ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0

Βουρνούς–επιτροπή των ανωνύμων σημειώσατε 1

Βουρνούς–επιτροπή των ανωνύμων σημειώσατε 1

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ

Προφανώς δεν μας αρέσει η ποδοσφαιρική ορολογία και πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για πολιτική και μάλιστα στο ζέον θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, πλην – όμως – επειδή κάποιοι θεωρούν το πρόβλημα ως πεδίον άσκησης ακόμα και χουλιγκανισμού, τότε αυτή μπορεί και να είναι αποδεκτή.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου της περασμένης Πέμπτης, 18 Μαΐου 2017, με θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ειδικότερα το πόρισμα της διαπαραταξιακής επιτροπής και με αιχμή την δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου, ήταν η κατάληξη μιάς διαδικασίας, που ξεκίνησε μερικούς μήνες πριν από τον δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, με στόχο να ξαναμπεί με θετικό τρόπο ο δήμος Χίου στην διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού στο νησί.

Είχαν περάσει αρκετοί μήνες αδράνειας και ολοκληρωτικής άρνησης της πραγματικότητας, με συνέπεια το πρόβλημα να λάβει διαστάσεις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες και να προβάλλεται και μάλιστα διεθνώς η Χίος ως μαύρη κηλίδα στον πανελλαδικό χάρτη διαχείρισης του ζητήματος.

Η επιτροπή των ανωνύμων παίρνει το πάνω χέρι

Κι όλα ξεκίνησαν από την ημέρα που η επιτροπή των ανωνύμων, η λεγόμενη «παγχιακή επιτροπή αγώνα» κατόρθωσε και έσυρε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου – περιλαμβανομένου του δημάρχου και της παράταξής του – σε εκείνο το αλήστου μνήμης ψήφισμα των εννέα σημείων.

Ένα ψήφισμα που η επιτροπή είχε καθιερώσει ως… «ευαγγέλιο», ώστε να μην γίνεται το παραμικρό βήμα, για να βελτιωθούν τα πράγματα στη Χίο, για να κλείσει η Σούδα, για να πιεστεί η κυβέρνηση να γίνει περισσότερο αποτελεσματική στην πολιτική της, για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων και μεταναστών, για να ανακουφιστεί η κοινωνία της Χίου.

Τα πάντα καθοδηγούντο από το «ευαγγέλιο» και η Χίος βίωνε διαρκώς όλο και χειρότερες καταστάσεις, ωσάν κάποιοι να είχαν αυτόν τον στόχο: Να φτάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο, να αλωνίζουν τα ακραία στοιχεία, να προκληθεί η κοινωνία, να εκραγούν τα προβλήματα, να εκμαιευθούν «λύσεις» εκτάκτου ανάγκης.

Ο Βουρνούς αντελήφθη το λάθος, έστω και με καθυστέρηση

Ο δήμαρχος, ο οποίος σύρθηκε στο ψήφισμα της επιτροπής των ανωνύμων, είδε ραγδαία να ακυρώνονται όλα τα θετικά που είχαν επιτευχθεί σε προηγούμενους χρόνους στην διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Και κυρίως αντελήφθη ότι τα χειρότερα που έρχονταν θα «έπεφταν επί της κεφαλής του».

Προ αυτού, λοιπόν, του κινδύνου επρότεινε και συγκροτήθηκε η διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τις… ιαχές της εξέδρας και το αλληθώρισμα προς τα ψηφαλάκια, θα μπορούσε να δει με νηφαλιότητα και πραγματισμό το πρόβλημα και να προτείνει λύσεις. Κυρίως, όμως, να απεμπλακεί η δημοτική αρχή και ο δήμος Χίου από την αδράνεια και το βάλτωμα, που κάθε μέρα την βούλιαζε όλο και περισσότερο.

Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή όχι με το περιεχόμενο του πορίσματος σημασία έχει ότι τουλάχιστον οι δύο μεγάλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου συμφώνησαν σε κάποια σημεία και πρότειναν τις κατά την κρίση τους λύσεις – προτάσεις διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού στη Χίο.

Αυτό και ανεξάρτητα από τις τρικλοποδιές του κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη, που από την αρχή (την συγκρότηση της διαπαραταξιακής) έως το τέλος (συνεδρίαση Δ.Σ. την Πέμπτη) έβλεπε την υπόθεση σαν τον διάβολο το λιβάνι, ήταν ένα βήμα να ξεκολλήσουν τα πράγματα από τον βάλτο.

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο

Στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, πέραν του προαναφερθέντος κεντρικού στόχου, δηλαδή να πάει ένα βήμα μπροστά η υπόθεση, «έπαιζε» και ένα άλλο σοβαρό θέμα που ήταν και ως ένα βαθμό η γενεσιουργός αιτία γιατί τα πάντα είχαν καθηλωθεί, βαλτώσει και επιδεινωθεί, χωρίς σε καμία περίπτωση να μην θεωρούνται μείζονες οι ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής επί του θέματος.

Μιλάμε για την επαναφορά της παράταξης του κ. Βουρνού στην κανονικότητα, την απαγκίστρωσή της από την επιρροή – τουλάχιστον ενός μικρού «σκληρού πυρήνα» δημοτικών συμβούλων – της επιτροπής των ανωνύμων και εν τέλει το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών.

Η… προθέρμανση του κ. Βουρνού για την μετωπική με την επιτροπή των ανωνύμων έγινε στους Ολύμπους, την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017, στην συγκέντρωση των κατοίκων κατά της δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου στο αεροδρόμιο της περιοχής και προϊδέαζε για το τι επρόκειτο να συμβεί στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου και θα εσυζητείτο το πόρισμα της διαπαραταξιακής.

Το προσκήνιο και το παρασκήνιο για την άμυνα

Οι «αντίπαλοι» είχαν αντιληφθεί τον επερχόμενο κίνδυνο και έθεσαν εαυτόν σε συναγερμό:

– Είχαν την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση και παρουσία στην συγκέντρωση των Ολύμπων.

– Οργάνωσαν συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, φροντίζοντας να αποκλείσουν (δεν κάλεσαν) τυχόν «ενοχλητικούς» δημοσιογράφους. Προετοίμασαν δε το έδαφος για την εμφάνισή τους στην συνεδρίαση του συμβουλίου.

– Όλως… τυχαίως το πρωί της Πέμπτης (ημέρα συνεδρίασης του Δ.Σ.) αντιπροσωπεία κατοίκων από την περιοχή των Νερομύλων έως τις Καρυές έφτασαν αλαφιασμένοι στο δημαρχείο, επειδή είδαν στον ύπνο τους ότι το προαναχωρησιακό θα γινόταν στον ΧΑΔΑ (πρώην σκουπιδότοπο), για να ζητήσουν εξηγήσεις, διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις.

– Τις προηγούμενες ημέρες «έτρεξε», πάλι όλως τυχαίως, μια φημολογία για την δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στο γήπεδο του κάμπου της Χίου!

– Την ημέρα της συνεδρίασης του Δ.Σ. κινητοποίησαν και πάλι όσους περισσότερους μπόρεσαν, για να παρέμβουν – λαμβάνοντας τον λόγο – υπέρ των θέσεών της και κατά του προαναχωρησιακού κέντρου.

Βεβαίως και για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρεξήγηση, η παρουσία και η παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμά τους και το αυτό έπραξαν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι αξιοσέβαστοι πολίτες, ευλόγως προβληματιζόμενοι, αγωνιούντες ή ανησυχούντες.

Οι θλιβερές εξαιρέσεις και παρεκτροπές επί της διαδικασίας και της ουσίας της συζήτησης ήταν ελάχιστες, όπως η περίπτωση της γνωστής και μη εξαιρετέας κυρίας από την περιοχή της Αγίας Άννας Καπέλας, που κάποια στιγμή φαίνεται ότι δεν άντεξε να κρατά άλλο κρυφή την ταυτότητά της και εκστόμισε το «Κασιδιάρης που σας χρειάζεται», χαμηλοφώνως μεν, αλλά εις επήκοον των πέριξ αυτής, των δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένων.

Τα της συνεδρίασης είναι λίγο πολύ γνωστά και παρά την υπαναχώρηση της παράταξης Λαμπρινούδη, πλην του κ. Βασίλη Μυριαγκού, από τα συμπεφωνημένα της διαπαραταξιακής, το πόρισμα έγινε δεκτό από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, εκτοπίζοντας – με τον τρόπο αυτό – το ψήφισμα – «ευαγγέλιο» της επιτροπής των ανωνύμων.

Οι κανόνες φαίνεται να αλλάζουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολο να αλλάξει η κατάσταση. Για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, για να επανέλθουν σε μια κανονικότητα τα πράγματα απαιτούνται πολλά να γίνουν. Πρωτίστως από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς της Χίου και τους ίδιους τους πολίτες, με θετικό πνεύμα και θετικές ενέργειες.

Μοιραστείτε το:
  • rss