Τιμούν τη μνήμη και τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν διαχρονικά. Σύλλογοι, οργανώσεις κόμματα και φορείς εξέδωσαν ανακοινώσεις με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973 και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023 με συγκέντρωση στις 18.0ο έξω από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και εκδήλωση την ίδια ώρα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου.

Εργατικό Κέντρο Χίου

Το Εργατικό Κέντρο Χίου αποδίδει φόρο τιμής στην μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και καλέι με προστάρη τη νεολαία όλους τους Χιώτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 18.00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η νεότερη ιστορία της Ελλάδας έχει να επιδείξει πάρα πολλά στον πιο καίριο πολιτικοκοινωνικό αγώνα με αποκορύφωμα την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου.

Οι νέοι, η ελπίδα κάθε χώρας επαναστάτησαν εναντίον του καθεστώτος της χούντας διεκδικώντας την χαμένη ελευθερία τους στο λόγο τους, στην κοινωνική ισότητα, στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και κοινωνικής ισότητας.

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτελούν μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων σηματοδοτώντας τον διαρκή αγώνα για δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Η 17η Νοέμβρη δεν εξαντλείται σε έναν επετειακό εορτασμό, αντιθέτως εμπνέει διαχρονικά εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα και τη νικηφόρα προοπτική των μαζικών συλλογικών αγώνων. Φοιτητές, νεολαίοι και εργαζόμενοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και εξεγέρθηκαν διεκδικώντας δυναμικά ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία, παιδεία, καθώς και ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα, που η κοινωνία μας βιώνει δραματικές καταστάσεις από τις συνεχιζόμενες βάρβαρες πολιτικές, από μια θανατηφόρα πανδημία που επηρέασε τις ζωές μας με το χειρότερο τρόπο, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αναρωτιέται σιωπηλά αν είμαστε ελεύθεροι, αν έχουμε δημοκρατία και αν τελικά το σύνθημα και ο στόχος της «γενιάς του Πολυτεχνείου» για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι όχι μόνο επίκαιρος, αλλά και επιτακτικός.

Όλοι μαζί μπορούμε, έχοντας μπροστάρη τη νεολαία μας, να αποτρέψουμε τα χειρότερα, να αγωνιστούμε ενωμένοι και να ανάψουμε και πάλι την σπίθα της ελπίδας που θα φωτίσει το μέλλον μας.

           

Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου

“Δεν μας αξίζει η φτώχεια, και η εξαθλίωση, παίρνουμε θέση στη σωστή πλευρά της ιστορίας”, σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου, καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει στην  συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο αλλά και να δίνει καθημερινά τη μάχη και το παρών στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια σε όσους έχουν μετατρέψει για τα συμφέροντα τους τους εργαζόμενους σε λάστιχο, αλλά και ενάντια σε αυτούς που αυτή την περίοδο αιματοκυλούν την Παλαιστίνη.

“Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκαθοδηγούμενη δικτατορία της 21ης Απρίλη,  έχει αφήσει ανεξίτηλα τα συνθήματα για «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία» και «Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ», εκτός από την πύλη του Πολυτεχνείου και στη συνείδηση των εργαζομένων.

Την σπίθα που άναψε τις μέρες του Νοέμβρη του 1973, την κράτησαν άσβεστη οι αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης στις φυλακές, στις εξορίες, στα βασανιστήρια, αναδεικνύοντας την δύναμη που έχει ο λαός. Με τον αγώνα του μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Τα διδάγματα εκείνης της περιόδου μας δείχνουν ότι με τον αγώνα μας μπορούμε να κάνουμε ριζικές ανατροπές στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Να βάλουμε φρένο στα σχέδια κυβέρνησης ΕΕ και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εμπορευματοποιούν κάθε κοινωνικό αγαθό παιδεία, υγεία, νερό, κοινωνική ασφάλιση κλπ. Να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κόντρα στην ημιαπασχόληση, τις 13 ώρες δουλειάς, τη ζωή λάστιχο που έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων μας τα τελευταία χρόνια.

