Η ελευθεροτυπία στο εδώλιο, δικάζεται την Δευτέρα ο διευθυντής του astraparis.gr

Δικάζεται αύριο Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 9 το πρωί, στο μονομελές πλημμελειοδικείο Χίου, ο διευθυντής της ιστοσελίδας astraparis.gr Γιάννης Στεβής μετά από μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του ο δις καταδικασθείς για απρόκλητες επιθέσεις κ. Ματθαίος Μερμηγκούσης.

Ο κ. Μερμηγκούσης είχε καταδικασθεί το 2018 σε φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμο 2.000 ευρώ από το μονομελές πλημμελειοδικείο Χίου, για την επίθεση κατά του Γιάννη Στεβή, τον οποίο κτύπησε και πέταξε στο έδαφος την κάμερά του, στα γεγονότα που ακολούθησαν την ρατσιστική πορεία προς τον καταυλισμό της Σούδας, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016.

Για αντιπερισπασμό, τότε, είχε υποβάλει μήνυση, ισχυριζόμενος ότι δεν επετέθη στον Γιάννη Στεβή, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι στο σχετικό ρεπορτάζ για τα γεγονότα της 14ης Σεπτεμβρίου 2016 τον είχε αναφέρει ως «εμφανιζόμενο ως εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής».

Εκτός από την παραπάνω καταδικαστική σε βάρος του απόφαση, ο κ. Μερμηγκούσης καταδικάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο σε φυλάκιση 12 μηνών, για την επίθεση κατά του νοσηλευτή του νοσοκομείου Χίου κ. Γιάννη Κουτσοδόντη, τον Ιούνιο του 2016 στον καταυλισμό της Σούδας.

Η δίκη της Δευτέρας είναι στην πραγματικότητα μια δίκη σε βάρος της ελευθεροτυπίας και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, που και τότε στις δύσκολες συνθήκες του προσφυγικού στάθηκε απέναντι σε βίαιες συμπεριφορές σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, αλλά και πολιτών της Χίου και αποκάλυψε τον ρόλο των πρωταγωνιστών εκείνων των επεισοδίων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της ενημέρωσης της Χίου να ενώσουν μαζί μας την φωνή τους, προκειμένου να υπερασπισθούμε την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα των δημοσιογράφων να εκτελούν χωρίς φόβο και με τον κίνδυνο των διώξεων το λειτούργημά τους.

Καλούμε, επίσης, τους πολίτες και τους φορείς της Χίου να σταθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό μας, για την προάσπιση του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης.

Σχόλια