Θέλει η κοινωνία το λιμάνι των Μεστών;

«Η Attica Group θέλει, η κοινωνία θέλει;». Στο ερώτημα αυτό, που κάθε άλλο παρά ρητορικό είναι συμπυκνώνεται ουσιαστικά το μέλλον του λιμανιού των Μεστών, που σχεδόν κυριάρχησε στις παρεμβάσεις των αιρετών και των τοπικών φορέων, στην συνεδρίαση του συμβουλίου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που διεξήχθη στο δημαρχείο της Χίου, την Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018.

Ο εκπρόσωπος της Attica Group κ. Διονύσης Θεοδωράτος, που έθεσε αυτό το ερώτημα δήλωσε ως εκπρόσωπος της εταιρείας την διάθεσή της για την εκτέλεση ενός δρομολογίου στα Μεστά από τον Πειραιά, αφήνοντας προφανώς με το δεύτερο μέρος της ερώτησης την ευθύνη στην τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της, να το στηρίξουν και να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα καταστήσουν το εγχείρημα βιώσιμο.

Πάντως, αν κρίνουμε από τις προηγούμενες ανάλογες προσπάθειες, ουσιαστικά μόνον οι κάτοικοι των Μεστών και γενικότερα ίσως των Νοτιοχώρων, ενδεχομένως δε και εκπρόσωποι φορέων ο καθένας για τους δικούς του λόγους και όχι πάντα με τους όρους της δέουσας ειλικρίνειας, επιθυμούν να λειτουργήσει στα Μεστά επιβατικό λιμάνι, έστω και άπαξ εβδομαδιαίως. Και ο κύριος λόγος είναι η μεγάλη απόσταση από εκεί που μένει και κινείται η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού του νησιού και φυσικά είναι η μεγάλη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Παρά ταύτα, όλοι οι αιρετοί και οι εκπρόσωποι των φορέων στις παρεμβάσεις τους, προεξάρχοντος του δημάρχου Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, έθεσαν με επιμονή το αίτημα για την αξιοποίηση του λιμένα των Μεστών, για τον οποίο δαπανήθηκαν – όπως εμφαντικά τόνισαν – δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς – ωστόσο – να διερωτηθεί κανείς αν καλώς ή κακώς δαπανήθηκαν, αν δηλαδή ήταν ορθός αυτός ο σχεδιασμός ή απλά σπαταλήθηκαν πόροι, όπως έγινε σε όλη την Ελλάδα, με άχρηστα ή υπερδιαστασιολογημένα έργα.

Ακόμα πιο μακριά το πήγε το θέμα ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εκπόνηση επιστημονικής μελέτης, από την οποία ενδεχομένως να καταδειχθεί ότι το λιμάνι των Μεστών μπορεί στο μέλλον να γίνει το κεντρικό λιμάνι του νησιού.

Από τον κ. Βουρνού ετέθησαν, επίσης, τα θέματα της ώρας προσέγγισης του πλοίου στο λιμάνι της Χίου, μια ώρα που είναι μακριά από κάθε δραστηριότητα και ζήτησε να μετακινηθεί η άφιξη του πλοίου περί τις 6.30 έως 7 το πρωί, καθώς και εκείνο του υψηλού κόστους των εισιτηρίων. Τέλος, αναφέρθηκε στην σύνδεση της Χίου με την Θεσσαλονίκη, που έχει σοβαρό αντικείμενο εμπορευματικών μεταφορών, ενδιαφέρον από πλευράς τουριστικής ανάπτυξης κ.λπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι παρεμβάσεις και των εκπροσώπων των άλλων φορέων, του αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, του προέδρου της ΟΕΒΕ Χίου κ. Βασίλη Παππά, της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου κας Βικτωρίας Αμπαζή, ενώ ικανοποιημένοι από την καθιέρωση των δρομολογίων στα νησιά τους δήλωσαν οι δήμαρχοι Ψαρών κ. Κώστας Βρατσάνος και Οινουσσών κ. Στέφανος Βογιατζής.

Συνοψίζοντας κατά κάποιο τρόπο την υπόθεση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και πρόεδρος του ΣΑΣ κ. Διονύσης Τεμπονέρας ανακοίνωσε ότι θα εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας, προκειμένου να αναδειχθούν οι δυνατότητες για την αξιοποίηση του λιμανιού των Μεστών.

Το μονοπώλιο στο Βόρειο Αιγαίο

Απάντηση σε αιτιάσεις που διατυπώθηκαν, για την δημιουργία μονοπωλίου στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, μετά την συγχώνευση της HSW και της Attica Group, έδωσε ο κ. Θεοδωράτος, τονίζοντας ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιβάλλει στην εταιρεία να διατηρήσει τα δρομολόγια που είχαν προηγουμένως οι δύο εταιρείες, ενώ αν μπει τρίτος ανταγωνιστής στην γραμμή θα πρέπει να τα μειώσουν. Επιπλέον, πρόσθεσε, οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι εμπορικές εκπτώσεις, καθώς και οι εκπτώσεις στις μεταφορές, διερωτώμενος αν αυτές μεταφέρονται στην κοινωνία.