Σβήσαν τα φώτα, έχασαν οι πλοίαρχοι ένα πρόσθετο βοήθημα

Την επίσπευση της επισκευής των φωτιστικών σωμάτων που έχουν καταστραφεί στην βόρεια προβλήτα του λιμανιού της Χίου ζητούν με επιστολή τους προς το λιμεναρχείο Χίου οι πλοίαρχοι των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι του νησιού.

Η επιστολή που συντάχθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του καπ. Διαμαντή Παπαγεωργίου και προσυπογράφουν αρκετοί ακόμη, επικαλείται πρόβλημα εντοπισμού της μπούκας του κεντρικού λιμανιού, όταν τα πλοία καταφθάνουν από βορρά, αφού χρόνια τώρα οι φωτιστικές χελώνες αποτελούσαν ένα ακόμη ναυτιλιακό έστω και άτυπο βοήθημα, για τον καθορισμό της πορείας των πλοίων. Αυτό το βοήθημα, ωστόσο, έχει εκλείψει μετά την τελευταία καταστροφή που σημειώθηκε εκεί λόγω των ισχυρών ανέμων που γκρέμισαν το τείχος και παρέσυραν μαζί τους όλη την ηλεκτρική εγκατάσταση.

Από την πλευρά του ο λιμενάρχης Χίου κ. Γιάννης Αργυράκης, τοποθετούμενος στη συνεδρίαση – την Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015 – του Λιμενικού Ταμείου Χίου ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς, έστω και με εξωτερική γραμμή κάτι που ωστόσο δεν δέχθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μιχάλης Μπελέγρης, σημειώνοντας ότι μια τέτοια επέμβαση θα ήταν καταδικασμένη να καταστραφεί γρήγορα.

Άλλωστε, όπως είπε στη μελέτη αποκατάστασης της υποσκαφής του λιμενοβραχίονα έχει προβλεφθεί και η πλήρης αποκατάσταση της γραμμής ηλεκτροδότησης που θα λύσει οριστικά τα προβλήματα που παρουσιάζονται εκεί και επηρεάζουν ακόμα και τον φάρο.

Επεσήμανε, επίσης, ότι ο συγκεκριμένος φωτισμός δεν αποτελεί επίσημο ναυτιλιακό βοήθημα παρά το γεγονός ότι οι ναυτικοί το χρησιμοποιούν ως τέτοιο λόγω εμπειρίας.