Προβληματίζει η επίσκεψη του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας μετά τις διαρροές για λουκέτο στα τμήματα, Λέσβου, Χίου και Σάμου

Ως κεραυνός εν αιθρία, έπεσε το ενδεχόμενο κατάργησης των τμημάτων αιμοδοσίας σε Χίο, Λέσβο και Σάμο εν όψει μάλιστα της αυριανής, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024,  επίσκεψης του Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα.

Το σενάριο για κατάργηση των τμημάτων αιμοδοσίας στα νησιά, το οποίο ούτε επιβεβαιώνεται πλήρως αλλά ούτε και διαψεύδεται, έχει προκαλέσει προβληματισμό και αντιδράσεις. σε ένα νησί μάλιστα που τα τελευταία χρόνια χάρη στις άοκνες προσπάθειες των στελεχών του τμήματος αιμοδοσίας και αιμοληψίας του Σκυλίτσειου έχει αυξήσει σημαντικά την εθελοντική αιμοδοσία βάζοντας στο παιχνίδια όλους σχεδόν τους συλλόγους στην πόλη και στην περιφέρεια.

Αν όντως προχωρήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας στην υλοποίηση του σχεδιασμού θα είναι καταστροφικό, για την υγεία των κατοίκων του νησιού, για την ίδια τη λειτουργία του νοσοκομείου, τω χειρουργείων, των έκτακτων περιστατικών και θα βάλει σε κίνδυνο την επάρκεια σε αίμα στο νησί. Για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι κεντρικά η ανθρώπινη ζωή λογίζεται ως νούμερο και στατιστική και ειδικά για εμάς τους νησιώτες δεν ισοταθμεί το ισοζύγιο κόστους οφέλους.

Το σενάριο

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σύμφωνα με το σενάριο που έχει διαρρεύσει, είναι να υπάρχει κεντρική διαχείριση του αίματος, δηλαδή να συγκεντρώνονται οι φιάλες και να αποστέλλονται στην Αθήνα κι εκεί με βάση τα στατιστικά στοιχεία (;) να στέλνονται ξανά στα νησιά το αίμα και τα παράγωγα του, ενώ μέχρι σήμερα κρατούσαμε αίμα από τις αιμοδοσίες για τις δικές μας ανάγκες και στέλναμε Αθήνα ένα μέρος. Στην ουσία θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει αυτάρκεια αίματος στο νησί κι όποτε παρουσιάζονταν πρόβλημα ειδικά τη θερινή περίοδο χάρη στην ετοιμότητα του τμήματος αιμοδοσίας γίνονταν καλεσμα στους εθελοντές και επανερχόταν κατά κάποιο τρόπο η ισορροπία.

Είχε γίνει η αρχή

Των παραπάνω προηγήθηκε βέβαια η κατάργηση του τμήματος ελέγχου αίματος που υπήρε στο νησί. Θυμίζουμε ότι παλαιότερα οι έλεγχοι στο αίμα γίνονταν στο “Σκυλίτσειο” ενώ τώρα πλέον πρέπει να αποστέλλεται και να εξετάζεται δείγμα από κάθε αιμοδοσία στην Αθήνα και μετά να δίνεται η άδεια για τη χρήση του. Όλα αυτά για λόγους οικονομίας και σωστής διαχείρισης πόρων και υλικών με βάση πάντα τις στατιστικές και τους αριθμούς.

Η επίσκεψη Κατσίβελα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για την επίσκεψη του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα,  από την Κυριακή 21 Απριλίου πραγματοποιεί επισκέψεις στα νησιά  του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος-Χίος-Σάμος)  ενώ αναμένεται να έρθει στη Χίο αύριο, Τετάρτη 24 Απριλίου με επόμενο προορισμό τη Σάμο. Παρότι στο πρόγραμμα του περιλαμβάνει επισκέψεις σε και συναντήσεις με φορείς και με τα μέσα ενημέρωσης,  σε μια προσπάθεια όπως αναφέρεται προώθησης “της εθελοντικής αιμοδοσίας και για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και εθελοντικών συλλόγων των νησιών αυτών”, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, δεν ήταν μέσα στους φορείς που θα συναντούσε.

Ωστόσο οι γιατροί της Χίου με όλα τα παραπάνω δεδομένα ανοιχτά επιδίωξαν και πέτυχαν να βάλουν εμβόλιμα μια συνάντηση με τον κ. Πρόεδρο κατά την οποία θα τους καταθέσουν τους προβληματισμούς και την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο κατάργησης του τμήματος αιμοδοσία της Χίου.