Προϋπολογισμός άγριων περικοπών για να επιβιώσει ο δήμος Χίου

Ακόμα και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Μανώλης Βουρνούς εμφανίστηκε διστακτικός στην επικύρωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2016, που παρουσιάστηκε στην οικονομική επιτροπή, το μεσημέρι της Παρασκευής, 18 Δεκεμβρίου 2015, προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για το δημοτικό συμβούλιο και την τελική έγκριση.

Διστακτικός όσο και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας που επέλεξαν τελικά να πιαστούν από την σανίδα σωτηρίας που πρόσφερε ο κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης και οι σύμβουλοί του με κύριο εκφραστή τον κ. Στέλιο Καμπούρη, οι οποίοι εισηγήθηκαν την αναβολή απόφασης, προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα και την επαναεισαγωγή του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση, όπου αφού θα έχουν μελετήσει τα στοιχεία, θα καταθέσουν και οι ίδιοι προτάσεις αναμόρφωσης. Προκειμένου όπως είπαν «να μην εκμηδενιστεί η κοινωνική παρουσία και προσφορά του δήμου Χίου».

Τα προβλήματα, όπως είχαμε αναδείξει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ για το θέμα, αφορούν την αδυναμία ουσιαστικού ισοσκελισμού εσόδων – εξόδων, αφού παρά τις όποιες άγριες περικοπές στα έξοδα, η μείωση των εσόδων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει πλέον έστω την παραμικρή παραγωγή έργου.

Άλλωστε, το «τσεκούρι» που έχει πέσει στις επιχορηγήσεις προς τα νομικά πρόσωπα φτάνει τόσο βαθιά που καθιστά πλέον αμφίβολο για το αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, διατηρώντας όλες τις δομές και δράσεις (κοινωνικές – αθλητικές – πολιτιστικές κ,ά.) σε πλήρη λειτουργία, χωρίς να υποθηκεύσουν το μέλλον τους και την ίδια την ύπαρξή τους.

Βεβαίως, αυτό που παρουσιάστηκε προς έγκριση από την δημοτική αρχή, στα χαρτιά είναι ισοσκελισμένο στα 36,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν τα έσοδα φτάσουν σε αυτό το ύψος, ενώ και τα έξοδα φαντάζουν υπερβολικά συμπιεσμένα, κυρίως αυτά που αφορούν τα νομικά πρόσωπα και τους οργανισμούς.

Παράλληλα, παρά την ευρεία συζήτηση που έγινε για το κτίριο της ΒΙΑΛ, παρέμεινε αδιευκρίνιστο αν τα σχετικά κονδύλια για την σταδιακή αποπληρωμή του κτιρίου (με δεδομένη την εκροή των ποσών επιχορήγησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εντός του 2015) έχουν τελικά προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

Χαρακτηριστική ακόμα του κλίματος ήταν η αναφορά του κ. Λαμπρινούδη στο έλλειμμα των 4.000.000 ευρώ που προδιαγράφει η Οικονομική Υπηρεσία αλλά και η αναφορά του ίδιου σε εγγραφή ποσού 1,5 εκατ. ευρώ σε κωδικό εσόδων από τους παρακρατηθέντες πόρους που δεν διαψεύστηκε ποτέ από την δημοτική αρχή. Όπως και τα αυξημένα έσοδα από τη ΔΕΗ που πιθανόν να μην επιτευχθούν στο βαθμό της πρόβλεψης. Ο ίδιος, μάλιστα, κρατώντας κατά κανόνα χαμηλούς τόνους προέβλεψε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός από τα ελεγκτικά όργανα. Παράλληλα, προέτρεψε τον δήμαρχο να κινηθεί προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ώστε συντεταγμένα να ασκηθεί πίεση για την βελτίωση των κρατικών παροχών προς τους δήμους.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Στρατή Γδύση, τα ανειδίκευτα έσοδα (κονδύλια που διαχειρίζεται ο δήμος κατά την κρίση του) θα είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι έως και 700.000 ευρώ λόγω φορολογίας των ενοικίων που εισπράττει ο δήμος, καθώς και από την αφαίρεση του ποσού που προέκυπτε από την «φορολογία ζύθου» που πλέον πάει στα κρατικά ταμεία και όχι τα δημοτικά.

Στο κλίμα αυτό ήταν και οι τοποθετήσεις των συμβούλων – μηδέ του δημάρχου εξαιρουμένου – που έκαναν λόγο για ένα προϋπολογισμό διαχείρισης προσαρμοσμένο έτσι ώστε να μην υπάρξει ολοσχερής κατάρρευση ακόμα και των βασικών λειτουργιών του δήμου..

Έτσι, λοιπόν, η τελική απόφαση αναμένεται την επόμενη Δευτέρα, όταν το ίδιο βράδυ έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το ίδιο θέμα.