Μείωση όχι αύξηση αντικειμενικών αξιών ζητoύν οι νησιώτες

Τα πρώτα απόνερα από την ανακοίνωση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ήρθαν από τη Λέσβο, μιας και το γειτονικό νησί είναι πάντα σε εγρήγορση και έτοιμο για διεκδικήσεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές στον προγραμματισμό του υπουργείου είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα νησιά με το σκεπτικό ότι είναι τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές. Με επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, στην Υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου, αναφέρει ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου όχι μόνο δεν είναι τουριστικά αναπτυγμένα, όχι μόνο δεν ανθούν οικονομικά, αλλά έχουν δεχθεί και το τεράστιο πλήγμα του προσφυγικού.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου εκτός του ότι δεν είναι και δεν θεωρούνται ανεπτυγμένοιτουριστικοί προορισμοί (γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από τα στοιχεία των αφίξεων), έχουν δεχθεί και ισχυρότατο πλήγμαεξ αιτίας των επιπτώσεων του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος το οποίο στις μέρες μας έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.
Το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα όχι μόνο δεν αύξησε αλλά τουναντίον μείωσε την αξία την γης, σεόλοτο Βόρειο Αιγαίοκαι ειδικότερα στο νησί της Λέσβου.
Στις ανωτέρω δυσμενείς συνθήκες έρχεται να προστεθεί το επιπλέον βάρος στις νησιωτικές οικονομίες το οποίο θα προκύψει από την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας, γεγονός που θα προκαλέσει αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις τόσο στους κατοίκους, όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έναν επιπλέον παράγοντα αποεπένδυσης και οικονομικής στασιμότητας.
Κατά συνέπεια, ως Επιμελητήριο Λέσβου ζητάμε, όχι μόνο να μην υπάρξει οποιαδήποτε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά αντιθέτως αυτές να μειωθούν έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι ελάχιστες επικείμενες επενδύσεις στα νησιά μας, καθώς και η μη επιπλέον φορολόγηση των πολιτών και των τοπικών επιχειρήσεων.

Και η περιφερειάρχης
Για το ίδιο θέμα επιστολή απέστειλε και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάννα Καλογήρου. Στην επιστολή της η Περιφερειάρχης, τάχθηκε κατά της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Η κα. Καλογήρου αναφερόμενη στις ειδικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ζήτησε τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.