Διαμαρτυριών συνέχεια για την κοσκινίστρα της μαστίχας στο Πυργί

Επανέρχονται στην αντίθεσή τους για την λειτουργία από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου κοσκινίστρας μαστίχας στο παλαιό ελαιοτριβείο του χωριού τους 45 περίοικοι της μονάδας, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά την σοβαρή όχληση και την υποβάθμιση που θα υποστεί η περιοχή κατοικίας τους.

Σε επιστολή που απέστειλαν στην ΕΜΧ και κοινοποιούν στα αρμόδια για την αδειοδότησης της μονάδας τμήματα της Π.Ε. Χίου, καθώς και στην εφορία αρχαιοτήτων Χίου δίνουν την δική τους απάντηση σε όσα σχετικά έγιναν γνωστά από την ΕΜΧ και επιμένουν ειδικότερα στην επιβάρυνση λόγω κυκλοφοριακού φόρτου, καθώς και στην ρύπανση από σκόνη.

Από την πλευρά της η ΕΜΧ, βρίσκεται στην διαδικασία να εξασφαλίσει την αδειοδότηση της μονάδας, η οποία όπως υποστηρίζει δεν θα επιβαρύνει την περιοχή.

Η νέα επιστολή των κατοίκων έχει ως ακολούθως:

«Σε απάντηση της από 18.10.2019 επιστολής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου σας γνωρίζουμε τα παρακάτω.

Οι διαμαρτυρόμενοι περίοικοι του παλαιού ελαιοτριβείου Πυργίου (στα ηλεκτρονικά μέσα μας λοιδορούν και μας ονομάζουν εποίκους) δεν είμαστε καταρχήν αντίθετοι με την λειτουργία του κόσκινου για την διευκόλυνση των μαστιχοπαραγωγών, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εσπευσμένη επιλογή άλλου χώρου από αυτόν που αρχικά προορίζονταν για την εγκατάσταση του μηχανήματος και ο οποίος είχε αγοραστεί από τον συνεταιρισμό Πυργίου και δαπανήθηκε ένα όχι ευτελές ποσό με συνοπτικές διαδικασίες για την αγορά και εκσκαφή του οικοπέδου, ισοπέδωση και περίφραξη του, χωρίς προηγουμένως να έχουν προβλεφθεί και εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες άδειες στεγάστρων, ηλεκτροδότησης και εν γένει λειτουργίας από εξειδικευμένο προσωπικό για το εν λόγω μηχάνημα. Για τα θέματα βεβαίως αυτά μας απαντάτε ότι αρμόδιος για να μας ενημερώσει είναι ο τοπικός συνεταιρισμός Πυργίου.

Η ΕΜΧ δεν είχε γνώση του ως άνω χώρου επί της κεντρικής οδού Χίου – Μεστών κοντά στο κέντρο υγείας Πυργίου που αγοράστηκε εδώ και ενάμιση χρόνο; Για το καθεστώς λειτουργίας του μηχανήματος θα είναι υπεύθυνη η ΕΜΧ ή ο τοπικός συνεταιρισμός;

Μήπως η εσπευσμένη επιλογή του νέου χώρου έχει σχέση με τις επικείμενες εκλογές στους συνεταιρισμούς και στην ΕΜΧ;

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το εν λόγω μηχάνημα, ιδιοκατασκευή που ακόμη τροποποιείται από τεχνικούς στην Ένωση, δεν προορίζεται απλώς για το κοσκίνισμα της μαστίχας όπως αναφέρετε στην επιστολή σας. Αντιθέτως προορίζεται να επεξεργαστεί ποσότητες χιλίων έως χιλίων διακοσίων τόνων σκόνης ανθρακικού ασβεστίου -χώματος -χαλικιών -ξύλων -φύλλων κλπ. και της μαστίχας περίπου 50-60 τόνων που εμπεριέχεται μαζί με τα παραπάνω , που ονομάζονται φροκαλίδια και αντιστοιχούν στην ετήσια παραγωγή μαστίχας στην συνεταιρισμών Πυργίου, Oλύμπων, Μεστών και Ελάτας που θα εξυπηρετεί το συγκεκριμένο μηχάνημα. Και όλα αυτά θα λαμβάνουν χώρα εντός του παραδοσιακού οικισμού. Να σημειωθεί, μάλιστα,ότι θα επιβαρυνθεί τα μέγιστα ο κυκλοφοριακός φόρτος από τα δεκάδες οχήματα, που θα μεταφέρουν τους τόνους χωμάτων και λοιπών υλικών εντός του οικισμού.

Το συγκρίνετε με τον αλευρόμυλο που λειτουργεί παραπλεύρως του παλαιού ελαιουργείου Τετάρτη απόγευμα για 2-3 ώρες και αλέθει κάθε φορά 200-250 κιλά σιτάρι για αλεύρι .Μας εγκαλείτε γιατί δεν διαμαρτυρόμαστε για τη λειτουργία του Δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς για το καθεστώς λειτουργίας του που έχει εκχωρηθεί σε άλλον από την ένωση αλλά υπεύθυνη είναι η ίδια η ένωση και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Μας επισημαίνετε στην επιστολή σας ότι με απόφαση της γενικής συνέλευσης του συνεταιρισμού Πυργίου πάρθηκε η απόφαση για την τοποθέτηση του στον χώρο του παλαιού ελαιουργείου Πυργίου, γνωρίζετε ότι η συνέλευση ήταν άτυπη δεν υπήρχε απαρτία, δεν εκλέχθηκε προεδρείο , δεν κρατήθηκαν διαδικασίες και πρακτικά και οι παρόντες ήταν λιγότεροι από τους υπογράφοντες την επιστολή.

Χρέος της ΕΜΧ είναι να μην φέρνει σε αντιπαράθεση τους μαστιχοπαραγωγούς παίρνοντας πρόχειρες και βιαστικές αποφάσεις. Οφείλει να τηρεί τις διαδικασίες που ορίζουν οι νόμοι και τα καταστατικά.

Οφείλει να εξετάσει ξανά την εσπευσμένη επιλογή του χώρου τοποθέτησης του κόσκινου και όχι να στέλνει καθημερινά ηλεκτρολόγους για την προσαρμογή των προ πεντηκονταετίας ηλεκτρικών εγκαταστάσεων του παλαιού ελαιουργείου για την λειτουργία του μηχανήματος στα νέα δεδομένα. Επαφιέμεθα στα μέσα που μας επιτρέπει ο νόμος για την προστασία των κατοικιών μας , της υγείας ημών και των παιδιών μας. Η λειτουργία του παραπάνω κόσκινου με τον όγκο των υλικών που θα κοσκινίζει παραπέμπει την τοποθέτηση του κοντά , στις λατομικές ζώνες , ας το εξετάσει αυτό η ΕΜΧ και όχι να προσπαθεί να το τοποθετήσει εντός του ιστορικού διατηρητέου οικισμού ανάμεσα στα σπίτια.

Εν αναμονή των ενεργειών σας».