Μικρή νίκη των υγειονομικών – Παράταση έως 31/12/2024 στις συμβάσεις των επικουρικών

Μια έστω και μικρή νίκη απέφερε η μεγάλη κινητοποίηση των υγειονομικών την περασμένη Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, που οδήγησε την κυβέρνηση σε υποχώρηση δεχόμενη την παράταση μέχρι 31/12/2024 των συμβάσεων των επικουρικών (αντί για 6 μήνες που ήταν η αρχική της πρόθεση), καθώς και των τριμηνιτών επικουρικών (αντί για 3 μήνες).

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), δεν υπήρξε ρύθμιση για τους για τους εργαζόμενους του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων, ενώ η κυβέρνηση εμμένει σε τρίμηνη μόνον παράταση των συμβασιούχων ΣΟΧ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ έχει ως ακολούθως:

Χαιρετίζουμε, την μεγαλειώδη μαζική συγκέντρωση  των συμβασιούχων και μονίμων συναδέλφων  στη υγεία και πρόνοια,  που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/12 στο υπουργείο Υγείας.    

Κάτω από την πίεση της  μαζικής συγκέντρωσης στο υπουργείο Υγείας, καθώς και τις κινητοποιήσεις σε δεκάδες νοσοκομεία της υπόλοιπης Ελλάδας, η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε σε μικρή υποχώρηση.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνονται διατάξεις για την παράταση μέχρι 31/12/2024 των συμβάσεων των επικουρικών συναδέλφων (αντί για 6 μήνες που ήταν η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης) καθώς και των τριμηνιτών επικουρικών (αντί για 3 μήνες).

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι έχει ζητηθεί η παράταση του προγράμματος “4.000 στην υγεία” για ένα έτος από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Η κυβέρνηση, όμως, εμμένει σε παράταση μόνο 3 μηνών για τους εργαζόμενους με ΣΟΧ, καθώς και στην απόλυση των ειδικευόμενων νοσηλευτών της περιόδου 2020 – 2021, με μικρή παράταση μόνο 2 μηνών.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, δεν έχει υπάρξει καμία ρύθμιση για τους εργαζόμενους του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων και συνεχίζονται οι απολύσεις συναδέλφων σε άλλα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέρριψε τα αιτήματα για ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες, καθώς και το αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Φωτό αρχείου