Εισαγγελική έρευνα για το αποδεκατισμένο ακτινοδιαγνωστικό του νοσοκομείου Χίου

Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αποδεκατισμένο και ένα βήμα πριν τον «ξαφνικό θάνατο» ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου Χίου διέταξε η εισαγγελέας πρωτοδικών Χίου κα Σοφία Διπλοΐδου.

Στόχος της έρευνας είναι προφανώς να διαπιστωθούν αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για τους ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο Χίου, αφού διενεργούνται ακτινοδιαγνωστικές πράξεις, χωρίς παρουσία γιατρού ακτινολόγου, κάτι που είναι παράνομο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες καταγγελίες.

Την εισαγγελική παρέμβαση φαίνεται να προκάλεσε η από 23 Νοεμβρίου 2023 ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), που δημοσιοποιήθηκε δύο ημέρες αργότερα και μάλιστα κοινοποιήθηκε και στην εισαγγελία πρωτοδικών Χίου.

Για το ίδιο θέμα ασκήθηκε παρέμβαση την 1η Δεκεμβρίου 2023 από τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία ακτινολόγου γιατρού κατά την διενέργεια ακτινοδιαγνωστικών πράξεων.

Παράνομη η διενέργεια πράξεων χωρίς παρουσία γιατρού, καταγγέλλει το ΣΕΣΝΟΧ

Το ΣΕΣΝΟΧ, μάλιστα, είχε επισημάνει – εκτός των άλλων – ότι «η λειτουργία του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος με βάσει το προεδρικό διάταγμα 101 ΦΕΚ 194/20-11-2018 χωρίς την παρουσία επιστημονικά υπεύθυνου ιατρού ακτινολόγου θα είναι παράνομη».

Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή και με το δεδομένο ότι ιατρικές υπηρεσίες παρέχει ουσιαστικό μία μόνον γιατρός στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, εκτελούνται ακτινοδιαγνωστικές πράξεις χωρίς την παρουσία γιατρού.

Πρόσθετη ομολογία της διοίκησης ότι το τμήμα βρίσκεται κυριολεκτικά στα πρόθυρα κατάρρευσης αποτελεί – εκτός από την εφαρμοζόμενη τηλεδιάγνωση των εξετάσεων – η απόφασή της να εκτελούνται από ιδιώτη γιατρό οι εξετάσεις υπερήχων στο νοσοκομείο Χίου. Ωστόσο, αν κι έχουν περάσει 45 ημέρες από την λήψη της σχετικής απόφασης από το διοικητικό συμβούλιο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει προκηρυχθεί η σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Διαχρονικές οι ελλείψεις και η παραμέληση του ακτινοδιαγνωστικού

Τα προβλήματα έλλειψης ιατρικού προσωπικού στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου Χίου υπάρχουν εδώ και χρόνια, ωστόσο ουδεμία ουσιαστική πρόνοια έχει ληφθεί για να μπουν στην διαδικασία επίλυσής τους.

Οι κατά καιρούς προκηρύξεις θέσεων για γιατρούς ακτινολόγους – ήδη άλλη μία έληξε πριν πέντε ημέρες – είναι προσώρας άνευ αποτελέσματος, επειδή δεν συνοδεύονται με πρόσθετα, ισχυρά οικονομικά κίνητρα (π.χ. επίδομα ενοικίου), που θα καταστήσουν ελκυστική την θέση για κάποιον εκτός Χίου ενδιαφερόμενο γιατρό.

Η κατάσταση, μάλιστα, έχει επιδεινωθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2024, αφού ο ακτινολόγος γιατρός κ. Γιάννης Μαλαφής ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του δημάρχου Χίου. Η δε πρόσφατη απόφαση της διοικήτριας κας Ελένης Κανταράκη να κάνει εφημερίες ο δήμαρχος – γιατρός κατά την διάρκεια της θητείας του είναι αμφίβολο αν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεδομένων των πιεστικών καθηκόντων του δημάρχου.