Στο σκοτάδι το σπήλαιο των Ολύμπων – Το ρεύμα θα πάει τελικά στην Αγία Δύναμη και με δρόμο μέσα από ιδιωτικές εκτάσεις

Σας προκαλώ να κοιτάξετε στην Google να δείτε και να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει κανένα κτίσμα στην περιοχή, που θα εξυπηρετηθεί από τον δρόμο και το ηλεκτρικό δίκτυο και αφού δεν μπορεί να γίνει λόγω αυθαιρέτων κτισμάτων ηλεκτροδότηση στο σπήλαιο Ολύμπων Χίου, τότε θα ηλεκτροδοτηθεί η Αγία Δύναμη.

Τα απίστευτα αυτά και πολλά άλλα ακούστηκαν από τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών κ. Γιάννη Ξενάκη, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, σήμερα Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022, επί του θέματος τροποποίησης του προϋπολογισμού για την χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτροδότησης. Λίγο πιο πριν, ωστόσο, ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι ο δρόμος, από τον ίδιο δρόμο που θα περνούσε και το δίκτυο ηλεκτροδότησης, περνάει μέσα από ιδιωτικές εκτάσεις!

Έχω, όμως, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος εξηγηθεί στους ιδιοκτήτες ότι ο δρόμος αυτός παρόλο που περνάει από τις ιδιοκτησίες τους θα είναι του δήμου Χίου! Έτσι απλά, χωρίς χαρτιά, χωρίς μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας στον δήμο, χωρίς την οποιαδήποτε εξασφάλιση. απλά και δια λόγου!

Αποκαλύψεις επί αποκαλύψεων

Τι έγινε ακόμα γνωστό στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου; Ότι ο δήμος είχε αιτηθεί στον ΔΕΔΔΗΕ την ηλεκτροδότηση του σπηλαίου των Ολύμπων (μία αίτηση) και της Αγίας Δύναμης (δεύτερη αίτηση). Η πρώτη λόγω των αυθαιρέτων του σπηλαίου δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, επομένως επιλέγεται η δεύτερη με κόστος περίπου 50.000 ευρώ. Και το σπήλαιο θα ηλεκτροδοτηθεί στο απώτερο μέλλον, μετά την τακτοποίηση του αυθαιρέτου, αφού το δίκτυο θα περνάει από το σημείο αυτό, είπε ο αντιδήμαρχος.

Όμως, για να υλοποιηθεί το έργο – γκέλα και παρακάμψεις πρέπει να κατασκευαστεί και δρόμος, ο οποίος – ατυχώς – περνάει μέσα από πεδίο βολής και εξ αυτού του λόγου έχουν σταματήσει οι εργασίες. Μάλιστα, είχε μεταφερθεί στο σημείο και σφύρα εν αναμονή, αλλά ακόμα η στρατιωτική διοίκηση δεν έχει δώσει απάντηση, καθότι το πεδίο δεν έχει εκκαθαριστεί.

Το γεγονός ότι η Προμηθευτική Α.Ε. που διαχειρίζεται το σπήλαιο των Ολύμπων έχει εκπονήσει μελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ούτε που ελήφθη υπόψη από την δημοτική αρχή. Προφανώς, γιατί ο στόχος δεν ήταν ο ηλεκτροφωτισμός του σπηλαίου, παραπλανητικός εντελώς ήταν ο τίτλος του θέματος, ο στόχος ήταν να περάσει ο δρόμος μέσα από τις ιδιωτικές εκτάσεις και να πάει ρεύμα στην παραλία της Αγίας Δύναμης.

Εξυπηρετούνται ιδιωτικά συμφέροντα

Συνακόλουθα όλων αυτών των θολών (;) καταστάσεων που παρουσιάσθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, δόθηκε η δυνατότητα στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και σε δημοτικούς συμβούλους να μιλήσουν ευθέως για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων (κ. Κώστας Τριαντάφυλλος από Συμμαχία Αξιών, κ. Μάρκος Σκούφαλος από Λαϊκή Συσπείρωση, κ. Γιώργος Κλιαμενάκης ανεξάρτητο δημοτικός σύμβουλος, κ. Παντελής Καμπούρης, από Πρωτοβουλία για τη Χίο.

Μάλιστα, ο κ. Τριαντάφυλλος προανήγγειλε ότι θα ασκήσει προσφυγή για το συγκεκριμένο θέμα της συνεδρίασης, το οποίο παρά το γεγονός ότι τελικά καταψηφίσθηκε (22 όχι, έναντι 10 ναι) περνάει, επειδή αφορά οικονομικό θέμα (τροποποίηση του προϋπολογισμού).

Πυροσβεστικές παρεμβάσεις Βεργίτση – Καλογεράκη

Ο αντιδήμαρχος της περιοχής κ. Ανδρέας Βεργίτσης, διαβλέποντας προφανώς ότι η υπόθεση οδεύει σε πανωλεθρία μετά τον καταιγισμό των αποκαλύψεων, προσπάθησε να σώσει την κατάσταση, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει με σύννομο τρόπο ό,τι γίνει, ενώ έφερε ως δικαιολογία την διακοπή των εργασιών λόγω της εκκαθάρισης του πεδίου βολής που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος.

Με την επίκληση των ιδιοκτησιακών θεμάτων, που πρέπει να ξεκαθαρισθούν, καθώς και των θεμάτων ασφαλείας λόγω του πεδίου βολής που έχουν σταματήσει το έργο, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Παύλος Καλογεράκης πρότεινε κι αυτός με την σειρά του να αναβληθεί η συζήτηση, να ωριμάσει το θέμα και να επανέλθει. Αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τον κ. Ξενάκη, ενώ και ο δήμαρχος κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, που μίλησε τελευταίος, κάλυψε τον αντιδήμαρχο, επέμεινε να προχωρήσει το θέμα για την έγκριση της πίστωσης και ο έλεγχος θα γίνει στην… πορεία.

Στην ψηφοφορία ο κ. Βεργίτσης ψήφισε αρνητικά, ενώ ο κ. Καλογεράκης, που κατά την ψηφοφορία «ξέχασε» να πει τι ψηφίζει ο ίδιος, στην σχετική παρατήρηση δημοτικού συμβούλου είπε ότι ψηφίζει λευκό, γιατί δεν πείσθηκε από όλο το πακέτο!

Δεν ισχύει η οικονομική προσφορά του ΔΕΔΔΗΕ

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Κλιαμενάκης αποκάλυψε ότι η οικονομική προσφορά των περίπου 50.000 ευρώ, που έδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ισχύει πλέον, καθότι έχει περάσει πλέον του τριμήνου από τότε που προσφέρθηκε στον δήμο Χίου. Άρα, πρέπει να ζητηθεί νέα οικονομική προσφορά.

Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Η προσφορά του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρεται στην ηλεκτρική σύνδεση δύο σημείων σε ευθεία, από τα Σαλάγωνα στην Αγία Δύναμη. Αν, τελικά, το δίκτυο περάσει από δρόμο, αυτός που ξεκίνησε να κατασκευάζεται αλλά έχει κολλήσει στο πεδίο βολής, τότε πρέπει ο ΔΕΔΔΗΕ να κάνει νέα μελέτη, νέα επιμέτρηση και νέα οικονομική προσφορά.

Επομένως, γεννάται ζήτημα για την τροποποίηση του προϋπολογισμού αυτή καθαυτή, αφού η οικονομική προσφορά του ΔΕΔΔΗΕ και η οποία αποτελεί την  της τροποποίησης είναι εντελώς θεωρητική.