Τα σταυρουδάκια έχουν… ονοματεπώνυμο

Προϊόν ονομασίας προέλευσης η ψήφος των Χιωτών από πολλές απόψεις, με τον ψηφοφόρο έχοντας ως βάση το κομματικό κριτήριο να επιλέγει τον υποψήφιο του κόμματος το οποίο θα ψηφίσει με βάση κριτήρια εντοπιότητας αλλά και κατόπιν “παρότρυνσης” από συγκεκριμένα κομματικά στελέχη που στηρίζουν τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο.

Γι΄ αυτό και η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της σταυροδοσίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολιτικής αλλά και από… ψυχολογικής σκοπιάς.

Εκλογική περιφέρεια νομού Χίου (συνολικό)

Έτσι πίσω από το ξεκάθαρο προβάδισμα του κ. Νότη Μηταράκη, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω αποτελέσματα, κρύβονται πιέσεις, ενέργειες, διαπροσωπικές σχέσεις των υποψηφίων αλλά και το κριτήριο της εντοπιότητας. «Από ποιο χωριό είσαι, να σου πω πού βγήκες πρώτος».

Στην έδρα του νικητής ο Σταύρος Μιχαηλίδης

Στην έδρα του στον Άγιο μηνά και κυρίως στο χωριό του, τα Θυμιανά, ο κ. Σταύρος Μιχαηλίδης δεν άφησε περιθώρια στον κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος μάλιστα σε ένα εκλογικό τμήμα των Θυμιανών ήρθε τρίτος σε σταυρούς με πρώτο τον κ. Μιχαηλίδη και δεύτερο τον κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη. Η διαφορά των Μιχαηλίδη- Μηταράκη συνολικά στα εκλογικά τμήματα Θυμιανών ήταν 341 ψήφους υπέρ του… Θυμιανούση. Ανάλογα κινήθηκε και σε όλη την δημοτική ενότητα Αγίου Μηνά, όπως φαίνεται ακολούθως:

Δημοτική ενότητα Αγίου Μηνά

Σφαγή στην Αμανή για τις λιγοστές ψήφους

Για τις γαλάζιες ψήφους των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στην Αμανή πραγματικά έπεσαν κορμιά. Με πολλά στελέχη του κόμματος, όπως την κα Μαρία Γαλάτουλα, συμπεθέρα και μεγάλο στήριγμα του κ. Μιχαηλίδη και άλλους να δίνουν την μάχη του σταυρού στην Αμανή, διαμορφώνοντας το αποτέλεσμα υπέρ του κ.Μιχαηλίδη έστω και με διαφορά μόλις 8 σταυρών.

Η κα Βιβή Ποταμούση λόγω εντοπιότητας σάρωσε στην Παρπαριά με 46 ψήφους.

Δημοτική ενότητα Αμανής

Άνετη επικράτηση Νότη στους ετεροδημότες

Χωρίς πολλά λόγια επικράτησε άνετα και στους ετεροδημότες ο κ. Μηταράκης, όπως και οι άλλοι υποψήφιοι που ήταν φαβορί στα αντίστοιχα ψηφοδέλτια. Λίγο οι εκδηλώσεις των ετεροδημοτών, στις οποίες είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή οι δυο βουλευτές, καθώς και ο λιγοστός χρόνος προετοιμασίας των συνυποψηφίων τους, ήταν αρκετός για να λειτουργήσει υπέρ τους στην προτίμηση των ετεροδημοτών.

Εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών

Πολυμορφική η Ιωνία

Στη δημοτική κοινότητα της Ιωνίας δόθηκε μάχη ανάμεσα σε Νότη Μηταράκη και Σταύρο Μιχαηλίδη, με την διαφορά των σταυρών να παρουσιάζει και επιμέρους ενδιαφέρον. Στα μεγάλα χωριά της Ιωνίας η ψαλίδα στις ψήφους δεν ήταν τόσο μεγάλη. Στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων της Καλλιμασιάς 122 ψήφοι ήταν υπέρ του Νότη Μηταράκη και 108 υπέρ του Σταύρου Μιχαηλίδη, ενώ στα Νένητα η διαφορά αντίστοιχα ήταν 137 και 106.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η ψηφοσυλλεκτικότητα του κ. Γιώργου Αμέντα από το ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τον κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη στην Ιωνία, όπου ήταν σαφώς ανεβασμένα τα ποσοστά του. Στη Διδύμα ο κ. Λαμπρινούδης πήρε 9 ψήφους και ο κ. Αμέντας 19 και στο 29ο της Καλλιμασιάς η διαφορά τους ήταν μόλις 2 ψήφοι, κάτι που αφήνει περιθώρια συμπερασμάτων, σε συνδυασμό με αντίστοιχα αποτελέσματα των Μαστιχοχωρίων για το πώς κινήθηκαν οι “διαμαρτυρόμενοι” του ΚΙΝΑΛ μετά την διαγραφή Βενιζέλου πριν από τις εκλογές.

