Σημείο διεθνούς πολιτιστικής συνάντησης η Βέσσα της Χίου, το καλοκαίρι (βίντεο)

Μέσα από τους… λαβυρίνθους της Βέσσας, το μεσαιωνικό χωριό της Χίου, θα ξεδιπλωθεί το εφετινό καλοκαίρι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της DEO, του πρώτου οργανισμού σύγχρονης τέχνης στο νησί, θα αναδειχθεί η διεθνικότητα και παγκοσμιότητα της τέχνης, με στόχο να φέρει για ακόμα μία φορά τη Χίο στα παγκόσμια πολιτιστικά δρώμενα.

Το φετινό πρόγραμμα της DEO, σε συνεργασία με την κοινότητα της Βέσσας και υπό τον τίτλο «Τα όνειρά μου γκρεμίστηκαν στα τείχη σου», είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια και παραγωγή στα τέσσερα χρόνια ζωής του οργανισμού, με έναρξη το Σάββατο 6 Ιουλίου και πέρας την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Για το εφετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα – Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 – ο δημιουργός της DEO κ. Άκης Κόκκινος και η υπεύθυνη των παράλληλων εκδηλώσεων κα Εβίτα Κυριαζή, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του δήμου Χίου, υπό την αιγίδα του οποίου τελούν οι εκδηλώσεις, απηύθυνε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Γιάννης Αμέντας.

Η εικαστική έκθεση στα σοκάκια της Βέσσας

Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκινος, στην υπαίθρια εικαστική έκθεση οκτώ καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και τη Ρουάντα συμμετέχουν με γλυπτά, εγκαταστάσεις και ζωγραφικά έργα μεγάλης κλίμακας, μεταμορφώνοντας τον περίπατο στο χωριό σε μια εμπειρία σύγχρονης τέχνης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ahmet Doğu Ipek, Ανδρέας Λόλης, Francis Offman, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Γεωργία Σαγρή, Σωκράτης Σωκράτους, Hale Tenger, Antrea Tzourovits.

Η έκθεση «Τα όνειρά μου γκρεμίστηκαν στα τείχη σου», που επιμελείται ο κ. Κόκκινος, εξερευνά τον χώρο μεταξύ κίνησης και αδράνειας, σιωπής και θορύβου, «μέσα» και «έξω», αφουγκράζεται περιοχές όπου ο χρόνος σταματά.

Οι καλλιτέχνες αντιπαραβάλλουν τις διαφορετικές εικαστικές φωνές τους με την ηχώ της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και ατμόσφαιρας της Βέσσας, παρουσιάζοντας μια πολυμεσική ποιητική αφήγηση σε λαβυρινθώδη μορφή. Οι οκτώ εικαστικοί καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας επισκέφθηκαν τη Βέσσα κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, βυθίστηκαν στην ενέργειά της, αφουγκράστηκαν τις αφηγήσεις της και σήμερα παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από́ την άυλη και υλική υπόσταση του τοπικού, δημιουργώντας συνδέσεις με το παγκόσμιο.

Όπως τόνισε ο κ. Κόκκινος, τα μηνύματα που φτάνουν από το εξωτερικό για τις δράσεις της DEO είναι συγκινητικά, κατατάσσοντας τις εκδηλώσεις της στα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα της Ελλάδας. Εκτός δε από την ανάδειξη της Χίου στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα, οι εκδηλώσεις αυτές κινητοποιούν αυτό που μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ως ποιοτικό τουρισμό.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις στην Βέσσα και την ευρύτερη περιοχή

Την εικαστική έκθεση πλαισιώνουν παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις, με την επιμέλεια της κας Κυριαζή, που θα πραγματοποιηθούν στη Βέσσα και στη γύρω περιοχή, το διάστημα λειτουργίας της έκθεσης.

Σε αυτές συμμετέχουν: Ομάδα προφορικής ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ), Γιάννης Μακριδάκης, Chios Hiking / Γιώργος Κάκαρης, Ναυσικά Σαλιάρη, Μαρία Τσιρλή, Γιώργος Μπριλής, Φιλοπρόοδος Σύλλογος Βέσσας, Μουσικό Φεστιβάλ Χίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους, πεζοπορίες σε γειτονικές διαδρομές στη φύση, ξεναγήσεις στο χωριό και την εικαστική έκθεση, γιορτές και μουσική, δημιουργεί χώρο και χρόνο για να συνδεθούν οι επισκέπτριες και οι επισκέπτες με τη Βέσσα.

Το ημερολόγιο του παράλληλου προγράμματος και οι λεπτομέρειες για την συμμετοχή στις δράσεις περιλαμβάνονται στο βιβλιαράκι της DEO, που θα διατίθεται στο info point, στη Βέσσα και σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη της Χίου.

Τα εγκαίνια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιουλίου 2024, ενώ το ωράριο επίσκεψης της εικαστικής έκθεσης είναι καθημερινά 10:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00

Η επίσκεψη στην έκθεση και σε όλες τις παράλληλες δράσεις της DEO είναι δωρεάν.