Τέσσερα εκατ. ευρώ στην αγορά της Χίου από το Leader – Ανοίγει το πρόγραμμα

Το ποσό των 3.915.000 ευρώ, που προορίζεται για ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και της μεταποίησης, προβλέπει το αγροτικό Leader, για το οποίο έχει λάβει πρώτη σε όλο το Αιγαίο την σχετική έγκριση η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου.

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 ξεκινά, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΤΑΧ, η κατάθεση επενδυτικών προτάσεων με δυνατότητα χρηματοδότησης.

Περίληψη της πρόσκλησης, που αφορά επενδύσεις στη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες, θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην διεύθυνση www.leaderchios.gr.

Βασική πολιτική απόφαση ήταν η μεταφορά του κέντρου βάρους του προϋπολογισμού από τα δημόσια έργα στα ιδιωτικά, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΤΑΧ κ. Ιάκωβος Αμύγδαλος, υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει κοντά 15 χρόνια από τότε που η Χίος είχε πάρει χρήματα από το αγροτικό Leader.

Η ΕΤΑΧ ανακοίνωσε, επίσης, ότι τα πρώτα χρήματα, που διαχειρίζεται από το Leader έφτασαν στη Χίο και αφορούν έξι δημόσια έργα, προϋπολογισμού 1.035.766,68 ευρώ, τα οποία έχοντας εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση αναμένεται να υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις δράσεις:

  • Δημιουργία χώρου αναψυχής στην περιοχή Λειβαδίων (κάτι αντίστοιχο με τις εγκαταστάσεις της Φάρκαινας, σε μικρότερη κλίμακα, στην βόρεια πλευρά της πόλης της Χίου) , προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.
  • Προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού πρόληψης πυρκαγιών – επιτήρησης δασών με σύγχρονα μέσα όπως drone, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
  • Ανάπτυξη δράσεων της Ελληνική Αστυνομία για την πρόληψη πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών του νομού Χίου, προϋπολογισμού 121.500 ευρώ.
  • Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του αγροτικού ιατρείου δήμου Ψαρών, προϋπολογισμού 84.266,68 ευρώ.
  • Κατασκευή παιδικού και βρεφικού σταθμού στο δημοτικό σχολείο Βέσσας, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.
  • Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.