Ρυμουλκείται από τις ξενοφοβικές φωνές της Σάμου ο Γιάννης Σπιλάνης

Στις θέσεις των ακραίων και ξενοφοβικών φωνών της Σάμου που θέλουν να πετάξουν έξω από τα δημόσια σχολεία του νησιού τις δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων (ΔΥΕΠ) φαίνεται ότι ρυμουλκείται ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού Συμπαράταξη πολιτών για το Βόρειο Αιγαίο κ. Γιάννης Σπιλάνης.

Ακολουθώντας, ενδεχομένως, ανάλογη τακτική του τοπικού (Σάμου) ΣΥΡΙΖΑ, που έχει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις γονέων και κηδεμόνων μαθητών του νησιού, που είχαν οργανώσει αποχή των παιδιών τους από τα σχολεία για να σταματήσει η λειτουργία των ΔΥΕΠ, προέβη σε δήλωση – την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 – στην οποία ξεκάθαρα τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών μέσα στα hot spot, γενικώς με αφορμή το ζήτημα που ανέκυψε στην Σάμο.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, την θέση της Συμπαράταξης πολιτών για «την ανάγκη παροχής στις μικρές αυτές «πόλεις» (σ.σ. hot spot) των προσωρινών κατοίκων όλων των αναγκαίων υπηρεσιών (π.χ. υγείας, τροφοδοσίας και διατροφής, τραπεζικές, ταχυδρομικές και επικοινωνιακές (wi-fi), εκπαίδευσης και κατάρτισης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, δημιουργικής απασχόλησης κ.λπ., που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος, ώστε να περιοριστεί ο αναγκαίος αριθμός μετακινήσεών τους κάτω από τις οποιοσδήποτε συνθήκες, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τις ήδη προβληματικές υπηρεσίες που παρέχονται στους μόνιμους κατοίκους».

Πάντως, είναι η πρώτη φορά που ο συνδυασμός Συμπαράταξη πολιτών και ο επικεφαλής του κ. Σπιλάνης αναφέρουν ότι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων πρέπει να γίνεται εντός των ΚΥΤ, κάτι που ούτε κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό της Μόριας είχε πει, ενώ έντονα είχε αντιδράσει στο ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου που έκανε πλάτη στους Σαμιώτες, υιοθετώντας τις ξενοφοβικές προτάσεις τους.

Αυτό αφενός προκαλεί έκπληξη και αφετέρου προβληματισμό, αν πρόκειται δηλαδή για μεμονωμένη και εν όψει των εκλογών κίνηση της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξης ή αποτελεί προοίμιο γενικότερης κυβερνητικής στροφής στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Να σημειώσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί φορείς της Σάμου είχαν αντιδράσει έντονα στις κινητοποιήσεις των γονέων του νησιού, ενώ μια εξαιρετικά οργισμένη επιστολή είχε στείλει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας, με τον οποίο συναντήθηκαν εκπρόσωποι των γονέων της Σάμου την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή του στο νησί.

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, την λυσσώδη προσπάθεια που είχε κάνει στη Χίο η επιτροπή των ανωνύμων, η αυτοαποκαλούμενη και «παγχιακή επιτροπή αγώνα», με την συλλογή υπογραφών και τα εξώδικα προς εκπαιδευτικούς και φορείς της Χίου, για να μην λειτουργήσουν οι ΔΥΕΠ μέσα στις σχολικές μονάδες, όπως προβλέπει – και τελικά έγινε – το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας.

Αναδίπλωση επιχειρεί η Συμπαράταξη πολιτών

Με ανακοίνωσή της, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του κ. Σπιλάνη, ο συνδυασμός Συμπαράταξη πολιτών μιλά για παρερμηνεία των θέσεών της και ξεκαθαρίζει ότι ότι όσα αναφέρει ο επικεφαλής της αφορούν ενήλικες και σε καμία περίπτωση τα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση σημειώνονται τα ακόλουθα:

«Με αφορμή παρερμηνείa των θέσεων της Συμπαράταξης πολιτών που είδαν το φως της δημοσιότητα , μετά το δελτίο Τύπου του υποψήφιου περιφερειάρχη Γιάννη Σπιλάνη για τις εξελίξεις σε σχέση με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στη Σάμο, υπενθυμίζουμε ότι:

Η Συμπαράταξη πολιτών, έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως για το θέμα της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία. Παραθέτουμε την ανακοίνωσή μας μετά το περιφερειακό συμβούλιο στις 30/3/19, που είναι αναρτημένη δημόσια, όπου τονίζαμε την αναγκαιότητα της συνύπαρξης των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον.

Όσον αφορά την τελευταία ανακοίνωση του επικεφαλής Γιάννη Σπιλάνη, για την δημιουργία δομών εκπαίδευσης και προσφοράς άλλων υπηρεσιών εντός των χώρων διαβίωσης των προσφύγων (μοντέλο Καρά Τεπέ), είναι προφανές ότι αφορά την κάλυψη αναγκών επιμόρφωσης των ενηλίκων που διαβιούν στα camps και σε καμία περίπτωση τα παιδιά σχολικής ηλικίας».

Φωτό από την επίσκεψη, στις 6 Φεβρουαρίου 2019, στο hot spotτης Μόριας, στην Λέσβο

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια