Όχι στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών από την ΟΕΒΕ

Στην επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών νησιών στο νησί, αντιτίθεται η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου. Με επιστολή της στην υφυπουργό Οικονομικών ζητά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στα νησιά μας, δηλώνοντας πως το Βόρειο Αιγαίο έχει ιδιαιτερότητες, υφίσταται το βάρος του προσφυγικού και τη μείωση του τουρισμού που επέρχεται από αυτό και δεν αποτελεί τουριστική περιοχή.
Αναλυτικά η επιστολή της ΟΕΒΕ έχει ως εξής:

Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα στον Τύπο, ότι σχεδιάζετε να αυξήσετε τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στο 60% των ζωνών της χώρας, έπειτα από τις σχετικές εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων.

Σύμφωνα δε με τα ίδια δημοσιεύματα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου περιλαμβάνονται στις περιοχές στις οποίες θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.

ΚαΥφυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν είναι ανεπτυγμένοι τουριστικοί προορισμοί,όπως αποδεικνύουν εξάλλου τα επίσημα στοιχεία.
Σημειώνουμε ότι το αεροδρόμιο της Χίου είχε την χαμηλότερη πληρότητα για το 2016, οι μειώσεις στις αφίξεις τα τελευταία χρόνια αγγίζουν το 60%,ενώ τα μόλις δύο τσάρτερ την εβδομάδα για τρείς μήνες το χρόνο και τα 5000 κρεβάτια προφανώς δεν καθιστούν το νησί μας ανεπτυγμένο τουριστικό προορισμό.

Πέρα από τα παραπάνω τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα εξ αιτίας των επιπτώσεων του προσφυγικού / μεταναστευτικού όπως πολύ καλά γνωρίζετε ενώ η τοπική οικονομία και η καθημερινότητα στα νησιά μας η οποία έχει σημαντική εξάρτηση από τη γειτονική χώρα, επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις συνεχιζόμενες Τουρκικές προκλήσεις .

Μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας, που θα προκαλέσει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έρχεται να προστεθεί και η αύξησητων αντικειμενικών αξιών η οποία συνεπάγεται αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ αλλά και στο Φόρο εισοδήματος, ο οποίος θα αυξηθεί σε συνάρτηση με την άνοδο των τιμών τεκμηρίων διαβίωσης, αφού εκλαμβάνεται ως εισόδημα.
Επιπρόσθετα θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ, που υπολογίζονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ , αλλά και τα τέλη μεταβίβασης και αγοράς ακινήτων που υπολογίζονται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

Τέλος θα υπάρξει αύξηση των Πολεοδομικών προστίμων που αφορούν τέλη διατήρησης αυθαιρέτων των προστίμων που αφορούν ανεγέρσεις νέων αυθαιρέτων, του Φ.Π.Α. αγοράς ακινήτων, των φόρων κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών, χρησικτησίας αλλά και τα τέλη εγγραφής Κτηματολογίου και τέλη μεταγραφής συμβολαίων.
Απαιτούμε να αντιληφθείτε τις ιδιαιτερότητες του Βορείου Αιγαίου και να μειώσετε τις αντικειμενικές αξίες έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι ελάχιστες δυνητικές επενδύσεις στα νησιά μας, καθώς και η δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης νησιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.