Στα Μεστά το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ για το Θόλος

Στο λιμάνι των Μεστών φαίνεται ότι θα σημειωθεί η πρώτη ανοιχτή αντιπαράθεση των πολιτών της Χίου με την Αστυνομία και το Λιμενικό προκειμένου να αποτραπεί σε πρώτη φάση η προσέγγισης του πλοίου “Πελαγίτης” και η εκφόρτωση των μηχανημάτων που προορίζονται για το Θόλος.

Ήδη στο λιμάνι έχουν συγκεντρωθεί πολίτες, αιρετοί και εκπρόσωποι της  Συντονιστικής Επιτροπής που απευθύνουν πρόσκληση σε όλους τους πολίτες της Χίου να κατέβουν στο λιμάνι των Μεστών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το “Πελαγίτης” θα προσεγγίσει στα Μεστά περί τις 4:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου 2022, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η άφιξη του και νωρίτερα.

Αυτή τη στιγμή, περί τα μεσάνυχτα, στο λιμάνι των Μεστών υπάρχουν περιορισμένες αστυνομικές δυνάμεις  καθώς και δυνάμεις του λιμενικού ενώ μέσα στο λιμάνι βρίσκεται και σκάφος του λιμενικού, πιθανότατα με περισσότερους λιμενικούς.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα στην δομή καραντίνας στη Λευκωνιά περιμένοντας σήμα για να μετακινηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις προς τα Μεστά ή στο Θόλος.

Από την πλευρά της συντονιστικής επιτροπής δηλώνεται ότι επικρατεί απόλυτη ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του λιμένα των Μεστών θα καθορίσουν αναλόγως και το τι θα γίνει στην περιοχή του Θόλους που θα αποτελέσει σε κάθε περίπτωση το δεύτερο και μεγαλύτερο πεδίο επιχειρήσεων της αστυνομίας, προκειμένου αν εκφορτωθούν τα μηχανήματα στα Μεστά να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη εγκατάσταση τους στο σημείο που προορίζεται να κατασκευαστεί η υπερδομή προσφύγων και μεταναστών.

Παράνομη η χρήση των συνοριοφυλάκων κατά των πολιτών

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και πΟλιτών της Χίου αναφέρεται στο ζήτημα της χρήσης συνοριοφυλάκων απέναντι στους πολίτες κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων και όχι μόνο, χαρακτηρίζοντας την παράνομη και καλώντας τους υπέυθυνους να μην βάλουν τους χιώτες που αναζήτησαν εργασία απέναντι στους χιώτες που παλεύουν για το δίκιο τους.

“Ενημερώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η φημολογούμενη χρήση των συνοριοφυλάκων με ή χωρίς  στολές ΜΑΤ κατά πολιτών δεν επιτρέπεται από το νόμο ίδρυσης της συνοριοφυλακής (ν. 2622/98). Τέτοια εντολή, εάν έχει δοθεί, παραβαίνει το νόμο, καθώς κινειται εκτός του πλαισίου της αποστολης της συγκεκριμένης αστυνομικής υπηρεσίας. Ας μην επιχειρήσουν, παρανόμως, να βάλουν απέναντι στη Χιακή κοινωνία κάποια παιδιά της που αναζήτησαν εργασία σε δύσκολους καιρούς” , αναφέρουν στην ανακοίνωση.

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