Εκνευρισμός για τα ψηφοδέλτια

Σε αδημονία και εκνευρισμό βρίσκονται τα επιτελεία των κομμάτων στη Χίο, εν όψει καθορισμού των ψηφοδελτίων για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Θεωρητικά μέσα στις επόμενες ώρες, ενδεχομένως, όμως και ημέρες, τα κεντρικά όργανα στην Αθήνα θα είναι έτοιμα να προβούν στις σχετικές ανακοινώσεις, ωστόσο ο χρόνος τρέχει και οι περιορισμένες ημέρες για την προεκλογική εκστρατεία θέτουν – σε ορισμένα τουλάχιστον κόμματα – ζητήματα ίσης μεταχείρισης.

Το σοβαρότερο πρόβλημα φαίνεται ότι το αντιμετωπίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με δεδομένες μέχρι στιγμής τις υποψηφιότητες του κ. Νότη Μηταράκη και της κας Μαρίας Σταυρινούδη, που διεξάγουν κανονικά την προεκλογική δραστηριότητά τους. Οι λοιποί εν δυνάμει υποψήφιοι βρίσκονται σε αναμονή, η οποία – ωστόσο – τους κοστίζει, γιατί ροκανίζεται ο διαθέσιμος χρόνος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπάρχει πλειάδα υποψηφίων, το ζήτημα είναι λιγότερο σοβαρό, καθότι θεωρητικά οι υποψήφιοι δεν θα έχουν προσωπική προεκλογική εκστρατεία, αλλά θα κινηθούν στην λογική της κομματικής εκστρατείας. Ωστόσο κι εδώ υπάρχει θέμα προετοιμασίας και σε προσωπικό επίπεδο, καθότι το κόμμα δεν έχει απαγορεύσει πλήρως τις προσωπικές ενέργειες, τουλάχιστον σε επίπεδο μέσων κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά σε προσωπικό επίπεδο φίλων και υποστηρικτών.

Στον χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, υπάρχει ζήτημα συγκρότησης του ψηφοδελτίου, για το οποίο ο στόχος μεν είναι να παρουσιασθεί πλήρες, αλλά υπάρχει ακόμα διστακτικότητα στους υποψηφίους για να πουν το «ναι». Επιπλέον, ο έτερος εταίρος της συμμαχίας, οι Πράσινοι, αναζητούν το ή τα κατάλληλα πρόσωπα, που θα ενταχθούν στο τοπικό ψηφοδέλτιο. Είναι πιθανόν εντός της ημέρας να λήξει το θέμα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Δημοκρατική Αριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα – Δημοκρατών Σοσιαλιστών του κ. Γ. Παπανδρέου, δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους, ενώ το κλίμα της αναμονής παρατείνει η ηχηρή σιωπή του κ. Κώστα Τριαντάφυλλου, για το αν θα κατέλθει ή όχι στις προσεχείς εκλογές κι αν ναι με ποιο από τα δύο κόμματα θα κατέλθει υποψήφιος.

Ζήτημα, προφανώς, δεν υπάρχει για το ΚΚΕ, στελέχη του οποίου επισημαίνουν ότι είναι έτοιμοι εδώ και μέρες, ενώ ούτε το Ποτάμι, ούτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ακόμα εκδηλωθεί, ακόμα και σε επίπεδο προσωπικών προθέσεων. Πάντως, στο Ποτάμι μια πρώτη λίστα 200 υποψηφίων δεν αναφέρει ονόματα από τη Χίο.