Δημοτική ενότητα Ιωνίας

Δημοτική ενότητα Πολύδωρου Λαμπρινούδη

Η μονοκρατορία Πολύδωρου Λαμπρινούδη στα Καμπόχωρα, δεν χωρά αμφιβολίες, τόσο στον Δαφνώνα, όσο και συνολικά σε όλα τα χωριά. Επίσης, πολύ ενδεικτικό των διαπροσωπικών σχέσεων και της πίεσης που ασκούν στους ψηφοφόρους τα πολιτικά γραφεία και τα στελέχη τους είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στον Άγιο Γιώργη Συκούση, όπου ο κ. Γιάννης Μαννάρας, από το γραφείο του Νότη Μηταράκη, συγκέντρωση 186 ψήφους με τον Σταύρο Μιχαηλίδη να ακολουθεί με μόλις 62.

Δημοτική ενότητα Καμποχώρων

Ντέρμπι στα Καρδάμυλα

Δυνατή η μάχη των στελεχών της Ν.Δ. και στα Καρδάμυλα με το αποτέλεσμα να κρίνεται σε λίγες μόνο ψήφους υπέρ του κ. Μηταράκη, ενώ αξιοσημείωτη είναι η δυναμική που παρουσίασε στην περιοχή και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Στα αξιοσημείωτα της περιοχής είναι οι Αμάδες, απ΄ όπου κατάγεται ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Πρόδρομος Μανωλάκης, με την διαφορά των σταυρών της Νέας Δημοκρατίας να είναι 14 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Μιχαηλίδη.

Δημοτική ενότητα Καρδαμύλων

Τους χωριανούς και στα Μαστιχοχώρια

Ο κ. Φιλόδωρος Βιτέλας, κατέγραψε αξιοσημείωτα νούμερα υπέρ του Νότη Μηταράκη στο χωριό του την Καλαμωτή. Οι Καλαμωτούσοι, επίσης, στήριξαν την συγχωριανή τους κα Σέβη Πειραντάκου, βγάζοντας την πρώτη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι Πυργούσοι ψήφισαν Σταύρο Μιχαηλίδη, με 181 σταυρούς και ο Νότης Μηταράκης 155. Τέλος, δεν έπεισε ο Νότης Μηταράκης στη Βέσσα, όπου πήρε μόνο 3 ψήφους αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελάτα, όπου πρώτος σε σταυρούς από όλους τους υποψήφιους ήταν ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης.

Δημοτική ενότητα Μαστιχοχωρίων

Καθάρισε ο Κάρμαντζης για Νότη

Ένα προβάδισμα 101 ψήφων στις Καρυές ήταν ενδεικτικό του συνολικού των 450 περίπου ψήφων που πήρε “κεφάλι” από την Ομηρούπολη, ο Νότης Μηταράκης έναντι του Σταύρου Μιχαηλίδη. Δεν το έκρυψαν ποτέ οι δυο και άλλωστε το πανηγύρισαν και στην εκλογή του κ. Κάρμαντζη αλλά και σε εκείνη του Νότη Μηταράκη ότι λειτούργησε ο εκλογικός μηχανισμός τους σαν συγκοινωνούντα δοχεία κι έτσι έχοντας “ζεστούς” τους ψηφοφόρους ο κ. Κάρμαντζης τους πήγε από τις Καρυές και όχι μόνο μέχρι του… Νότη.

Δημοτική ενότητα Ομηρούπολης

Όπως το συγκεντρωτικό οι σταυροί της πόλης

Μικρογραφία του συγκεντρωτικού αποτελέσματος για ακόμη μια φορά, το αποτέλεσμα στην πόλη της Χίου. Η πόλη εκλέγει “κυβέρνηση”, η περιφέρεια απλά διαμορφώνει τάση, δεν αλλάζει αυτό το δεδομένο. Με ό,τι ψήφισε η πρωτεύουσα θα πορευθεί για την επόμενη τετραετία όλο το νησί.

Δημοτική ενότητα Χίου

Δήμος Οινουσσών

Δήμος Ψαρών

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια