συμπολιτών μας. Οι διαδικασίες αυτές, χωρίς κριτήρια επιλογής, μοριοδότηση και ίχνος αξιοκρατίας, θίγουν την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας, καταστρατηγούν τις αρχές της ισονομίας και της αξιοκρατίας και αμαυρώνουν την εικόνα του δήμου μας. Τέλος, το Δ.Σ. εμμένει στην προηγούμενη απόφαση του περί διαφάνειας».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια