
Τα ψηφοδέλτια της Χίου και το παρασκήνιό τους
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το θέμα της συγκρότησης των ψηφοδελτίων της Χίου για τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, μικρά και μεγάλα, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Μέχρι την υστάτη ώρα τα ονόματα έδιναν κι έπαιρναν και στο παραπέντε της λήξης της προθεσμίας είχαμε εκπλήξεις.
Στη Χίο παρουσιάστηκαν, ταυτόχρονα, τα φαινόμενα της υπερπροσφοράς και έλλειψης διαθεσιμοτήτων για υποψηφιότητες, γεγονός που είναι ενδεικτικό του κλίματος πόλωσης, μέσα στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές, αλλά και περισυλλογής εκ μέρους των φιλοδοξούντων να καταλάβουν μια θέση.
Πληθωρισμός στον ΣΥΡΙΖΑ
Στην τοπική οργάνωση Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως – άλλωστε – συνέβη και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, υπήρχε υπερπροσφορά υποψηφιοτήτων. Δεκαπέντε στο σύνολο διαθεσιμότητες υποβλήθηκαν στην νομαρχιακή επιτροπή, ενώ στη συνεδρίαση της τοπικής οργάνωσης υποβλήθηκαν κι άλλες προτάσεις, οι οποίες απεσύρθησαν. Πάντως, ο συνολικός αριθμός υπερέβη τους 20.
Η νομαρχιακή επιτροπή επέλεξε μεν την βασική οκτάδα, που εστάλη στην Κουμουνδούρου, αλλά ουδείς ήταν βέβαιος για το τελικό ψηφοδέλτιο, όπερ και απεδείχθη, αφού η Κουμουνδούρου επέλεξε μόνο τρεις κι άφησε στην διακριτική ευχέρεια της νομαρχιακής να επιλέξει έναν ακόμη.
Στη συνεδρίαση – θρίλερ της νομαρχιακής, όπου υπήρξαν αντιπροτάσεις, προτάσεις – πακέτο, παραιτήσεις και ανάκλησή τους, επελέγη η τετράδα από τον κ. Μικέ Κριμιζή, έμπορο και πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χίου, την κα Ευαγγελία Μανιτσούδη, εκπαιδευτικό σε διαθεσιμότητα, τον κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, γιατρό και τον κ. Τέλη Τύμπα, πανεπιστημιακό.
Βγήκαν μαχαίρια στη Νέα Δημοκρατία
Στην πρόταση της ΝΟΔΕ Χίου της Νέας Δημοκρατίας, για 8+2 υποψήφιους, σε πρώτη φάση σίγουροι ήταν μόνον οι δύο βουλευτές, ο κ. Νότης Μηταράκης και η κα Μαρία Σταυρινούδη κι από κει και πέρα ξέσπασε ένας αδυσώπητος αγώνας για τις άλλες δύο θέσεις του ψηφοδελτίου.
Στην ανοικτή συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, ετέθη θέμα καθυστέρησης στην οριστικοποίηση του ψηφοδελτίου, κάτι – όμως – που δεν ίσχυε, αφού σε όλη τη χώρα τα ψηφοδέλτια δεν είχαν ακόμα ανακοινωθεί. Ακούστηκαν και κυρίως διαδόθηκαν προειδοποιήσεις για αποχωρήσεις, για διάσπαση κ.λπ., κάτι που τελικά δεν έγινε, αφού τουλάχιστον επισήμως ουδείς ανακοίνωσε την επίσημη έξοδό του από «το μαντρί». Η μόνη που απέδρασε, βλέποντας ότι δεν έχει ελπίδες να επιβιώσει στο… τραχύ περιβάλλον που εδημιουργείτο ήταν η κα Δέσποινα Πρινιά, προταθείσα στην Συγγρού, η οποία προτίμησε το Ποτάμι στη Β΄ Αθηνών.
Ορισμένοι από τους αποκλεισθέντες του ψηφοδελτίου εξακολουθούν να βρίσκονται σε οργισμένη κατάσταση, γεγονός που θέτει σε δοκιμασία την αποτελεσματική παρουσία του κόμματος στην προεκλογική δραστηριότητα, αλλά και το τελικό αποτέλεσμα.