Χρειάζεται να αναπτυχθεί ακόμα πιο δυνατά η αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό που εδώ και ένα μήνα σφαγιάζεται, με τις πλάτες των ΗΠΑ- ΕΕ, από το κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ. Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει σε επικίνδυνα μονοπάτια τον Ελληνικό λαό, δίνοντας «γη  και ύδωρ» στις ΗΠΑ-  ΝΑΤΟ για να βοηθάνε τον σφαγιασμό χιλιάδων παιδιών και αμάχων, εκτοπίζοντας τους Παλαιστίνιους από τα εδάφη τους, συνεχίζοντας το έγκλημα που διεξάγεται εδώ και δεκάδες χρόνια. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ΝΔ,  ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ  και ακροδεξιών που μαζί στηρίζουν τη θεωρία της αυτοάμυνας του Ισραήλ, βάζοντας φαρδιά πλατιά την  υπογραφή τους για το αιματοκύλισμα που συντελείται.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να δώσουν μαζικά το παρόν στη συγκέντρωση έξω από την πύλη του Μιχάλιου κτιρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023 και ώρα 18:00. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και σε κάθε αγωνιζόμενο λαό. Να βάλουμε τις βάσεις για νέους δυναμικούς και μαζικούς αγώνες, οργανωμένα μέσα  από το Σωματείο μας που είναι στήριγμα για κάθε εργαζόμενο. 

Δεν μας αξίζει η φτώχεια και  η εξαθλίωση. Παίρνουμε θέση στη σωστή πλευρά της ιστορίας, παλεύοντας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Βαδίζοντας σ’ αυτό το δρόμο της σύγκρουσης μπορούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον”.

Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ

Παρών στη συγκέντρωση έξω από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα δώσει και η Περιφερειακή Ομοσπονδία των ΑμεΑ.. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

“Ο εορτασμός αυτός έχει πολλαπλά μηνύματα. Κανένας δεν είναι ανίκητος όσο δυνατός κι αν μοιάζει…! Ο αγώνας για τα δικαιώματά μας, είναι συνεχής μέχρι τη νίκη. Ο ξεσηκωμός του 1973 μπορεί να έμοιαζε ότι ηττήθηκε, όμως ήταν η σταγόνα που έριξε το καθεστώς της Χούντας, που στηρίζονταν από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ – όπως έγραφαν και τα κόκκινα συνθήματα στις κολώνες του Πολυτεχνείου.

Ειδικά σήμερα, που μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται μια απίστευτη θηριωδία στη Γάζα, κάθε άνθρωπος, κάθε ΑμεΑ, οι οικογένειές μας, δεν μπορεί να μένουμε σιωπηλοί…

Νοσοκομεία βομβαρδισμένα με μαρτυρίες από επίσημες οργανώσεις και φορείς ότι όσοι δεν χάνουν τη ζωή τους από τις βόμβες πεθαίνουν από την έλλειψη υγειονομικού υλικού, άνθρωποι ξεψυχούν στις ΜΕΘ, μωρά αφήνουν την τελευταία τους πνοή έξω από θερμοκοιτίδες, εκτελούνται ακρωτηριασμοί και εγχειρήσεις χωρίς αναισθητικό ενώ τελευταία η τραγωδία γεννά σειρά από πανδημίες. Ομαδικοί τάφοι μέσα στα Νοσοκομεία αφού το κράτος δολοφόνος -κατακτητής του Ισραήλ δεν αφήνει κανέναν να κουνηθεί μέσα ή έξω από το Νοσοκομείο!

Κάθε μέρα νεκροί και ανάπηροι! Οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ευπαθείς ομάδες ζουν το δικό τους δράμα.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν περίπου  350.000 ασθενείς με χρόνια νοσήματα και 50.000 έγκυες. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται κατηγορίες χρονίως πασχόντων όπως αυτές χιλιάδων νεφροπαθών που χρειάζονται αιμοκάθαρση για να παραμείνουν ζωντανοί. Ωστόσο το 80% των μηχανημάτων βρίσκονται σε νοσοκομεία που τελούν υπό εντολές εκκένωσης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δύσκολη επίσης είναι η κατάσταση και για τους καρκινοπαθείς, αφού το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Γάζα δεν λειτουργεί πια.

Κι όλα αυτά βαφτίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και όσους συμφωνούν στην Ελλάδα, από τις ΗΠΑ, την ΕΕ «νόμιμη αυτοάμυνα»!!! Είναι απαράδεκτη και πέρα από κάθε φιλειρηνικό αίσθημα η στήριξη στις απίστευτες σφαγές αμάχων σε ένα κράτος που κατέχει εδώ και 75 χρόνια ένα λαό. Αν σήμερα υπάρχει μια «κόλαση επί γης» αυτή βρίσκεται στη Γάζα, κόλαση κερδών και ανταγωνισμών με την ελληνική κυβέρνηση και όσους άλλους συμφωνούν, να εμπλέκουν το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους για τα μεγάλα συμφέροντά τους. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΣΦΑΓΗ!

