Ουδείς δικαιούται να πει «δεν το ήξερα»

Απροσδιόριστο αριθμό πτώσεων από τα… σύννεφα θα έχουμε κατά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, 26 Μαΐου 2019, ενώ ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει να πέφτουν από τώρα, κατά την προεκλογική περίοδο δηλαδή, «βλέποντας» κάποιες ελάχιστες μόνον από τις κινήσεις της θυγατρικής της επιτροπής των ανωνύμων, της δημοτικής παράταξης Χίος Μπροστά, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Καραβασίλη.

Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά και σε προηγούμενη ανάρτησή μας ότι το σύνολο της ηγετικής της ομάδας αυτής της παράταξης, καθώς και η πλειονότητα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, προέρχονται από την επιτροπή των ανωνύμων, την αυτοαποκαλούμενη και «παγχιακή επιτροπή αγώνα», της οποίας πλείστες όσες δράσεις προκάλεσαν το κοινό αίσθημα και εξέθεσαν τη Χίο διεθνώς.

Ηγούμενοι μιας ομάδας «αγανακτισμένων» από το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ανέπτυξαν δράσεις πέραν του προβληματισμού και της καλοπροαίρετης κριτικής για την διαχείριση του ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κυβέρνηση, την δημοτική αρχή, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και της κατάθεσης εποικοδομητικών προτάσεων, μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού, της ηθικής και των ανθρωπιστικών αξιών.

Έφτασαν στον δημόσιο, προφορικό και γραπτό λόγο τους, να υιοθετούν την πιο ακραία ρητορική κατά των προσφύγων και μεταναστών, υιοθετώντας και εκφράζοντας ρατσιστικό και ξενοφοβικό λόγο, ταυτιζόμενοι σε πλείστες όσες περιπτώσεις με την πιο απεχθή ακροδεξιά.

Όταν κάποιος εξ αυτών, μιλώντας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε προτείνει   αποτροπή των προσφύγων και μεταναστών στην θάλασσα, τι σημαίνει; Ότι αποδέχεται – αν δεν το επιδιώκει κιόλας – ναυάγιο, με θύματα ανθρώπους, νέους γέρους και παιδιά, που είχαν καταφέρει να γλυτώσουν από τον πόλεμο για να πνιγούν στα νερά του Αιγαίου. Άλλωστε, ευθέως το διατύπωσε συνυποψήφιά του, αναγράφοντας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την φράση: «Στον πάτο. Έτσι θα καταλάβουν ότι δεν πρέπει ναρχονται».

Στην πορεία τους, βρέθηκαν στο στόχαστρό τους όχι μόνον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, με αποκορύφωμα το κατάπτυστο κείμενο – εξώδικο για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, αλλά οποιοσδήποτε πολίτης διατύπωνε διαφορετική άποψη, κινούμενος από την ηθική και την αλληλεγγύη ή την πραγματιστική πολιτική, για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Ο astraparis.gr και οι άνθρωποί του δέχθηκαν άπειρες επιθέσεις τους, με κάθε τρόπο και σε κάθε χώρο, κυρίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στις ανακοινώσεις της επιτροπής των ανωνύμων, δημοτικοί σύμβουλοι – σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου – λοιδορήθηκαν και προπηλακίσθηκαν από τους δήθεν αγανακτισμένους που έβαζαν μπροστά για να κάνουν την πολιτική τους.

Τα έχουν ξεχάσει όλα αυτά οι πολίτες της Χίου, τόσο κοντή είναι η μνήμη τους; Πιστεύουμε πως όχι. Και εκείνοι οι καλοπροαίρετοι και με διάθεση κοινωνικής προσφοράς συμπολίτες μας, που εντάχθηκαν στο ψηφοδέλτιό τους, δεν γνώριζαν, δεν γνωρίζουν; Αν γνωρίζουν, σημαίνει ότι συμφωνούν και αποδέχονται τον ακραίο λόγο, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Αν ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν δεν δικαιούνται να λένε ότι δεν γνωρίζουν.

Το ίδιο, στον μέγιστο – μάλιστα – βαθμό, ισχύει για τους λοιπούς έξι υποψηφίους δημάρχους Χίου, οι οποίοι κατ΄ επιλογήν τους δέχθηκαν και δέχονται να συνομιλούν, να συνδιαλέγονται με τον υποψήφιο δήμαρχο αυτής της παράταξης. Στην δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ένα θεσμικό όργανο δηλαδή, όπου μπορούν να παρακολουθούν και να μετέχουν όλοι οι πολίτες είχαν υποχρέωση να δεχθούν ερωτήσεις και να απαντήσουν ακόμα και σε εκείνα που βαθύτατα τους προσβάλλουν και τους θίγουν. Εδώ, όμως, μιλάμε για την επιλογή τους να παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι προεκλογικής συζήτησης.

Πότε και άλλοτε δέχθηκε ο κ. Μανώλης Βουρνούς να συνομιλήσει μαζί τους; Ξέχασε το «φτου σας», που εκστόμισε «αγανακτισμένη», η οποία παρακολουθούσε ομού μετά της επιτροπής των ανωνύμων την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου;

Ξέχασε ο κ. Μάρκος Σκούφαλος τις λοιδορίες, τους προπηλακισμούς, τις ύβρεις και τις επιθέσεις που δέχθηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο; Και το εξώδικο για τα προσφυγόπουλα, που ήταν ένας εκ των αποδεκτών του;

Ξέχασαν οι κες Ερμιόνη Φρεζούλη και Δέσποινα Τσαρδάκα τις ανοίκειες και προσβλητικές επιθέσεις που υπέστησαν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο;

Δεν είχε ακούσει τίποτα ο κ. Μανώλης Στάθης, ο οποίος δεν μετείχε μεν στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά είναι στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος, που έχει δεχθεί πλείστες όσες επιθέσεις και εκ της θέσεώς του οφείλει να γνωρίζει όλη την δραστηριότητά τους;

Δεν ήξερε τίποτα μέχρι χθες βράδυ (Δευτέρα 20 Μαΐου 2019), όταν – στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου γινόταν μαγνητοσκόπηση ντιμπέιτ των επτά υποψηφίων από δύο τοπικά μέσα ενημέρωσης – ο κ. Κώστας Τριαντάφυλλος δέχθηκε επίθεση λασπολογίας από τον υποψήφιο της παράταξης Χίος Μπροστά, όπως ο ίδιος και σωστά κατήγγειλε;

Ούτε, ο κ. Σταμάτης Κάρμαντζης είχε ακούσει κάτι για τα έργα και τις ημέρες της επιτροπής των ανωνύμων, η οποία επιχειρεί να ξεπλυθεί πολιτικά μέσω των δημοτικών εκλογών;

Όλοι αυτοί, λοιπόν, οι λοιποί συνυποψήφιοι, τους νομιμοποιούν πολιτικά και αυτό αποτελεί δική τους πολιτική επιλογή. Αύριο, όμως, ουδείς εξ αυτών θα δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε, όταν μέσα στον χώρο του δημοτικού συμβουλίου θα αρθρώνεται από θεσμικές πλέον θέσεις ο ίδιος ακραίος, ξενοφοβικός και ρατσιστικός λόγος.

Υ.Γ. Σε όσους επιχειρήσουν να ψελλίσουν για πολιτική ευγένεια να θυμίσουμε ότι αυτή ισχύει για όλους. Και εν προκειμένω άλλοι έχουν αποδείξει ότι δεν διαθέτουν.

ΦΩΤΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΚΟΣ

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια