Τα φώτα έσβησαν, τα έργα σταμάτησαν στην ΒΙΑΛ

Όλα τα θαύματα κρατούν επτά μέρες. Εδώ δεν κράτησαν ούτε δύο. Δύο μόλις 24ωρα μετά τον πανικό, τα φώτα, τα τηλεοπτικά πλάνα, τα ελικόπτερα, τα δεκάδες αυτοκίνητα, τους υψηλούς προσκεκλημένους έχει απομείνει μόνος και περίλυπος ο σκύλος της φωτογραφίας.

Και στο βάθος οι λυόμενοι οικίσκοι – σκηνικό των τηλεοπτικών πλάνων στην επίσκεψη – την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 – του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Χίο, για επιθεώρηση της «εικόνας hot spot», που άρον – άρον στήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου.

tsipras_vial42vial_end12

Από τον πανικό και την κοσμοσυρροή της Τετάρτης (πάνω), στην απέραντη ερημιά της Παρασκευής (κάτω)

Την Παρασκευή το πρωί, 18 Δεκεμβρίου 2015, στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ επικρατεί «άκρα του τάφου σιωπή». Ένα περιπολικό της αστυνομίας, με αστυνομικό που φυλάσσει όλο το 24ωρο τον χώρο, με παρέα στην απέραντη μοναξιά του το αδέσποτο της περιοχής.

Ο στρατός, ο οποίος με τα μηχανήματα και το προσωπικό της ΜΟΜΑ έδωσε από την περασμένη Παρασκευή την μάχη του για να φέρει τον χώρο στα ίσια του, έχει αποσυρθεί στους στρατώνες.

Το βαρύ γερανοφόρο όχημα του Πυροσβεστικού Σώματος, που χρησιμοποιήθηκε για να τοποθετηθούν οι λυόμενοι οικίσκοι προσφορά των ΕΛΠΕ, έχει μεταφερθεί στο παρακείμενο, κενό στρατόπεδο έως ότου έρθει (όποτε έρθει) η νέα παρτίδα των οικίσκων, για να τοποθετηθούν στον χώρο που έχει δημιουργηθεί και ισοπεδωθεί στην πάνω πλευρά του βιομηχανοστασίου της ΒΙΑΛ.

vial_end15

Οι προοπτικές συνέχισης των εργασιών

Όπως από την αρχή είχε επισημάνει ο astraparis.gr (Πυρετός εργασιών για «εικόνα hot spot» στη Χίο) όλα έγιναν για το σκηνικό της φωτογραφίας και των τηλεοπτικών πλάνων. Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015, με ημερομηνία λήξης, την αποχώρηση του πρωθυπουργού και την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου το προσφυγικό και οι πιέσεις προς την χώρα μας βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Μαζί με τον κ. Τσίπρα από το εργοτάξιο της ΒΙΑΛ έχουν αποχωρήσει όλα τα συνεργεία, οι άνθρωποι των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και των ΕΛΠΕ, που επέβλεπαν την πρόοδο των εργασιών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, έτσι όπως τουλάχιστον μας παρουσιάσθηκε, έως το τέλος του έτους θα προκύψει ανάδοχος, ο οποίος και θα αναλάβει την συνέχιση των εργασιών, για την δημιουργία του hot spot, ακολουθώντας – αυτή τη φορά – την κανονικότητα.

Δηλαδή, θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές στο έδαφος (δίκτυα αποχέτευσης, ομβρίων κ.ά.), θα γίνει επίστρωση της επιφάνειας με χαλίκι «τρία άλφα», θα τοποθετηθούν σε κανονικές βάσεις οι οικίσκοι, που τώρα αιωρούνται σε τσιμεντόλιθους και θα ακολουθήσουν τα έργα ανωδομής (ηλεκτρισμός, αποχετεύσεις, περίφραξη κ.ά.).

Το αν όλα αυτά, πράγματι, γίνουν μετά τις γιορτές, προκειμένου να είναι έτοιμο το hot spot και ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών περί τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου 2016 είναι κάτι που θα φανεί. Μέχρι τότε, στους ρυθμούς των ημερών…