Το ψηφοδέλτιο αποτελείται από τους κ.κ. Νότη Μηταράκη, βουλευτή και υφυπουργό Ανάπτυξης, Σταύρο Μιχαηλίδη, υποναύαρχο ε.α. και διευθυντή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», Γιάννη Ξενάκη, περιφερειακό σύμβουλο και την κα Μαρία Σταυρινούδη, βουλευτή.
Σαν του λαγού τα παιδιά σκορπίσαν στο ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ, μετά και την διάσπαση του χώρου με το νέο κόμμα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, είδε να συρρικνώνεται απελπιστικά η δεξαμενή των επιθυμούντων υποψηφιότητα. Από κει που πάντα υπήρχαν υπερπροσφορά και διαγκωνισμοί, το κόμμα έφτασε στο σημείο να μην βρίσκει έστω και δύο ανθρώπους για το ψηφοδέλτιο της Χίου.
Η πρώτη και δυνατή απουσία ήρθε από τον κ. Κώστα Τριαντάφυλλο, ο οποίος από την αρχή είχε μεν διαφανεί ότι θα πήγαινε προς το κόμμα του κ,. Παπανδρέου, αλλά κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του μέχρι και την τελευταία στιγμή. Μετά δε και την αποκάλυψή μας και την επιβεβαίωσή της μια μέρα αργότερα ότι δεν θα είναι υποψήφιος η αγωνία για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ κορυφώθηκε.
Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τα παλαιά στελέχη που «αλώνιζαν» επί χρόνια στον χώρο, τους κ.κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη, Κώστα Γανιάρη, Παντελή Στεφάνου, Στέλιο Καμπούρη και πολλούς άλλους, που… έλαμπαν στις χρυσές εποχές του ΠΑΣΟΚ. ΄Ενας – ένας , διακριτικά ή και ανοικτά, έπαιρναν αποστάσεις από τα δρώμενα και επιπλέον παρακινούσαν κι άλλους να μην συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
Ως πρώτος υποψήφιος εκδηλώθηκε ο κ. Κώστας Χλωμούδης, καθηγητής, ενώ στη δεύτερη – γιατί τελικά δεν υπήρξαν άλλοι – θέση του ψηφοδελτίου μπήκε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή ο κ. Γιώργος Γιαρίκας, συνταξιούχος ηλεκτρολόγος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το ψηφοδέλτιο Χίου δεν ανακοινώθηκε μαζί με τα άλλα ψηφοδέλτια της χώρας, δείγμα των δυσκολιών για την κατάρτισή του.
Κανένας δεν ήθελε να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά
Οι ίδιες δυσκολίες που εμφανίσθηκαν στο ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν και στο νεοσύστατο κόμμα Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Υπήρχαν άνθρωποι που από την αρχή στήριζαν έμμεσα ή άμεσα, φανερά ή κρυφά το εγχείρημα, αλλά κανένας δεν ήθελε να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά.
Πρώτος ο κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίο διέβλεπε και την ματαιότητα του εγχειρήματος, αλλά και τα πρόσθετα προβλήματα που θα δημιουργούσε στον ευρύτερο χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ η κάθοδός του στις εκλογές με το νέο κόμμα. Προτίμησε, λοιπόν, να μείνει εκτός – χωρίς να κρύβει την προτίμησή του στον κ. Παπανδρέου – ευελπιστώντας και προσδοκώντας σε μια μελλοντική ανασύνταξη του κατακερματισμένου και διασκορπισμένου χώρου του πάλαι ποτέ κραταιού κινήματος.
Το κεφάλι του στον ντορβά έβαλε τελικά ο δάσκαλος κ. Ηλίας Κλεισσάς, παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με έντονη παρουσία στη Χίο.
Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά, αλλά χωρίς πράσινους
Σε θρίλερ εξελίχθηκε και η κατάρτιση του ψηφοδελτίου του σχήματος Πράσινοι – Δημοκρατικοί Αριστερά, ακολουθώντας και το θρίλερ της ίδιας της συγκρότησης του συμμαχικού σχηματισμού, μετά την κατάρρευση των συζητήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ για κοινή κάθοδο στις εκλογές.
Σταθερή παρουσία ήταν μόνον ο κ. Μάνος Ζαχαριάδης, ενώ ο έτερος «συνήθης «ύποπτος» κ. Σταμάτης Ζουμίδης, έφυγε νωρίς, δηλώνοντας «πολιτικά άστεγος». Μετά από σύντονες προσπάθειες της Αγίου Κωνσταντίνου το ψηφοδέλτιο συμπληρώθηκε από τους κ.κ. Δημήτρη Ξηνταριανό και Στέλιο Χαρίτο, επιχειρηματίες και γνωστούς του χώρου της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι αποφάσισαν κι αυτή τη φορά «να κάνουν το καθήκον τους».
Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή η πλήρωση της τέταρτης θέσης από τους πράσινους, αφού 4 έως 5 πρόσωπα που κινούνται στον συγκεκριμένο χώρο, τελικά προτίμησαν να μείνουν… στο σπίτι τους.
Αβάδιστα συγκροτήθηκε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ
Χωρίς κανένα εσωκομματικό ή γενικότερο πρόβλημα συγκροτήθηκε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ωσάν αυτοί να ήταν έτοιμοι από καιρό. Την αποστολή εκτελούν και σε αυτές τις εκλογές άνθρωποι που έχουν κατ’ επανάληψη συμμετάσχει σε εκλογικές μάχες ή άλλες αναμετρήσεις του κόμματος.
Το ψηφοδέλτιο συγκροτείται από την κα Στέλλα Αμπαζή, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τον κ. Γιάννη Ζωφό, συνταξιούχο υπάλληλο ΟΤΕ, τον κ. Μάρκο Κούνουπα, οδοντίατρο και τον κ. Στρατή Κακαρίνο, συνεταιριστή στην ΄Ενωση Μαστιχοπαραγωγών.
Ξέμεινε από ρεύμα το Ποτάμι
Το Ποτάμι, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα είχε ρεύμα, τελικά μόλις και μετά βίας εξασφάλισε δύο υποψηφίους για το ψηφοδέλτιο της Χίου. Την κα Μαρίτσα – Αλίκη Κουλούκα, υπάλληλο ναυτιλιακής και τον κ. Γιάννη Μισετζή, επιχειρηματία – χρυσοχόο.
Με πλήρες ψηφοδέλτιο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Εκείνο που δεν κατάφεραν άλλοτε κραταιά κόμματα, το κατέφεραν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με πλήρη τετράδα στο ψηφοδέλτιο της Χίου. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι κ.κ. Γεώργιος Κολύβας και Χρήστος Μακρής, και οι κες Μυρτώ Μπόη και Αδαμαντία – Σταυριανή Παπαναγιώτου.
Το ψηφοδέλτιο ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ
Σύμφωνα με τη νεώτερη πληροφόρηση που είχαμε από σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το κόμμα θα συμμετέχει στις εκλογές μέσα από τα ψηφοδέλτια της εκλογικής συνεργασίας με την πρωτοβουλία για την Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση (ΜΑΡΣ). Υποψήφιοι θα είναι η κα Καλλιόπη (Πόπη) Γανιάρη, μεταλλειολόγος – μεταλλουργός μηχανικός και ο κ. Βλάσης Δημητριάδης, ηλεκτρονικός μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών. Δεν συμμετέχουν, τελικά, στο ψηφοδέλτιο ο κ. Ζαννής Αποστολίδης και η κα Μαρία Φιστουρή, όπως αρχικά είχαμε δημοσιεύσει.
Το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής
Επισημάνθηκε από αναγνώστες μας και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την παράλειψή μας, γιατί δεν αναφέραμε το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής. Στη Χίο, λοιπόν, κατέρχονται ως υποψήφιοι η κα Μαριάννα Μπύρτα και ο κ. Αβραάμ Μαυρομάτης. Προφανώς μπορεί να υπάρχουν και ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων, τα οποία έχουμε παραλείψει, Διευκρινίζουμε ότι δεν έγινε εκ προθέσεως.