Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σύστημα υγείας, τονίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου Χίου

Σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας στέλνουν οι γιατροί του νοσοκομείου Χίου, με την πρώτη εδώ και χρόνια ίσως ανακοίνωση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Χίου (ΣΙΝΟΧΙ), τονίζοντας – ταυτόχρονα – τις βαρύτατες ελλείψεις σε προσωπικό του νοσοκομείου.

Το νέο Δ.Σ. αποτελείται από τους:

Πρόεδρος Νικόλαος Παπαγιάννης (διευθυντής ΕΣΥ, επεμβατικός καρδιολόγος)

Αντιπρόεδρος Βασίλης Βασιλειάδης (διευθυντής ΕΣΥ, χειρουργός ορθοπεδικός)

Γραμματέας Κήρυκας Ζαννίκος (επιμελητής Α’ ΕΣΥ, παιδίατρος – νεογνολόγος)

Ταμίας Ιωάννης Φέκος (επιμελητής Β΄ ΕΣΥ, καρδιολόγος – εντατικολόγος)

Αναπληρωτής γραμματέας Δημήτρης Κυρλαγκίτσης (γενικός ιατρός – επειγοντολόγος).

Στην σημερινή – Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 – ανακοίνωσή του ο ΣΕΝΟΧΙ σημειώνει τα ακόλουθα:

Στις 18.4.2024 οι νοσοκομειακοί ιατροί του Γ. Ν. Χίου στα πλαίσια μιας άρτιας εκλογικής διαδικασίας εξέλεξαν το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου τους. Η μαζική συμμετοχή των ιατρών στην ψηφοφορία ξεκαθάρισε αφενός την ανάγκη επαναδραστηριοποίησης του συλλόγου και αφετέρου έδειξε στα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου ότι ο μοναδικός οδικός χάρτης δεν είναι άλλος από την ευθύνη να τιμήσουν την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων.

Εν αναμονή της πρώτης γενικής συνέλευσης του συλλόγου συμφωνήσαμε, η πρώτη δημόσια δήλωσή μας να αναδείξει και να υπενθυμίσει ότι ανώνυμα, σεμνά και ταπεινά  οι γιατροί του νοσοκομείου ενεργούν, πρωτοπορούν και αγωνιούν για την αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών υγείας στους Χιώτες.

Εφημερεύουν νυχθημερόν 365 ημέρες το χρόνο. Δεν φείδονται να ξοδέψουν προσωπικό και οικογενειακό χρόνο πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου, όποτε προκύπτει ανάγκη. Αμείβονται δραματικά λιγότερο και εργάζονται πολύ περισσότερο από ό,τι οι ξένοι συνάδελφοί τους  και μάλιστα πέραν του προβλεπόμενου από την νομοθεσία εβδομαδιαίου χρόνου. Νοσηλεύουν νεογνά, παιδιά και ενήλικες, καλύπτοντας όλο το φάσμα των παθήσεων της εσωτερικής παθολογίας και της παιδιατρικής. Λειτουργούν ειδικές μονάδες, όπως αυτές του τεχνητού νεφρού, των ογκολογικών θεραπειών, της μονάδας εμφραγμάτων και της μονάδας εντατικής θεραπείας. Χειρουργούν οξέα και χρόνια περιστατικά, όχι μόνο με τις κλασσικές τεχνικές, αλλά και με την χρήση προωθημένων και σύγχρονων τεχνικών (λαπαροσκοπικές τεχνικές στη γενική χειρουργική και τη γυναικολογία, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στην ορθοπεδική, στην ΩΡΛ και στη νευροχειρουργική, εναγδγειακές τεχνικές στην αγγειοχειρουργική, οφθαλμολογικά χειρουργεία με τεράστια πλέον αναμονή). Επίσης, πρωτογενείς αγγειοπλαστικές, εμφύτευση μόνιμων βηματοδοτών, διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδοσκοπικές γαστρεντερολογικές πράξεις, βρογχοσκοπήσεις.

Όλα τα παραπάνω υποστηρίζονται καθημερινά και αγόγγυστα από το μικροβιολογικό, το βιοχημικό, την αιμοδοσία. Το ακραία υποστελεχωμένο ακτινολογικό τμήμα επιμένει να προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες. Οι αναισθησιολόγοι και οι ιατροί της ΜΕΘ αποτελούν σημείο αναφοράς για τη σιγουριά που παρέχουν σε όλους τους παραπάνω. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών, βαριά υποστελεχωμένο, το τμήμα της πρώτης γραμμής, ίσως το πιο σκληρό και δύσκολο του νοσοκομείου. Οι ελάχιστοι ιατροί του με πραγματική φυσική παρουσία όλες τις ώρες της εφημερίας. Με την καθοριστική συνδρομή των ειδικευόμενων ιατρών καταφέρνει να διατηρεί την αξιοπιστία του.

Οι επικουρικοί ιατροί όμηροι της ακατανόητης εμμονής της μη μονιμοποίησής τους και οι ειδικευόμενοι, οι οποίοι όλο και λιγοστεύουν, παρόντες παντού, ακάματοι και συνεπείς. Όσοι συνεχίσουν να τους αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμους θα μας βρουν μπροστά τους (αυτή είναι η μοναδική συνδικαλιστικού τύπου δήλωση που κάνουμε σε αυτή μας την παρέμβαση).

Επιλέξαμε, λοιπόν, η πρώτη μας δημόσια δήλωση να είναι μακροσκελής για να υπενθυμίσει σε όσους δεν το γνωρίζουν, το ξεχνούν, δεν βρίσκουν λόγο να το διαφημίζουν ή το κάνουν επιλεκτικά, ότι είμαστε όλοι εδώ, σε αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας και αυτό θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με τη δική μας πλέον φωνή.