Η ομιλία του Γιώργου Αμέντα στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΙΝΑΛ

Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΙΝΑΛ, το βράδυ της Πέμπτης 4 Ιουλίου 2019, ο υποψήφιος βουλευτής Χίου κ. Γιώργος Αμέντας απηύθυνε την ακόλουθη ομιλία:

Ζούμε σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης όπου χαρακτηρίζεται από έντονες αντιφάσεις, από τη μία με ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων αγαθών, ιδεών και από την άλλη μεγάλα προβλήματα της εποχής όπως η παγκόσμια φτώχεια, οι ανισότητες, ο ρατσισμός, το δίκαιο του ισχυρού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείτε η Ευρώπη, μια Ευρώπη του πλούσιου Βορρά –που ηγεμονεύει και του προβληματικού Νότου

Μια Ευρώπη που όταν ξεκίνησε το 1958 είχε το όραμα της συνεργασίας και της σύγκλισης, τη διαφύλαξη της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της διαφάνειας.

Όσο αναφορά στη χώρα μας την Ελλάδα οι πληγές της κρίσης αιμορραγούν ακόμα, μια κρίση που δεν είχε μονάχα χαρακτήρα οικονομικό αλλά και βαθιά πολιτικό και κοινωνικό. Ο απολογισμός σχετικά με το τι έφταιξε και φτάσαμε ως εδώ, θεωρώ πως δεν έχει γίνει στο βαθμό που χρειάζεται, είναι όμως αναγκαίο να γίνει ακόμα και αν είναι επώδυνο για όλους μας.

Οι μελλοντικές γενιές είναι αναγκαίο να γνωρίζουν. Μην ξεχνάμε ότι όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.

Αυτό που προέχει από εδώ και στο εξής είναι με σύμπνοια συνεργασία και ειλικρίνεια, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Με την ανεργία στο 18% και ειδικότερα την ανεργία των νέων να ξεπερνά το 40%, είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν αυτοί οι ντροπιαστικοί δείκτες και να μπούμε σε μια πραγματική τροχιά ανάπτυξης δημιουργώντας ένα περιβάλλον ικανό να επαναπατρίσει τους χιλιάδες επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Αυτό που προέχει είναι να δοθούν κίνητρα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις.

Πιστεύω ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πυλώνα για τη δημιουργία μιας σταθερής οικονομίας, χρειαζόμαστε λοιπόν, ένα σύγχρονο  αγροτικό μοντέλο.

Επιπλέον ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει και για το δευτερογενή τομέα, τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες, με τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Όσο αναφορά τον τριτογενή τομέα αυτών των υπηρεσιών, αιχμή του δόρατος οφείλει να είναι η περεταίρω ανάπτυξη της βαριάς μας βιομηχανίας. Του τουρισμού μας.

Στο σημείο αυτό είναι αναγκαίο να σταθούμε και σε δύο ακόμα βασικούς πυλώνες της κοινωνίας μας, τον  εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους. Ενός κράτους που θα φροντίζει για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους άνεργους, τους ηλικιωμένους, τους πολύτεκνους, τις εργαζόμενες μητέρες, τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου.

Ενός κράτους που δεν μετράει τους ανθρώπους με αριθμούς και δεν θα κάνει καμία έκπτωση σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Εργασία.

Φίλες και φίλοι για να πετύχουμε όμως όλα αυτά, χρειάζεται σχέδιο, ομοψυχία, πολιτική βούληση και ενίσχυση της εθνικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Η ιστορία και τα μνημεία μας, οι τέχνες και τα γράμματα, ο σεβασμός στη δημοκρατία και τους θεσμούς αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία του έθνους μας. Και αυτός είναι ο μεγάλος πλούτος που θα μας εμπνεύσει για την εκκίνηση της νέας Ελλάδας.

Χρωστάμε στους προγόνους μας να πάμε τη χώρα ένα βήμα μπροστά γιατί όπως έχει πει και ο Πλάτωνας

“για έναν άνθρωπο που πιστεύει πως έχει αξία δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή από τον να τον τιμούν οι άλλοι όχι για τη δική του αξία αλλά για τη δόξα των προγόνων του”.

Αυτή ακριβώς η συναίσθηση του ποιοι είμαστε θα αποτελέσει το σημείο συνοχής του λαού μας, σε καιρούς δύσκολους όπως αυτούς που ζούμε σήμερα, με τη γείτονα Τουρκία να επιδίδεται σε λεονταρισμούς, αμφισβητώντας διεθνείς συνθήκες και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Όμως να θυμούνται καλά ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας χωρίς κανένα υπολογισμό κόστους.

Φίλες και φίλοι, λίγες μέρες έμειναν μέχρι τις εκλογές που θα αναδείξουν τους δύο νέους βουλευτές της Χίου μας.

Της Χίου του πολιτισμού, της μαστίχας και της ναυτιλίας.

Είναι αναγκαίο ο κάθε εκλεγμένος βουλευτής να είναι ο θεματοφύλακας της ανάπτυξης του τόπου μας.

Η βελτίωση των υποδομών που έχουν καθυστερήσει, η στήριξη του αγροτικού τομέα, η ανάπτυξη του τουρισμού, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης,

η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελούν για μένα προτεραιότητα.

Επιπλέον η βελτίωσης των συνθηκών παροχής υγείας αλλά και το κυριότερο το να καταφέρουμε να να κρατήσουμε τους νέους μας στο νησί δεν αποτελεί για μένα απλά δέσμευση αλλά ΧΡΕΟΣ.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα με διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης να  αφήσουμε πίσω τις αντιπαραθέσεις του χθες και να φτιάξουμε όλοι μαζί το σχέδιο για τη Χίο μας.

Φίλες και φίλοι, τα τελευταία 4 χρόνια η χώρα μας κυβερνάται από μια ομάδα που κατάφερε να αποδομήσει την ιδεολογία της αριστεράς, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Αποκορύφωμα της επικίνδυνής αυτής πολιτικής το καλοκαίρι του 2015 που η χώρα μας βρέθηκε στο χείλος της αβύσσου.

Ήρθαν υποτίθεται για να διώξουν το παλιό και αντ’ αυτού χρησιμοποίησαν τις πιο αποτρόπαιες πρακτικές του λαϊκισμού, παραδίδοντας τη χώρα στη δεξιά και στη συντήρηση.

Ξεγέλασαν τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας μας και μας αφήνουν ένα τελευταίο δώρο… Τη ΝΔ πρώτη και τον Κυριάκο πρωθυπουργό!

Το Κίνημα Αλλαγής θα αντισταθεί στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, που όσο και αν προσπαθεί να αποκτήσει ένα πιο κεντρώο προφίλ, ξέρουμε πολύ καλά ποιες είναι οι πολιτικές του προθέσεις.

Φίλοι και φίλες,

Αν κάτι  ιστορικά μας χαρακτηρίζει  – είναι η ενότητα μπροστά σε κρίσιμες στιγμές και μάχες – όπως αυτή της  7ης Ιούλη.

Με στόχο ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ με τους ανθρώπους της Δημοκρατικής μας Παράταξης, με ΠΙΣΤΗ στον άνθρωπο, με ΕΛΠΙΔΑ, με ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ να δημιουργήσουμε το μέλλον της Χίου.

Το χρωστάμε στον εαυτό μας.

Το χρωστάμε στο μέλλον των παιδιών μας.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια