Κρύο καιρός για… σούπα

Οι σούπες φέρνουν μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια στο σπίτι της γιαγιάς, νοστιμεύουν τις βραδιές μας, μας ζεσταίνουν και δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα για όλη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι, πάνω από τα αχνιστά μας πιάτα.

Μπορούν να έχουν ισχυρή διατροφική αξία χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες και ταυτόχρονα να χορταίνουν, δίνοντάς την αίσθηση ενός πλήρους γεύματος. Η κολοκυθόσουπα είναι μία από τις σούπες που θα λατρέψετε για την βελούδινη υφή και τη γεύση της.

Υλικά

  • 2 κ.γλ. ελαιόλαδο
  • 2  κρεμμύδια μικρά ψιλοκομμένα
  • 4 φλιτζ. κολοκύθα, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 4 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1/2 κουτ.γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/2 φλιτζ. γάλα με λίγα λιπαρά
  • Για το γαρνίρισμα (προαιρετικά):2 κ.γλ ελαιόλαδο μερικούς ψημένους σπόρους κολοκύθαςή 1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση

  1. Σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά σοτάτουμε τα κρεμμύδια, την κολοκύθα και το σκόρδο με 2 κ.γλ. ελαιόλαδο για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τον ζωμό διαλυμένο σε βρασμένο νερό και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε να πάρει βράσει καλύπτοντας με το καπάκι, για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  2. Κατόπιν μεταφέρουμε τη σούπα στο μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να σχηματιστεί ένα απαλό μείγμα. Ξαναρίχνουμε πίσω στο κατσαρολάκι και προσθέτουμε το γάλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Με μια κουτάλα ανακατεύουμε και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  3. Σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με 2 κ.γλ. ελαιόλαδο και ψημένους σπόρους κολοκύθας ή εναλλακτικά με 1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά).

 

 

Σχόλια