Φταίνε Μιχαηλίδης, ΚΚΕ, Αστραπάρης και οι κινούμενοι στις… παρυφές των συνεταιρισμών, λέει η διοίκηση της ΕΜΧ

Στην ενημέρωση των μαστιχοπαραγωγών των Νενήτων και ευρύτερα από τον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη και στην ανακοίνωση του ΚΚΕ, καθώς και σε «άτομα που κινούνται στις παρυφές συνεταιρισμών», αποδίδει η διοίκηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου τον αναβρασμό που επικρατεί στα Μαστιχοχώρια για τις προωθούμενες αλλαγές στα καταστατικά των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών.

Το βράδυ της Δευτέρας, 14 Φεβρουαρίου 2022, η ΕΜΧ με δελτίο Τύπου επιχειρεί να εξηγήσει τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις και ισχυρίζεται ότι τα νέα καταστατικά αποτελούν επιταγή του νόμου 4673/2020, στις διατάξεις του οποίου δήθεν εναρμονίζονται.

Ωστόσο, δεν εξηγεί καίρια ζητήματα επί των οποίων έχουν διατυπωθεί αντιδράσεις εκ μέρους των μαστιχοπαραγωγών, ενώ στον συνεταιρισμό των Νενήτων οι προτάσεις της διοίκησης της ΕΜΧ απορρίφθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία των μελών της γενικής συνέλευσης, την Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022.

Ειδικότερα, στην (ομόφωνη, όπως τονίζεται) ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΜΧ:

1. Αποκρύπτεται ότι ο νόμος 4673/2020 δεν υποχρεώνει, αλλά παρέχει την δυνατότητα στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς να βάλουν στο καταστατικό τους διάταξη για την είσοδο «επενδυτών», αναφέροντας επί λέξει στο άρθρο 6, παρ. 3 τα εξής: «Το καταστατικό μπορεί να προβλέπει την εγγραφή στον ΑΣ μελών – επενδυτών». 

2. Το ίδιο άρθρο προβλέπει το δικαίωμα ψήφου των «επενδυτών», ορίζοντας ότι: «Αν το καταστατικό προβλέπει την εγγραφή στον ΑΣ μελών – επενδυτών, τότε τα μέλη – επενδυτές συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΑΣ με δικαίωμα ψήφου και ο συνολικός αριθμός των ψήφων τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του συνολικού αριθμού των ψήφων που διαθέτουν τα μέλη του ΑΣ». Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος νόμος 4384/2016 δεν προέβλεπε για τους «επενδυτές» δικαίωμα ψήφου, εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

3. Αποσιωπάται ότι το σχέδιο καταστατικού που προωθεί η διοίκηση της ΕΜΧ προβλέπει ότι οι αντιπρόσωποι για την εκλογή του Δ.Σ. της ΕΜΧ ορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού, ενώ μέχρι τώρα εκλέγονται από την γενική του συνέλευση.

Θεσμικό ατόπημα από την διοίκηση της ΕΜΧ

Επιχειρεί να φιμώσει τον Αστραπάρη. Πατήστε εδώ για το ρεπορτάζ

Η ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΜΧ έχει αναλυτικά ως ακολούθως:

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ενορχηστρωμένης, σκοπούμενης διαστρέβλωσης των πραγμάτων στην προσπάθειά μας να εναρμονίσουμε τα καταστατικά των Α’ βάθμιων συνεταιρισμών μας με τον Ν. 4673/2020.

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να διευκολύνουμε τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς η ΕΜΧ ζήτησε από την νομική της σύμβουλο την κατάρτιση σχεδίων καταστατικών, τα οποία εστάλησαν στους συνεταιρισμούς προς ψήφιση.

Ξεκινώντας από χωριά του δημοτικής ενότητας Ιωνίας, από την πρώτη στιγμή, οργανωμένα, άτομα που κινούνται στις παρυφές συνεταιρισμών, προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα σύγχυσης, παραπληροφορώντας και τρομοκρατώντας τους μαστιχοπαραγωγούς για το γεγονός ότι δήθεν με τα καταστατικά η Ένωση επιχειρεί, την εγγραφή επενδυτών στα μητρώα μελών, πράγμα βεβαίως μη αληθές.

Τα ονόματα γνωστά και οι συμπεριφορές τους διαχρονικά επίσης κατακριτέες.

Η Ένωση στην προσπάθειά της, να μην δημιουργήσει κλίμα όξυνσης ήρθε σε επαφή με προέδρους και συμβούλια συνεταιρισμών, έτσι ώστε να ενημερώσει επαρκώς τα μέλη της, αλλά και ταυτόχρονα να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους.

Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι μεγάλος συνεταιρισμός της περιοχής, ο οποίος μετά από επανειλημμένες γενικές συνελεύσεις, κατάφερε να οδηγήσει σε πλήρη σύγχυση τα μέλη του, με αποτέλεσμα από την μία να αρνείται να εναρμονίσει το καταστατικό του με ευνοϊκότερους όρους κι από την άλλη να οδηγείται στην έγκριση αποφάσεων ενάντια απ’ ό,τι ο νόμος ορίζει.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αυτοχειρίας, δεν μπορούμε να μην καυτηριάσουμε το κομματικό κάλεσμα βουλευτή στα Νένητα, το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, με ατζέντα τα καταστατικά των Α’θμιων συνεταιρισμών (με εξαιρετικά μικρή συμμετοχή συνεταιριστών), καθώς και τα δελτία Τύπου κοινοβουλευτικού κόμματος με τον βαρύγδουπο τίτλο «Σε κάθε χωριό να δημιουργηθεί εστία αντίστασης για το παρόν και το μέλλον των μαστιχοπαραγωγών».

Με όλα τα παραπάνω έχει δημιουργηθεί ένα πλήρως βλαπτικό για τον παραγωγό και τους συνεταιρισμούς περιβάλλον, το οποίο λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην δυναμική ανάπτυξης της ΕΜΧ και τα εξαιρετικά επιτεύγματα του Οργανισμού.

Προς επίρρωση, και προκειμένου να βγάλει ο καθένας ανεπηρέαστα τα συμπεράσματα του παραθέτουμε αυτούσια παρακάτω, τα άρθρα του ισχύοντος καταστατικού και τα άρθρα του προς έγκριση νέου καταστατικού. Απ’ αυτή την αντιπαραβολή μπορεί να κατανοήσει και ο πλέον αδαής ότι η πρόταση τροποποίησης του καταστατικού που αφορά την εγγραφή μελών, είναι σαφώς ευνοϊκότερη, και θωρακίζει τα συμφέροντα των μαστιχοπαραγωγών.

Καταλήγοντας είναι απορίας άξιο γιατί γίνεται όλη αυτή η αναστάτωση και τι επιδιώκουν όλοι αυτοί οι οποίοι την δημιουργούν;

Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, ένας εκ των βασικών οικονομικών πυλώνων του νησιού με σημαντική διαχρονικά προσφορά στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, θα μάχεται με όλες της τις δυνάμεις για τα συμφέροντα των μαστιχοπαραγωγών, κόντρα στους καιρούς και στους καιροσκόπους.

Ως διοικητικό συμβούλιο δεν θα επιτρέψουμε αήθεις, αντιθεσμικές, και αντισυνεταιριστικές πρακτικές, ούτε κομματικά παιχνίδια, και μωροφιλοδοξίες στην πλάτη των παραγωγών και του οργανισμού.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια