«Θερμή υποδοχή» Μητσοτάκη ετοιμάζει η ΑΔΕΔΥ στο δημαρχείο Χίου

Τον δικό του τρόπο επιλέγει το νομαρχιακό τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, για να εκφράσει την διαμαρτυρία και τα αιτήματά του προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέπτεται αύριο, Παρασκευή 10 Μαΐου 2024, τη Χίο.

Με ανακοίνωσή του καλεί τα σωματεία της δύναμης της ΑΔΕΔΥ, καθώς και τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα «να “υποδεχτούμε” τον πρωθυπουργό την Παρασκευή 10 Μάη, 09:30 στο δημαρχείο Χίου», στην προγραμματισμένη για τη ίδια ώρα συνάντησή του με τον δήμαρχο Χίου.

Στην σημερινή, Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, ανακοίνωση το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ διατυπώνει ενδιαφέρουσες προτάσεις για ένα… εναλλακτικό πρόγραμμα περιοδείας του πρωθυπουργού στο νησί και συγκεκριμένα:

Προτείνουμε στον πρωθυπουργό εκτός από τις προγραμματισμένες συναντήσεις του, να κάνει μια βόλτα στο άδειο από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό κέντρο υγείας Χίου.

Να επισκεφθεί το 3ο γυμνάσιο Χίου που τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα έχει προειδοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια για την ακαταλληλότητα του κτιρίου. Ας επισκεφτεί, επίσης, τα σεισμόπληκτα σχολεία, το 5ο δημοτικό Χίου και 2ο δημοτικό Βροντάδου. Να κάνει μια βόλτα από τα Ψαρά και τις Οινούσσες που ο ΦΠΑ είναι στο 24%, ενώ «γείτονες» εφοπλιστές δεν πληρώνουν φράγκο τσακιστό στο κράτος, ενώ από πάνω τους επιδοτεί με δισεκατομμύρια από τα δικά μας λεφτά!

Να κάνει μια βόλτα από την παραλία της Χίου, όπου εκεί οι εργαζόμενοι δουλεύουν με 3 ευρώ την ώρα στην καλύτερη περίπτωση και ασφαλίζονται για 4 ώρες, ενώ δουλεύουν 10 και 12 ώρες.

Να κάνει μια βόλτα από τους επαγγελματίες που με τον νέο νόμο της Ν.Δ. τους χαρατσώνει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που κερδίζουν.

Να κάνει μια βόλτα από τις εργατικές κατοικίες στο Χριστό, που είναι έτοιμες να πέσουν στα κεφάλια όσων μένουν ακόμα εκεί, με το κράτος να μην τους εξασφαλίζει νέα κατοικία. 

Μπορούμε, επίσης, να τον πάμε μέχρι το Αίπος και το Θόλος, τους χώρους που η κυβέρνησή του επέλεξε για φυλακή των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών και οικονομικών πολέμων! Αλλά πριν, να κάναμε μια στάση στο νεκροταφείο στο Μερσινίδι, να δει τους δεκάδες πνιγμένους της πολιτικής της κυβέρνησής του και της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Ε.Ε., έχει μετατρέψει τα νησιά μας σε φυλακές προσφύγων και μεταναστών, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την μετακίνηση στους χώρους προορισμού τους και τους εγκλωβίζει και στο νησί μας. Τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης των συνόρων δεν εμποδίζουν τους διακινητές για εναλλακτικές και πιο επικίνδυνες διαδρομές με αποτέλεσμα να πνίγονται στις θάλασσές μας εκατοντάδες ξεριζωμένοι κάθε χρόνο. Κυβέρνηση και Ε.Ε. έχουν τεράστιες ευθύνες!

Συνεχίζει δε να είναι (η κυβέρνηση) δέσμια των ευρωενωσιακών- εφοπλιστικών- μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων και εντολών!

Τέλος, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας πει τη γνώμη του για τη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης από το κράτος δολοφόνο (και σύμμαχο της κυβέρνησής του) του Ισραήλ!

Διεκδικούμε:

  • Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού και διασωστών του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χίου. Ενίσχυση της παραμελημένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Να καταργηθεί το χαράτσωμα των απογευματινών χειρουργείων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχολεία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κανένας μαθητής να μην κάνει μάθημα σε κοντέινερ. Τώρα, να χτιστούν νέα σχολεία με δαπάνη του Δημοσίου.
  • Να κλείσει ο προσφυγικός καταυλισμός στη ΒΙΑΛ, αποδέσμευση από τη συμφωνία της Ε.Ε. – Τουρκίας. Με ευθύνη του ΟΗΕ η ταυτοποίηση να γίνεται στην Τουρκία και από εκεί να μετακινούνται στις χώρες προορισμού τους οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, έτσι ώστε να σταματήσει το Αιγαίο να γίνεται υγρός τάφος. Οι εργαζόμενοι να προσληφθούν σε μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Λύση στο τεράστιο πρόβλημα επάρκειας, ποιότητας του νερού στη Χίο. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού!
  • Προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών και εφοδιασμό με  σύγχρονο εξοπλισμό οχήματα, μάνικες κ.λπ.
  • Να μην κατατεθεί το ν/σ για την ψυχική υγεία. Να μην κλείσει το κέντρο πρόληψης «Ναυτίλος».
  • Όχι στην κατάργηση του ειρηνοδικείου Χίου.
  • Να επιστρέψουν όλα τα οπλικά συστήματα που έφυγαν από το νησί και να ενισχυθούν με σύγχρονα, σύμφωνα με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.