Στην παιδεία, δύο μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα κενά στα Γενικά και Ειδικά Σχολεία, είναι χιλιάδες, ενώ πάνω από 1000 παιδιά με αναπηρίες σε όλη την Ελλάδα, δεν πηγαίνουν σχολείο γιατί δεν υπάρχουν τα αναγκαία σχολικά και χιλιάδες παράλληλες παραμένουν κενές. Η ακρίβεια σαρώνει, στα αγαθά στο σούπερ μάρκετ, στο ρεύμα.

Τα ΑμεΑ κάνουμε το καθήκον μας, με τους λαούς που υποφέρουν και όχι με όσους διαπράττουν αδιανόητα εγκλήματα! Ελπίδα μας οι γιατροί που μένουν ως το τέλος στο ύψος του καθήκοντος, τα εκατομμύρια εργαζομένων σε όλο τον κόσμο και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, που βγαίνουν στο δρόμο, διαδηλώνουν και βροντοφωνάζουν οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν πατρίδα, να πάψει το έγκλημα, η χώρα μας να σταματήσει να παραχωρεί εδάφη  Αυτός ο δρόμος μπορεί να δώσει διέξοδο στη φρίκη. Αυτά είναι τα σύγχρονα μηνύματα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Όλοι στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Πολυτεχνείο για ψωμί – παιδεία ελευθερία, για να σταματήσει το μακελειό και η εμπλοκή της χώρας μας”.

 

Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α

Οι εργαζόμενοι στον Δήμο με το σωματείο τους θα ενώσουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο, βάζοντας και το δικό τους στίγμα στο νόημα της ημέρας και των διεκδικήσεων.

Σήμερα, που κυβέρνηση και Αιρετοί, σε απόλυτη σύμπνοια με τα συμφέροντα επιχειρούν να ισοπεδώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιωτικοποιώντας τις υπηρεσίες της, σήμερα που κυβέρνηση και εργολάβοι «κόβουν» την Ελλάδα και την μοιράζουν ως άλλοτε βιλαέτια θέλοντας τους Έλληνες σκλάβους και υπόδουλους, σήμερα που θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και των εργαζομένων καταστρατηγούνται και φαλκιδεύονται, σήμερα που ο θεσμός της Δημοκρατίας  υπονομεύεται και κλυδωνίζεται, πρέπει όλοι μαζί να αντιδράσουμε.

Επιβάλλεται να ορθώσουμε το ανάστημα μας στη «χούντα» του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου και να συνεχίσουμε πιο δυναμικά και αποφασιστικά τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού μας που δέχονται σκληρή επίθεση. Επιβάλλεται να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν. Το οφείλουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου και σε όσους θυσιάστηκαν τότε για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.”

Σύλλογος Γυναικών Χίου

Ανακοίνωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου εξέδωσε και ο Σύλλογος γυναικών Χίου συνδέοντας κι εκείνος το τότε με το σήμερα και τον πόλεμο στην Πλαιστίνη.

“Συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί δεν ανεχόμαστε να μετατρέπεται η χώρα μας σε Νατοικό   ορμητήριο και οπλοστάσιο, να εμπλέκεται ολοένα και βαθύτερα στα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ, να στηρίζει οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ που κλιμακώνει αυτές τις ημέρες τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Στο φόντο των λυσσαλέων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και εμπορικών δρόμων, με τη στήριξη όλων των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, συντελείται μία ακόμα πράξη του διαχρονικού αυτού εγκλήματος.

Δεν ανεχόμαστε να χρυσοπληρώνουμε τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς για να σφαγιάζεται και να εκτοπίζεται ένας λαός που μάχεται για το αυτονόητο δικαίωμά του να έχει πατρίδα και να μπορεί να ζει ελεύθερος και κυρίαρχος στη δική του γη.

Απαιτούμε την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που, εκτός των άλλων, αποτελεί προϋπόθεση για να ζήσουμε μια ανθρώπινη ζωή!Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική που μας καταδικάζει να ζούμε χωρίς δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, ενώ κάθε μορφή βίας παρεισφρέει καθημερινά σε όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές της εργασιακής, της κοινωνικής, της οικογενειακής ζωής μας κάνοντάς μας κυριολεκτικά το βίο αβίωτο.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο και ανυποχώρητα συνεχίζουμε τον συλλογικό αγώνα μας για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή μας, διεκδικώντας ό, τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για μας και τα παιδιά μας, για να ζήσουμε σ’ έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά”.