Έργα άρσης των κατολισθήσεων στον επαρχιακό δρόμο Χίος – Βολισσός

Στα δύο πλέον συνήθη σημεία του επαρχιακού δρόμου Χίου – Βολισσού, έχει αναπτυχθεί εργολαβία της περιφερειακής ενότητας Χίου, προκειμένου να αποκαταστήσει οριστικά το πρόβλημα των κατολισθήσεων, που ειδικά εφέτος ήταν εξαιρετικά έντονο.

Ακριβώς στην διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου με τον δρόμο προς Διευχά, όπου υπάρχει συνεχής ροή νερού, ακόμα και αυτές τις μέρες και εδώ και χρόνια ήταν αδύνατη οποιαδήποτε συγκράτηση του βουνού, έχει γίνει εκτεταμένη καθαίρεση σαθρών και αποκολλημένων τμημάτων της παρειάς του βουνού.

Στην βάση του και σε επαφή με την επαρχιακή οδό κατασκευάζεται τοιχίο αντιστήριξης («πόδι»), με την τοποθέτηση μεγάλων βράχων, που αφενός θα συγκρατεί τους όγκους των χωμάτων και αφετέρου θα επιτρέπει το στράγγισμα των υπογείων υδάτων.

katolisthi 4

Το δεύτερο σημείο επέμβασης είναι σε μικρή απόσταση από την διασταύρωση προς την Κατάβαση, επίσης σύνηθες σημείο κατολισθήσεων, όπου ειδικά εφέτος η κατάσταση ήταν εξαιρετικά προβληματική και επικίνδυνη (βλέπε φωτογραφία).

Εδώ έχει γίνει εκτεταμένη καθαίρεση σαθρών τμημάτων μέχρι του σημείου που αρχίζει η πυκνή βλάστηση του βουνού, καθώς και «πατάρι», που εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει ανασχετικά και θα αποτρέψει νέες κατολισθήσεις.

Ωστόσο και στα δύο ανωτέρω σημεία τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα, ιδίως αν επαναληφθούν οι πλούσιες βροχοπτώσεις του εφετινού χειμώνα και την επόμενη χειμερινή περίοδο.

katolisth katavasi 3

 

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια