Στάση εργασίας την Τετάρτη από τον ΣΕΣΝΟΧ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Εβδομάδα κινητοποιήσεων θα είναι αυτή που διανύουμε για τον ΣΕΣΝΟΧ που έχει ήδη προαναγγείλλει στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 στις 12.15 έξω από το νοσοκομείο και την Παρασκευή 18 του μήνα, συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση στον ΕΦΚΑ.

“Χιλιάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι (επικουρικοί, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές) εργάζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας καλύπτοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων, που σύμφωνα με τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς ξεπερνούν τις 20.000 κενές οργανικές θέσεις.

Εργάζονται, δίπλα στους μόνιμους συνάδελφους, αλλά με «πετσοκομμένα» δικαιώματα. Έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυσή τους – εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους – θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων υγείας, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες.  Αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που «αναγνωρίζουν το ρόλο τους» αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση τους.

Αντί για την μονιμοποίηση των συναδέλφων, η κυβέρνηση της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, προχωρεί τις διαδικασίες για ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες, ανοίγοντας τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παράδοση της υπηρεσίας καθαριότητας και των πλυντηρίων του Νοσοκομείου της Χίου, όπου η διοίκηση με την σύμφωνη και ομόφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου τις παρέδωσαν στους εργολάβους, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή του εργασιακού Μεσαίωνα στο Νοσοκομείο μας. Ήταν τέτοια η βιασύνη τους να επαναφέρουν τις εργολαβικές εταιρείες, που η διοίκηση – με τη στήριξη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και τις ευλογίες του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή    – επίσπευσε τις διαδικασίες και δεν αξιοποίησε ούτε τη δυνατότητα για παράταση της σύμβασης μετά τις 31/2/2021, επικαλούμενη κατεπείγουσες ανάγκες και επέλεξε το δρόμο των απευθείας αναθέσεων σε ιδιώτη ανάδοχο, οδηγώντας τους εργαζόμενους είτε στην ανεργία, είτε στο «βούρδουλα» του εργολάβου.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί, ταυτόχρονα τον εμβολιασμό, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε εργαλείο για το χτύπημα της μόνιμης, σταθερής εργασίας.

Γνωρίζουμε ότι η χρόνια υποστελέχωση και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας από όλες τις κυβερνήσεις εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόρριψη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ της πρότασης δεκάδων σωματείων για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Δικαιολογημένη λοιπόν είναι η αγανάκτηση μας για την πρόσφατη τροπολογία και την «μοριοδότηση» – κοροϊδία των επικουρικών υγειονομικών, στον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ των 4.000 μονίμων θέσεων, την στιγμή που οι συμβασιούχοι στην υγεία ξεπερνούν τις 16.000.

Υπάρχει ήδη η αρνητική εμπειρία της προκήρυξης 2Κ, όπου εκατοντάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι, με πολύχρονη προϋπηρεσία, έμειναν «εκτός» παρά την «πολυδιαφημισμένη» – από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ – μοριοδότηση.

Καλούμε όλους τους συμβασιούχους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα δικά τους χέρια, απομονώνοντας όσους προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό, τη μοιρολατρία και το διαίρει και βασίλευε μεταξύ μονίμων και συμβασιούχων.

Να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ που αρνήθηκε να στηρίξει το αίτημα για αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, τους σπρώχνει να γίνουν «πελάτες» σε δικηγορικά γραφεία, δηλώνει ότι τους στηρίζει αλλά ταυτόχρονα σε δεκάδες σωματεία πανελλαδικά, τους αρνείται το δικαίωμα να γίνουν ισότιμα μέλη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με συμμετοχή στην στη στάση εργασίας την παρασκευή 18/2/2022 από τις  7:00π.μ. ως τις 11:00π.μ.  και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9:30π.μ. στο ΕΦΚΑ ΧΙΟΥ”.