ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0

Κατανόηση στο Μαξίμου(μ), αποτέλεσμα ουδέν

Κατανόηση στο Μαξίμου(μ), αποτέλεσμα ουδέν

Αν ο στόχος των νησιωτών ήταν να συζητηθεί το προσφυγικό και στην Αθήνα, να μάθουν γι αυτό οι περαστικοί της Κλαυθμώνος και γενικότερα οι περαστικοί από το κέντρο, μπορούμε να πούμε ότι ο σκοπός επιτεύχθηκε.

Στην ουσία του πράγματος όμως και σε ότι αφορά την κυβερνητική πολιτική επί του συγκεκριμένου ζητήματος, όπως πήγαμε έτσι ήρθαμε.

Αδιάλλακτος ο Μουζάλας

Σταθερός στις θέσεις και στις απόψεις του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, δέχθηκε την αντιπροσωπεία των νησιωτών στο γραφείο του κι αναφορικά με τη Χίο επέμεινε στην εγκατάσταση των κοντέινερ όπως και στο αίτημα για άρση της προσωρινής παύσης εργασιών που κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο σε απάντηση των χειρισμών της δημοτικής αρχής για το θέμα καθώς και στη δημιουργία του προαναχωρησιακού κέντρου.

Αναφορικά με την ταχύτητα στις αιτήσεις ασύλου ο κ. υπουργός υποστήριξε πως θα προχωρά με τους ίδιους ως σήμερα ρυθμούς. Προφανώς το σημείο επαφής δήμου και κ. Μουζάλα έχει προ πολλού σταματήσει να υπάρχει κάτι το οποίο φάνηκε να ισχύει και με όλους τους άλλους δημάρχους.

Να προχωρήσουν άμεσα οι επιστροφές στην Τουρκία ζήτησε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, όπως και να λειτουργήσουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα «κάτι που πρότεινε το υπουργείο, αλλά εμείς το έχουμε ζητήσει εδώ και πέντε με έξι μήνες, αλλά δεν έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου για να υλοποιηθεί». Επίσης, όπως είπε, ο υπουργός εξήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα «θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου», προκειμένου να βελτιωθούν οι διαδικασίες ασύλου.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει επόμενη συνάντηση με το υπουργείο, ο κ. Βουρνούς απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνει επόμενη συνάντηση όταν υπάρχουν τόσες διαφορές».

Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, αποχώρησε νωρίτερα από τη συνάντηση φανερά ενοχλημένος και χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενόχλησή του προήλθε από δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τις οποίες επέρριψε ευθύνες στους δημάρχους για την πολιτική που ασκούν στο προσφυγικό. Σχετικά με την αποχώρηση του κ. Αγγελόπουλου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασε ότι «και εμένα με ενόχλησαν άλλες δηλώσεις, αλλά δεν έφυγα».

Κατανόηση από τον πρωθυπουργό

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Μαξίμου και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε στο γραφείο του τους δημάρχους των νησιών, κατανοώντας για ακόμη μια φορά τα δίκαια τους αλλά μην προχωρώντας ουσιαστικά σε μέτρα και παρεμβάσεις που θα δώσουν λύση αποσυμφορίζοντας τα νησιά. «Δεν υπάρχει τρόπος να αποσυμφορηθούν τα νησιά από τη μια μέρα στην άλλη» φαίνεται να είπε ο κ. Τσίπρας ενώ λίγο αργότερα παραδέχτηκε πως στη συμφωνία με την Τουρκία έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά βήματα και επίκειται νέα τροποποίηση της.

Με τον κ. Φλαμπουράρη παρόντα η συζήτηση μεταφέρθηκε και στη διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ , με τον πρωθυπουργό να αποφεύγει οποιοδήποτε καθησυχασμό περί του αντιθέτου αλλά να διατείνεται ότι ανεξάρτητα από το αν καταργηθεί ή όχι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά θα υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα και θα προσχωρήσει το μεταφορικό ισοδύναμο στα πλαίσια της νησιωτικής πολιτικής.

Στη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους των επιμελητηρίων και των τριών νησιών ο Παρασκευάς Φραντζέσκος (β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου), ο οποίος δήλωσε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ και τόνισε: «Ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος και ειλικρινής. Κάνει τα πάντα για τη διατήρηση, αλλά παράλληλα σχεδιάζει και τις επόμενες μέρες».

Επιπλέον, ανέφερε πως τα επιμελητήρια διεκδικούν εδώ και πολύ καιρό το μεταφορικό ισοδύναμο, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός ήταν επίσης απόλυτα ενημερωμένος και -όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των επιμελητηρίων των νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου- συζητήθηκε το ζήτημα όχι σε επίπεδο παράτασης αλλά μόνιμης λύσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και www.koutipandoras.gr

Μοιραστείτε το:
  • rss